Detox dieet kuur voor thuis - ontgiften in 7 dagen

Ontgiften met een detox kuur

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor: detoxen oftewel ontgiften of ontslakken. Maar wat is detoxen eigenlijk? En wat is het verschil tussen sapvasten, kuren met pillen en andere vormen van detoxen? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over detoxen, waaronder de voordelen en nadelen en voor wie ontgiften geschikt is en voor wie niet. Ten slotte geef ik je een overzicht van enkele goede sapkuren en detox dieet kuren voor thuis.

Wat is detoxen?

Detox is een afkorting van het Engelse woord detoxification. In het Nederlands wordt detoxen ook wel ontgiften of ontslakken genoemd. Detoxen is dus eigenlijk een ander woord voor schoonmaken. Dit is dan ook het doel van een detox-programma, het schoonmaken van je verteringssysteem en lichaam.

Met een detox-dieet verwijder je toxische stoffen uit je lichaam door een tijdje rauw voedsel te eten, een sapkuur te volgen of supplementen te nemen. Vaak duurt een detox-kuur een week, maar er zijn ook programma's van een dag. Tijdens de detox kkuur zal je lichaam worden ontgift en verlies je als 'bonus' vaak ook de nodige kilo's.

Waarom detoxen oftewel ontgiften?

Elke dag wordt ons lichaam gebombardeerd met sterke toxines en chemicaliën. Bijvoorbeeld door wat we eten, maar ook door de schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten die we gebruiken. Ook via de longen ademen we soms sterk vervuilde lucht in. Deze schadelijke stoffen belanden uiteindelijk in ons bloed en onze cellen en kunnen daar processen verstoren.

Volgens voorzichtige schattingen komen we dagelijks met duizenden tot tienduizenden verschillende toxische stoffen in aanraking. Deze stoffen krijg je vaak binnen op manieren waar je niet eens stil bij staat. Zo bleek bijvoorbeeld onlangs dat de gemiddelde vrouw dagelijks 515 chemische stoffen op haar lichaam aanbrengt via make-up en verzorgingsproducten. En 60% daarvan wordt via de huid opgenomen. (bron)

Ook in voeding zitten vaak toxische stoffen. De meeste bewerkte en verpakte voeding bevat wel één van de onderstaande gifstoffen:

Er is behoorlijk sterk wetenschappelijk bewijs dat sommige van deze chemische stoffen in ons kraanwater, verzogingsproducten, voeding en de lucht kunnen bijdragen aan het ontstaan van kanker, voortplantingsproblemen en andere hormonale en neurologische aandoeningen.

Het lichaam heeft gelukkig diverse zeer goede mechanismes om zichzelf te reinigen van toxische stoffen. Dat is ook het argument van tegenstanders van detoxen. Die vinden dat het niet nodig is om te detoxen, omdat je lichaam prima zichzelf kan reinigen.

Voorstanders van detoxen ontkennen meestal niet dat het lichaam zichzelf goed kan ontgiften. Zij wijzen echter op de enorme hoeveelheid gifstoffen waar we tegenwoordig aan bloot gesteld worden, dit zou simpelweg te veel zijn voor het lichaam. Zij proberen het lichaam daarom geregeld te ondersteunen bij het ontgiften door middel van een detox-kuur.

Het idee van het volgen van een detox-kuur is tweeledig. Ten eerste krijg je minder gifstoffen binnen en ten tweede ondersteun je het lichaam om opgeslagen gifstoffen te laten afvoeren.

Bij veel mensen verbeteren door een detox het slaapritme, het emotionele welzijn en de algemene vitaliteit. Bovendien verliezen veel mensen gewicht en verbeteren huidklachten en huidonzuiverheden aanzienlijk.

Hét grote voordeel van detoxen is dat je je vaak beter zult voelen en er beter uit zult zien.

Voor wie zijn detox-kuren geschikt?

Af een toe een detoxkuur volgen kan aan te raden zijn voor vrijwel iedere volwassene. Ook mensen met gezondheidsklachten kunnen baat hebben bij een detox. Vooral onderstaande klachten kunnen soms verbeteren door een detox.

Een detox kuur is geen garantie op een verbetering van deze klachten, maar sommige mensen merken een (aanzienlijke) verbetering.

Voor wie is een detox-kuur niet geschikt?

Detoxen is niet aan te raden wanneer je:

Hoe ziet een detox-dieet-kuur eruit? Welke soorten detox-kuren zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten kuren om je lichaam te ontgiften. Vaak bestaat de basis uit het eten en drinken van heel veel groenten en fruit(sapjes). Maar er zijn ook kuren waarbij je gewoon kunt eten en supplementen neemt die je lichaam ondersteunen bij het ontgiften.

Dit zijn de meest voorkomende detoxkuren:

Smoothie en raw food kuren

Verreweg de meeste detoxkuren bestaan uit het eten van enkel rauwe voeding, zoals groenten en fruit. Dit kan zijn in de vorm van salades of rauwkost, maar in de meeste gevallen gaat het om sappen en smoothies op basis van groenten en fruit. Je maakt ofwel zelf thuis de smoothies, of je koopt een compleet pakket met alle benodigdheden. Verderop op deze pagina ga ik in op de voordelen en nadelen van het zelf maken versus een complete kuur kopen.

Sapvasten

Sapvasten is een extremere vorm van detoxen. Hierbij laat je alle soorten vast voedsel gedurende een periode staan, meestal een week. Tijdens een sapvastenkuur neem je groentensappen, fruitsappen, water en (kruiden)thee. Het idee achter sapvasten is dat je darmen worden schoon gespoeld. Je zou je hierdoor energieker en fitter moeten gaan voelen.

Detox pillen en supplementen

Er zijn zeer veel pillen en supplementen op de markt met Detox in de naam. Vaak bevatten ze een planten- of kruidenextract dat het lichaam ondersteunt om zichzelf te reinigen.

Over het algmeen werken pillen om te detoxen niet. Ik raad je deze commerciële producten dan ook niet aan. Wil je een gezonde, goede en natuurlijke detox-kuur volgen? Verderop vind je mijn favoriete methodes.

Eet veel groenten als je je lichaam wilt reinigen

Wat je (meestal) niet mag eten tijdens het detoxen

Tijdens een dieet-kuur mag je meestal geen sterk bewerkte voeding en suikers eten. Denk hierbij aan koek, snoep, maar ook kant- en klaarmaaltijden.

Andere voedingsmiddelen die, afhankelijk van de kuur, vaak "verboden" zijn:

Wat je wel mag nemen tijdens het detoxen

De meeste kuren zijn gebaseerd op een combinatie van groenten en fruit. Bijvoorbeeld in de vorm van smoothies of sapjes. Als je voor een strikte detox gaat, dan laat je het hierbij. Bij mildere kuren mag je soms ook noten en zaden nemen, volkoren graanproducten en in een enkel geval zure zuivelproducten zoals yoghurt.

De 4 beste detox kuren voor thuis

Detoxen kan op zeer uiteenlopende manieren en met verschillende type kuren. Wil je een detox proberen, maar weet je niet zo goed welke vorm en welk type kuur? Hieronder geef ik je een paar voorbeelden van de beste kuren in een aantal situaties.

Sapvasten: een korte en intensieve cleanse

Sapvasten met dr detox box

Wil je vooral kort en krachtig je lichaam reinigen en de nodige kilo's verliezen? Dan kun je het beste kiezen voor een sapvasten-kuur. Om te gaan sapvasten kun je natuurlijk zelf in de weer gaan met een blender en spacentrifuges. Makkelijker is het echter om een complete detox-box aan te schaffen die alles bevat wat je nodig hebt. Zo zorg je er ook voor dat je alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt.

Een kant- en klare 100% pure en rauwe sapkuur kun je volgen met de Dr. Detox Boxen.

Bekijk de Dr. Detox-boxen hier (Gebruik kortingscode DTX20 voor 20% korting).

Detox dieet: complete reiniging met opbouwfase en afbouw

Sapvasten is zeer intensief. Wil je liever iets geleidelijker ontgiften? Dan is een detox-dieet wat voor jou. Met een detox-dieet werk je toe naar de detox en bouw je na afloop af. Het is een zeer effectieve manier om te ontgiften.

Een goed detox-dieet dat ik ten zeerste kan aanraden is de Bioprofiel Detox van personal trainer Jesse van der Velde.

Detox boek

Het BioProfiel Detox-programma van Jesse van der Velde bevat alles wat je nodig hebt als je op een serieuze en veilige manier je lijf wenst te detoxen. In het BioProfiel Detox-programma vind je onder andere:

Bekijk hier de BioProfiel Detox voor thuis

Mini-detox: vervang af en toe een maaltijd met een grone smoothie

Wil je geregeld de dag beginnen met een mini-detox? Dan kan het drinken van een groene smoothie ter vervanging van je ontbijt een goed plan zijn. Groene smoothies zijn smoothies die een groene bladgroente bevatten. Dat kan bijvoorbeeld spinazie zijn, maar ook boerenkool of sla. Met groene smoothies kun je detoxen en bovendien snel afvallen.

Lees hier verder over afvallen en ontgiften met groene smoothies

Een suiker-detox: van je suikverslaving af

Wil je op een smakelijke en gezonde manier afkicken van je suikerverslaving? Wil je leren om natuurlijk en gezond te eten zonder suikers? Dan raad ik je een suiker-detox aan.

Met een suiker-detox kick je in een paar weken af van je suikerverslaving. Om dit te bereiken krijg je een maaltijdplan voor alle maaltijden, inclusief bijbehorende boodschappenlijstjes.

Een programma dat ik je kan aanraden is de Cursus Natuurlijk Suikervrij. Bekijk deze cursus hier.

Detoxen: werkt het?

Is een detox-dieet-kuur een wondermiddel dat je in een klap van al je klachten verlost? Nee, dat waarschijnlijk niet. Maar veel mensen voelen zich wel een stuk beter na een detox.

Maar betekent dat ook dat het werkt? Tegenstanders van detoxen beweren graag dat het overbodig is om te detoxen. Want je lichaam heeft immers zijn eigen systemen om zichzelf te reinigen. Zo kan je lever bijvoorbeeld toxines uit het bloed verwijderen. En je nieren filteren je bloed en zorgen er onder andere voor dat overtollig water zo veel mogelijk verwijderd wordt uit je lichaam.

Dat je lichaam zijn eigen reinigingssystemen heeft, betekent natuurlijk niet dat je niks kunt doen om je lichaam te ondersteunen bij het reinigen. En dat is precies wat een goede Detox-kuur doet. Een goede kuur bevat de voedingsstoffen die de leverfunctie en nierfunctie ondersteunen, bijvoorbeeld voldoende voedingsvezel, water, omega-3 vetzuren en choline.

Doordat een detox-kuur de lever- en nierfunctie ondersteunt, maakt het volgen van een detox-kuur voor veel mensen een enorm verschil. Eigenlijk voelt vrijwel iedereen zich beter na een detox-kuur. Daarom zou ik zeggen: probeer het uit en bekijk voor je zelf hoe je je voelt na een detox kuur!

Hoe voelt het om te detoxen?

Het kan heel erg verschillen hoe mensen zich voelen tijdens een detox kuur. Hoe je je zult voelen is helemaal afhankelijk van je eigen omstandigheden. Zo maakt je huidige eetpatroon veel uit, maar ook hoe lichamelijk actief je bent.

Als je nu veel ongezonde dingen eet en drinkt, zoals koek, snoep en bijvoorbeeld veel frisdrank, dan is de kans groot dat je best een aardige 'klap' zult krijgen tijdens de detox. Zo kun je dan last krijgen van hoofdpijn en een gebrek aan energie. Wanneer je echter volhoudt, dan zul je je na de kuur vaak als herboren voelen.

Feitelijk kun je stellen dat hoe gezonder je bent bij het starten van de detox, hoe makkelijker het je af zal gaan.

Kan ik werken terwijl ik detox?

De meeste mensen kunnen gewoon werken tijdens een detox. Maar hou er wel rekening mee dat het vaak wat voorbereiding vereist. Als je werk fysiek zwaar is, dan is een kuur combineren met werk vaak niet slim.

Hoeveel kilo kan ik afvallen met een detox dieet?

Veel mensen verliezen een paar kilo in één week. De hoeveelheid vet die je zult verliezen is afhankelijk van je gezondheid en voedingspatroon. Hoe meer bewerkte voedingsmiddelen er nu in je dieet zitten, hoe meer kilo's je kunt verliezen!

Watzijn veel gemaakte Detox-kuur fouten?

Veel mensen maken dezelfde fouten wanneer ze een detox kuur proberen. Val niet in deze valkuilen.

Te snel willen detoxen
Wanneer je te snel detoxt dan komen er veel toxines in één keer in je bloedsomloop terecht. Waardoor je lichaam overbelast raakt en je last kan krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en/of vermoeidheid.
De oplossing: Kies voor een detox-programma waarbij je geleidelijk begint met detoxen. En kies voor een programma dat uit minimaal 5 dagen bestaat. In een weekend detoxen is simpelweg te snel. De methode die ik onder aan deze pagina beschrijf is zeer geschikt voor een geleidelijke detox.

Het te gecompliceerd maken
Veel mensen maken het zichzelf te moeilijk en gaan zonder goed programma aan de slag. Detoxen is echt iets dat je beter kunt doen met een goed programma dan op eigen kracht. Zeker als je resultaat wilt boeken en je zo veel mogelijk uit je detox wilt halen.

Slechte timing
Detoxen vraagt best wat van jou en je lichaam. Het is daarom verstandig om een goed moment uit te kiezen om te beginnen aan een detox kuur. Zeker in combinatie met te snel willen detoxen is dit een grote valkuil.

Wat is het verschil tussen detoxen en vasten?

Detoxen en vasten zijn twee verschillende zaken die vaak door elkaar worden gehaald. Vasten betekent simpelweg niet eten. Tijdens een detox is het doel niet om zo weinig mogelijk te eten, maar om alle 'rotzooi' uit je dieet weg te halen.

Zowel met detoxen als met vasten kun je gewicht verliezen, maar het is dus zeker niet hetzelfde. Benieuwd hoe je met vasten kunt afvallen? Dan verwijs ik je graag naar mijn pagina over intermittent fasting.

Wat zijn de ervaringen van anderen met detoxen?

Hieronder heb ik enkele ervaringen verzameld, zodat je weet wat je kunt verwachten als je voor het eerst gaat detoxen.

Zoals je ziet hebben veel mensen positieve ervaringen met Detoxen. Maar er zijn ook mensen die het niet volhouden. Daarom is het belangrijk om het juiste moment te kiezen om te gaan detoxen. Ook is het verstandig om een goede kuur te kiezen.

Tot Slot

Op deze pagina heb je kunnen lezen wat er allemaal komt kijken bij een detox-kuur. Ook heb ik geprobeerd uit te leggen wat de verschillen zijn tussen sapkuren, detox-diëten en detox-pillen. En welke je wel (sapkuren en detox-diëten) en welke je beter niet kunt gebruiken (detox-pillen).

Een detox is geen wondermiddel dat je van al je klachten gaat afhelpen. Wel kan een detox helpen om je beter te voelen en wat gewicht te verliezen.

Mocht je eens een detox of sapkuur willen proberen? Dan raad ik je aan om een van de hierboven genoemde kuren te volgen.

Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl