Groentesap kopen? Zo kies je het beste sap

Zo koop je het beste groentesap

Het drinken van groentesap is een makkelijke manier om snel een dosis vitamines, mineralen en fytonutriënten binnen te krijgen. Een nadeel is dat het best veel tijd kost om elke dag een groentesapje te maken. Voor wie geen zin of tijd heeft om zelf in de weer te gaan met een sapcentrifuge of slowjuicer zijn er tegenwoordig diverse bedrijven die vers groentesap aan huis leveren. Ik heb inmiddels meerdere sappen geprobeerd en mij verdiept in de productie van groentesap. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je het beste groentesap wilt kopen.

Wat is groentesap?

Groentesap is een verwarrende naam voor een product dat vrijwel nooit alleen maar sap van groenten bevat. Vaak bevat een groentesapje namelijk ook wat fruitsap en/of kruiden voor de smaak.

Onterecht denken veel mensen dat een groentesapje hetzelfde is als een groene smoothie, terwijl deze producten wezenlijk verschillen.

Het grote verschil tussen groentesap en groene smoothies is de hoeveelheid groenten die gebruikt worden voor het maken: er gaan tot wel twee keer meer groenten in een sapje dan in een smoothie. Als ik moet kiezen tussen een groene smoothie en groentesap dan kies ik daarom ook voor groentesap. Dit laatste bevat namelijk meer heilzame voedingsstoffen dan smoothies, doordat er meer groenten worden gebruikt. Je hoeft echter niet te kiezen, je kunt ze ook prima allebei nemen.

Een groene smoothie kan bijna iedereen thuis maken, mits je een blender hebt. Maar groentesap is lastiger om thuis te maken. Gelukkig kun je op steeds meer plekken vers groentesap kopen.

Centrifugeren of slowjuicen? Technieken om groentesap te maken

Groentesap kan op veel verschillende manieren worden gemaakt; bijvoorbeeld met een sapcentrifuge of een slowjuicer. Elke techniek heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Voor de kwaliteit en smaak van het groentesap maakt het bovendien uit met welke techniek het sap gemaakt wordt.

Centrifugeren

In een sapcentrifuge worden groenten op hoge snelheid rondgeslingerd. Hierdoor wordt het sap als het ware uit de groenten geslagen.

Een sapcentrifuge

Voordelen van centrifugeren


Nadelen van centrifugeren


Koud persen (cold pressed)

Bij cold pressing worden groenten geperst met mechanische persplaten. Nadat de groenten gewassen zijn worden ze in kleine stukken gesneden en in een perszak geplaatst. Deze zak wordt vervolgens geplet tussen de persplaten. Hierbij druppelt het grootste gedeelte van het sap uit de zak.

Voordelen van koud geperst groentesap


Nadelen van koud geperst groentesap


Slowjuicen

Bij slowjuicen wordt met een schroefpers geleidelijk het sap uit de groenten gewrongen. De slowjuicer bootst zo als het ware de malende bewegingen van je gebit na.

Afvallen met biologische voeding

Voordelen slowjuice groentesap


Nadelen van slowjuice groentesap


Vers groentesap langer bewaren: conserveringstechnieken

Onbehandeld vers groentesap is slechts enkele dagen houdbaar. Om de houdbaarheid te verlengen kunnen verse producten behandeld worden met conserveringstechnieken. Denk bijvoorbeeld aan melk dat gepasteuriseerd wordt, of fruit dat ingevroren wordt. Ook vers groentesap kan met conserveringsmethoden langer houdbaar gemaakt worden. Maar wat zijn de verschillen tussen de meest gebruikte conserveringsbehandelingen en wat is de beste techniek?

HPP (High Pressure Processing)

Bij High Pressure Processing wordt vers sap direct na het bottelen blootgesteld aan een zeer hoge waterdruk van zo'n 6000 bar. Door deze onnatuurlijke behandeling wordt de houdbaarheid verlengd. De meeste groentesapjes worden behandeld met de HPP techniek. Dit geldt bijvoorbeeld voor de koudgeperste sapjes bij de AH of Jumbo, maar ook de meeste van de groentesappen die online aangeboden worden, zijn behandeld met HPP.

Voordelen van HPP


Nadelen van HPP


Invriezen van groentesap

Invriezen is een klassieke manier van conserveren, die veel voordelen biedt.

Voordelen van sap invriezen


Nadelen van sap invriezen


Wat is het beste groentesap?

Als je het artikel tot hier helemaal gelezen hebt dan weet je inmiddels waar je op kunt letten als je het beste groentesap wilt kopen. Kies voor groentesap dat:

  1. Gemaakt is met een slowjuicer;
  2. Gemaakt wordt bij een lage temperatuur;
  3. Ingevroren wordt met een shockvriezer en bevroren geleverd wordt.

De kwaliteit van groentesap hangt echter af van meer factoren dan de manier van produceren en conserveren. Voor het lekkerste en gezondste sap kun je verder letten op:

Veel van de groentesappen die je in Nederland en België kunt kopen, worden gemaakt met goedkope productie- en conserveringsmethoden, maar wel verkocht voor premium prijzen. Dat is jammer, want voor hetzelfde geld kun je ook goede kwaliteit groentesap kopen. Er zijn namelijk ook aanbieders die sap maken zonder enige concessie aan de kwaliteit te doen. De beste van die aanbieders is wat mij betreft Sapje.

Een groentesap van Sapje

Dit zijn de redenen om te kiezen voor het groentesap van Sapje:

  1. Gemaakt met de slowjuicer.
  2. Bevat 100% biologische, verse en zoveel mogelijk lokale en seizoensgebonden ingrediënten.
  3. Tenminste 85% groentesap (ongeveer 400 gram groente per sapje) en daarnaast een beetje fruit, kruiden en zeewier voor de smaak.
  4. Bevroren bij je thuis geleverd (ingevroren met behulp van een shockvriezer).
  5. De hoogst beoordeelde producent van groentesappen, met een 4,9 uit 5 op Facebook en Google (> 500 reviews).
  6. Het enige bedrijf dat zijn sap levert in glas in plaats van plastic.
  7. Sterrenchefs Ron Blaauw en Jonnie Boer zijn ambassadeur en klant van Sapje.

Met Sapje krijg je dus het best mogelijk groentesap. Maar bovenal is het groentesap van Sapje gewoon erg lekker, zeker als je de flauwe sapjes uit de supermarkt gewend bent. Wil je meer weten over Sapje? Lees dan hier mijn uitgebreide review over Sapje.

Wil je Sapje proberen? Bestel dan hier extra voordelig een groentesapbox.

Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl