Detox dieet kuur en sapkuren voor thuis: info en tips

Ontgiften met een detox kuur

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor: detoxen oftewel ontgiften of ontslakken. Maar wat is detoxen eigenlijk? En wat is het verschil tussen sapvasten, kuren met pillen, detox thee en andere vormen van detoxen? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over detoxen, waaronder de voordelen en nadelen en voor wie ontgiften geschikt is en voor wie niet. Ten slotte geef ik je een overzicht van enkele goede sapkuren en detox dieet kuren voor thuis.

Wat is detoxen?

Detox is een afkorting van het Engelse woord detoxification. In het Nederlands wordt detoxen ook wel ontgiften of ontslakken genoemd. Detoxen is dus eigenlijk een ander woord voor schoonmaken.

Wat de meeste mensen bedoelen wanneer ze het hebben over detoxen of ontgiften is het volgen van een specifiek dieet of plan waarmee ze hun lichaam reinigen.

Sapvasten is de meest opopulaire vorm van detoxen

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat detoxen daadwerkelijk helpt om je lichaam te ontgiften. Toch zijn heel veel mensen fan van detoxen. Dat komt onder andere doordat een detox een mooi moment kan zijn om een "reset" uit te voeren en een moment bewust met je voeding bezig te zijn.

Ook geeft het succesvol afsluiten van een kuur vaak een enorme wilskrachtboost en kan het een begin zijn van een verdere transformatie (bijvoorbeeld gezonder eten en/of afvallen). Tel daarbij op dat veel mensen ervaren dat hun huid en haar mooier worden en dat ze wat kilo's kwijtraken en je snapt waarom zoveel mensen zo positief zijn over sapvasten of detoxen.

Vaak duurt een detox-kuur drie dagen tot een week, maar er zijn ook kortere en langere programma's. Verderop op deze pagina vind je enkele van mijn favoriete programma's.

Waarom detoxen oftewel ontgiften?

Het is een groot misverstand dat het reinigen van het lichaam de enige of zelfs de hoofdreden is om te gaan detoxen. Voor fans van detoxen is een kuur namelijk veel meer dan lichamelijk ontgiften. Het is:

Bij veel mensen verbeteren door een detox het slaapritme, het emotionele welzijn en de algemene vitaliteit. Bovendien verliezen veel mensen een paar kilo en verbeteren huidklachten en huidonzuiverheden vaak.

Hét grote voordeel van detoxen is dan ook dat je je vaak beter zult voelen en er beter uit zult zien.

Voor wie zijn detox-kuren geschikt?

Af een toe een detoxkuur volgen kan aan te raden zijn voor vrijwel iedere volwassene. Ook mensen met gezondheidsklachten kunnen baat hebben bij een detox. Vooral onderstaande klachten kunnen soms verbeteren door een detox, al is ook hiervoor geen wetenschappelijk bewijs.

Een detox kuur is geen garantie op een verbetering van deze klachten, maar sommige mensen merken wel een (aanzienlijke) verbetering. Alleen daarom al kan het de moeite waard zijn om eens een keer een detox te proberen.

Voor wie is een detox-kuur niet geschikt?

Detoxen is niet aan te raden wanneer je:

Hoe ziet een detox-dieet-kuur eruit? Welke soorten detox-kuren zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten kuren om te detoxen. Vaak bestaat de basis uit het eten en drinken van heel veel groenten en fruit(sapjes). Maar er zijn ook kuren waarbij je gewoon kunt eten en supplementen neemt die je lichaam ondersteunen bij het ontgiften.

Dit zijn de meest voorkomende detoxkuren:

Smoothie en raw food kuren

Verreweg de meeste detoxkuren bestaan uit het eten en/of drinken van rauwe voeding, zoals groenten en fruit. Dit kan zijn in de vorm van salades of rauwkost, maar in de meeste gevallen gaat het om sappen en smoothies op basis van groenten en fruit. Je maakt ofwel zelf thuis de smoothies, of je koopt een compleet pakket met alle benodigdheden. Verderop op deze pagina ga ik in op de voordelen en nadelen van het zelf maken versus een complete kuur kopen.

Sapvasten

Sapvasten is een extremere vorm van detoxen. Hierbij laat je alle soorten vast voedsel gedurende een periode staan, meestal een week. Tijdens een sapvastenkuur neem je groentesappen, fruitsappen, water en (kruiden)thee. Het idee achter sapvasten is dat je darmen worden schoon gespoeld. Je zou je hierdoor energieker en fitter moeten gaan voelen.

Detox pillen en supplementen

Er zijn zeer veel pillen en supplementen op de markt met Detox in de naam. Vaak bevatten ze een planten- of kruidenextract dat het lichaam ondersteunt om zichzelf te reinigen.

Over het algemeen werken pillen om te detoxen niet. Ik raad je deze commerciële producten dan ook niet aan. Wil je een gezonde, goede en natuurlijke detox-kuur volgen? Verderop vind je mijn favoriete methodes.

Eet veel groenten als je je lichaam wilt reinigen

Wat je (meestal) niet mag eten tijdens het detoxen

Tijdens een dieet-kuur mag je meestal geen sterk bewerkte voeding en suikers eten. Denk hierbij aan koek, snoep, maar ook kant- en klaarmaaltijden.

Andere voedingsmiddelen die, afhankelijk van de kuur, vaak "verboden" zijn:

Wat je wel mag nemen tijdens het detoxen

De meeste kuren zijn gebaseerd op een combinatie van groenten en fruit. Bijvoorbeeld in de vorm van smoothies of sapjes. Als je voor een strikte detox gaat, dan laat je het hierbij. Bij mildere kuren mag je soms ook noten en zaden nemen, volkoren graanproducten en in een enkel geval zure zuivelproducten zoals yoghurt.

De 5 beste detox kuren voor thuis

Detoxen kan op zeer uiteenlopende manieren en met verschillende type kuren. Wil je een detox proberen, maar weet je niet zo goed welke vorm en welk type kuur? Hieronder geef ik je een paar voorbeelden van de beste kuren in een aantal situaties.

Sapvasten: een korte en intensieve cleanse

Sapvasten met dr detox box

Wil je vooral kort en krachtig je lichaam reinigen en de nodige kilo's verliezen? Dan kun je het beste kiezen voor een sapvasten-kuur. Om te gaan sapvasten kun je natuurlijk zelf in de weer gaan met een blender en sapcentrifuges. Makkelijker is het echter om een complete detox-box aan te schaffen die alles bevat wat je nodig hebt. Zo zorg je er ook voor dat je alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt.

Mijn favoriete kant- en klare 100% pure en rauwe sapkuren zijn de sapkuren van DrDetoxBox. Detoxen met DrDetox is simpel, je kiest op de website de kuur naar keuze uit en ontvangt deze de volgende dag al in huis (mits voor 23.59 uur besteld). Je kunt kiezen uit vier verschillende boxes:

Bekijk de Dr. Detox-boxen hier. Gebruik de kortingscode DTX15 voor 15% korting

Detox dieet: complete reiniging met opbouwfase en afbouw

Sapvasten is zeer intensief. Wil je liever iets geleidelijker ontgiften? Dan is een detox-dieet wat voor jou. Met een detox-dieet werk je toe naar de detox en bouw je na afloop af. Het is een zeer effectieve manier om te ontgiften.

Een goed detox-dieet dat ik ten zeerste kan aanraden is de Bioprofiel Detox van personal trainer Jesse van der Velde.

Detox boek

Het BioProfiel Detox-programma van Jesse van der Velde bevat alles wat je nodig hebt als je op een serieuze en veilige manier je lijf wenst te detoxen. In het BioProfiel Detox-programma vind je onder andere:

Bekijk hier de BioProfiel Detox voor thuis

Teatox - ontgiften met thee

Detoxen met thee, ook wel teatox genoemd, is de laatste jaren populair aan het worden. Vooral in de wintermaanden geven mensen de voorkeur aan deze vorm van detoxen boven koude sapkuren.

Detox thee kuren bestaan uit thee die je trekt uit speciale kruidenmixen. De kruiden in de mixen zouden je lichaam helpen om zichzelf te reinigen.

Bootea teatox kuur

Veel van de teatox-kuren op de markt bestaan uit een ochtend- of dagmix en een avondmix. Vaak bevat de ochtend- of dagmix kruiden die je energie geven en die het lichaam ondersteunen bij de reinigingsprocessen. De nachtmix bevat vaak kruiden met een laxerend effect.

Veel gebruikte kruiden en plantenextracten in teatox kuren zijn:

Bij sommige kuren krijg je aanwijzingen om naast het drinken van de thee ook je dieet aan te passen, terwijl je bij andere kuren niks hoeft aan te passen en enkel de thee moet drinken.

Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat het volgen van een teatox kuur helpt om af te vallen of je lichaam te reinigen. Dat neemt niet weg dat veel mensen zich er goed bij voelen en er baat bij hebben en geregeld een kuur volgen.

Wil je een teatox proberen? De Bootea teatox is een goede keuze met veel positieve ervaringen.

Mini-detox: vervang af en toe een maaltijd met een groene smoothie

Wil je geregeld de dag beginnen met een mini-detox? Dan kan het drinken van een groene smoothie ter vervanging van je ontbijt een goed plan zijn. Groene smoothies zijn smoothies die een groene bladgroente bevatten. Dat kan bijvoorbeeld spinazie zijn, maar ook boerenkool of sla. Met groene smoothies kun je detoxen en bovendien snel afvallen.

Lees hier verder over afvallen en ontgiften met groene smoothies

Een suiker-detox: van je suikerverslaving af

Wil je op een smakelijke en gezonde manier afkicken van je suikerverslaving? Wil je leren om natuurlijk en gezond te eten zonder suikers? Dan raad ik je een suiker-detox aan.

Met een suiker-detox kick je in een paar weken af van je suikerverslaving. Om dit te bereiken krijg je een maaltijdplan voor alle maaltijden, inclusief bijbehorende boodschappenlijstjes.

Een programma dat ik je kan aanraden is de Cursus Natuurlijk Suikervrij. Bekijk deze cursus hier.

Detoxen: werkt het?

Is een detox-dieet-kuur een wondermiddel dat je in een klap van al je klachten verlost? Nee, dat waarschijnlijk niet. Maar veel mensen voelen zich wel een stuk beter na een detox.

Maar betekent dat ook dat het werkt? Tegenstanders van detoxen beweren graag dat het overbodig is om te detoxen. Want je lichaam heeft immers zijn eigen systemen om zichzelf te reinigen. Zo kan je lever bijvoorbeeld toxines uit het bloed verwijderen. En je nieren filteren je bloed en zorgen er onder andere voor dat overtollig water zo veel mogelijk verwijderd wordt uit je lichaam.

Sommige voorstanders van detoxen denken wel dat het nodig is om je lichaam te reinigen. Dat zou nodig zijn omdat ons lichaam tegenwoordig dagelijks gebombardeerd wordt met sterke toxines en chemicaliën. Bijvoorbeeld door wat we eten, maar ook door de schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten die we gebruiken. Ook via de longen ademen we soms sterk vervuilde lucht in. Deze schadelijke stoffen belanden uiteindelijk in ons bloed en onze cellen en kunnen daar processen verstoren.

Een sapkuur wordt ook wel een juice cleanse genoemd

Volgens voorzichtige schattingen komen we dagelijks met duizenden tot tienduizenden verschillende toxische stoffen in aanraking. Deze stoffen krijg je vaak binnen op manieren waar je niet eens stil bij staat. Zo bleek bijvoorbeeld onlangs dat de gemiddelde vrouw dagelijks 515 chemische stoffen op haar lichaam aanbrengt via make-up en verzorgingsproducten. En 60% daarvan wordt via de huid opgenomen. (bron)

Ook in voeding zitten vaak toxische stoffen. De meeste bewerkte en verpakte voeding bevat wel één van de onderstaande gifstoffen:

Dat je lichaam zijn eigen reinigingssystemen heeft, betekent natuurlijk niet dat je niks kunt doen om je lichaam te ondersteunen bij het reinigen. En dat is precies wat een goede detox-kuur kan doen. Een goede kuur bevat de voedingsstoffen die de leverfunctie en nierfunctie ondersteunen, bijvoorbeeld voldoende water, vitamines, mineralen, omega-3 vetzuren en choline.

Doordat een detox-kuur de lever- en nierfunctie ondersteunt, maakt het volgen van een detox-kuur voor veel mensen een enorm verschil. Eigenlijk voelt vrijwel iedereen zich beter na een detox-kuur. Daarom zou ik zeggen: probeer het uit en bekijk voor je zelf hoe je je voelt na een detox kuur!

Hoe voelt het om te detoxen?

Het kan heel erg verschillen hoe mensen zich voelen tijdens een detox kuur. Hoe je je zult voelen is helemaal afhankelijk van je eigen omstandigheden. Zo maakt je huidige eetpatroon veel uit, maar ook hoe lichamelijk actief je bent.

Als je nu veel ongezonde dingen eet en drinkt, zoals koek, snoep en bijvoorbeeld veel frisdrank, dan is de kans groot dat je best een aardige 'klap' zult krijgen tijdens de detox. Zo kun je dan last krijgen van hoofdpijn en een gebrek aan energie. Wanneer je echter volhoudt, dan zul je je na de kuur vaak als herboren voelen.

Feitelijk kun je stellen dat hoe gezonder je bent bij het starten van de detox, hoe makkelijker het je af zal gaan.

Kan ik werken terwijl ik detox?

De meeste mensen kunnen gewoon werken tijdens een detox. Maar hou er wel rekening mee dat het vaak wat voorbereiding vereist. Als je werk fysiek zwaar is, dan is een kuur combineren met werk vaak niet slim.

Hoeveel kilo kan ik afvallen met een detox dieet?

Veel mensen verliezen een paar kilo in één week. De hoeveelheid vet die je zult verliezen is afhankelijk van je gezondheid en voedingspatroon. Hoe meer bewerkte voedingsmiddelen er nu in je dieet zitten, hoe meer kilo's je kunt verliezen!

Wat zijn veel gemaakte Detox-kuur fouten?

Veel mensen maken dezelfde fouten wanneer ze een detox kuur proberen. Val niet in deze valkuilen.

Te snel willen detoxen
Wanneer je te snel detoxt dan kun je je lichaam overbelasten en kun je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en/of vermoeidheid.
De oplossing: Kies voor een detox-programma waarbij je geleidelijk begint met detoxen of voor een programma met een opbouw en afbouwfase. De methodes die ik hierboven heb beschreven voldoen allemaal aan deze eisen en zijn daarmee geschikt voor een geleidelijke detox.

Het te gecompliceerd maken
Veel mensen maken het zichzelf te moeilijk en gaan zonder goed programma aan de slag. Detoxen is echt iets dat je beter kunt doen met een goed programma dan op eigen kracht. Zeker als je resultaat wilt boeken en je zo veel mogelijk uit je detox wilt halen.

Slechte timing
Detoxen vraagt best wat van jou en je lichaam. Het is daarom verstandig om een goed moment uit te kiezen om te beginnen aan een detox kuur. Zeker in combinatie met te snel willen detoxen is dit een grote valkuil.

Wat is het verschil tussen detoxen en vasten?

Detoxen en vasten zijn twee verschillende zaken die vaak door elkaar worden gehaald. Vasten betekent simpelweg niet eten. Tijdens een detox is het doel niet om zo weinig mogelijk te eten, maar om alle 'rotzooi' uit je dieet weg te halen.

Zowel met detoxen als met vasten kun je gewicht verliezen, maar het is dus zeker niet hetzelfde. Benieuwd hoe je met vasten kunt afvallen? Dan verwijs ik je graag naar mijn pagina over intermittent fasting.

Wat zijn de ervaringen van anderen met detoxen?

Hieronder heb ik enkele ervaringen verzameld, zodat je weet wat je kunt verwachten als je voor het eerst gaat detoxen. Ook heb ik een uitgebreide review geschreven waarin je de ervaringen van mensen met de Dr. Detox Box sapkuur kunt lezen.

Normaal rolde ik met mijn ogen wanneer ik iemand hoorde over detoxen of ontgiften. Maar door het samenkomen van diverse gebeurtenissen ben ik recentelijk toch begonnen met detoxen. Ik heb net mijn eerste detox-week er op zitten. En, wat heb ik geleerd van mijn detox-ervaring? Nou, nadat ik over de vermoeidheid en 'kater' van de eerste dagen heen was voelde ik me geweldig! Ik sliep beter en voelde me uitgeruster, wat voor mij een wonder is. Ook mijn spijsvertering verliep beter. Maar misschien wel het allerbelangrijkste: alles smaakt nu veel lekkerder! Bovendien ben ik 2 kilo afgevallen. Ik ga dit vaker doen.
- Ervaring van Heidi

Afvallen met een sapkuur

Detoxen heeft absoluut wat voor mij gedaan. Mijn stoelgang is beter en ik ben afgevallen. Maar belangrijker, het heeft me er aan herinnerd hoe belangrijk het is om goed te letten op wat ik eet en wat nou écht gezonde voeding is.
- Detox Kuur ervaring van Anna

Ik heb al mijn doelen bereikt met de kuur! En ik ontvang veel complimenten van vrienden en familie, vooral over mijn huid.
- Detox Kuur ervaring van Rick

Mijn ervaring met Detoxen is niet zo positief. Ik vond het moeilijk om vol te houden en had last van hoofdpijn. Heb de kuur daarom niet afgemaakt.
- Detox Kuur ervaring van Jannie

Ik kwam deze website tegen toen ik op zoek was naar informatie over detoxen. Ik heb last van PD (prikkelbare darm) en heb me daarom altijd maar voor 70-80% goed gevoeld. Maar nu voel ik me 100%! Ik ga dit zeker geregeld herhalen en ik heb het ook aan vrienden aangeraden.
- Detox Kuur ervaring van Tony

Zoals je ziet hebben veel mensen positieve ervaringen met detoxen. Maar er zijn ook mensen die het niet volhouden. Daarom is het belangrijk om het juiste moment te kiezen om te gaan detoxen. Ook is het verstandig om een goede kuur te kiezen.

Tot Slot

Op deze pagina heb je kunnen lezen wat er allemaal komt kijken bij een detox-kuur. Ook heb ik geprobeerd uit te leggen wat de verschillen zijn tussen sapkuren, detox-diëten en detox-pillen. En welke van deze methodes je wel (sapkuren en detox-diëten) en welke je beter niet kunt gebruiken (detox-pillen).

Een detox is geen wondermiddel dat je van al je klachten gaat afhelpen. Wel kan een detox helpen om je beter te voelen en wat gewicht te verliezen.

Mocht je eens een detox of sapkuur willen proberen? Dan raad ik je aan om een van de hierboven genoemde kuren te volgen.


Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl