Afvallen met het Paleo dieet - mijn ervaring
Het Paleo dieet is één van de populairste diëten van dit moment. Bij het Paleo dieet wordt er naar gestreefd om de eetgewoontes van onze voorouders zoveel mogelijk na te bootsen. Het dieet wordt daarom ook wel het oerdieet of jagers-verzamelaars dieet genoemd. Veel mensen zweren bij Paleo en verliezen niet alleen gewicht met dit dieet, maar voelen zich ook energieker, minder vaak ziek en fitter. Om te kijken of deze claims op waarheid berusten heb ik me de afgelopen tijd verdiept in het Paleo dieet, en het uiteraard zelf uitgeprobeerd.
Paleo Ervaringen die mij triggerden
Wie op internet kijkt komt heel veel Paleo succesverhalen tegen. Zoals bijvoorbeeld de ervaringen hieronder:
Dit soort verhalen zorgden er voor dat ik ook Paleo wilde proberen. En ik moet zeggen, ik heb voor dit blog veel diëten geprobeerd de laatste jaren, en dit is duidelijk één van de beste. Voordat ik je meer vertel over mijn ervaring met het Paleo dieet zal ik eerst wat verder op de achtergrond van het Paleo dieet ingaan.
Wat zijn de 'regels' van het Paleo dieet?
Het Paleo dieet bestaat uit een paar simpele eetregels. Je hoeft geen calorieën of punten te tellen maar wordt aangeraden om bepaalde voedingsmiddelen te mijden. De volgende voedingsmiddelen worden gepropageerd in het Paleo dieet:
Fruit en groenten
Zoals vrijwel iedereen weet zijn fruit en groenten voedingsmiddelen die zeer rijk zijn aan vitamines, mineralen, anti-oxidanten en andere micro-voedingsstoffen. Deze bestanddelen verlagen de kans op het ontwikkelen van ziektes zoals kanker en diabetes, en spelen ook een rol bij het tegengaan van overgewicht.
Magere eiwitten
Zoals je op veel plaatsen op deze site kunt lezen ben ik een groot fan van eiwit. Niet alleen hebben eiwitten een zeer sterk verzadigend effect (je krijgt er minder honger van), ook zijn ze essentieel voor de vorming van cellen en spierweefsel. Magere eiwitten vind je in gevogelte zoals kip, gras-gevoerd rundvlees en vis.
Gezonde vetten
West Europeanen eten te weinig gezonde vetten. Dit is jammer, want uit onderzoek blijkt telkens weer dat mensen die een dieet eten dat rijk is aan onverzadigde vetten, zoals omega-3, minder last hebben van overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Gezonde vetten vind je in noten en zaden, oliën zoals olijfolie, vette vis, avocado en gras-gevoerd vlees.
Wat je niet 'mag' eten
Het wordt afgeraden om bewerkte voeding te eten. Bewerkte voeding is o.a. brood, pasta, koek & snoep, suiker, zuivel en peulvruchten.
Waarom het Paleo dieet?
Mensen zijn van nature jagers en verzamelaars. Onze genetica is gebouwd op het eten van natuurlijke voeding. Dat is voedsel waar op te jagen valt (alles wat rent, vliegt en zwemt) of dat te verzamelen is (groente, fruit, bessen, noten en zaden).
Ons voedingspatroon is inmiddels echter aanzienlijk veranderd:
- 10.000 jaar geleden begon de agrarische revolutie waardoor mensen over de jaren steeds meer granen, zuivel en suikers zijn gaan eten. Ons lichaam kan niet goed overweg met deze stoffen waardoor verteringsproblemen en 'ziektes' zoals overgewicht, diabetes en hartziekte ontstaan.
- De afgelopen 100 jaar is het probleem groter geworden door de ontwikkeling van kunstmatige geur-, smaak-, conserverings- en zoetstoffen die in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen in de supermarkt terug te vinden zijn. Er lijkt een zeer duidelijk verband te zijn tussen de toename van deze stoffen in onze voeding en het aantal mensen met overgewicht.
Het idee achter Paleo is om je lichaam enkel die voedingsmiddelen te geven waar het mee overweg kan. Mensen die Paleo eten nemen daarom afscheid van alle graanproducten (brood, pasta, koek, gebak etc.) en andere bewerkte producten (zuivel, kant- en klaarmaaltijden, sausen uit zakjes en potten etc.)
Met het Paleo dieet leer je dus bewerkte voeding te schrappen. Hierdoor wordt je vitaler, energieker, gezonder en slanker. Veel mensen hebben ook minder last van ziektes, zoals fibromyalgie of diabetes.
Maar diëten werken toch niet?
Ik ben geen fan van diëten. Toch ben ik wel een voorstander van het Paleo dieet. Waarom? Het Paleo dieet is geen crashdieet of een eentonig dieet waarbij je bijvoorbeeld alleen soep mag eten. Eigenlijk is het Paleo dieet helemaal geen dieet, maar een levensstijl. Voor mensen die niet zo goed weten wat nou precies wel en niet goed is voor hun lichaam biedt het Paleo dieet de handvatten om een gezondere levensstijl aan te nemen. Dat is de reden waarom het Paleo dieet één van de weinige goede diëten is die ik ken!
De voordelen van het Paleo dieet
De voordelen van het Paleo dieet zijn vrij simpel samen te vatten:
- Je eet minder 'slechte' voeding
Met het Paleo dieet verwijder je bewerkte voeding, suikers en geraffineerde koolhydraten zo veel mogelijk uit je dieet. Hier zitten ook veel voedingsmiddelen tussen waarvan de meeste mensen niet direct door hebben dat ze een slechte invloed kunnen hebben op je gewicht. Zoals brood, rijst en pasta bijvoorbeeld. Met het Paleo dieet schrap je deze dikmakers volledig. - Je eet meer goede voeding
Met het Paleo dieet ga je meer noten, zaden, groenten en vis eten. Hierdoor krijg je meer vitamines, mineralen, voedingsvezels en meer gezonde vetten binnen. Ook de eiwitinname gaat omhoog. Eiwitten en vetten zijn belangrijk bij het onderdrukken van honger. Dit is de reden waarom je met dit dieet zonder honger snel zult afvallen.
Met het Paleo dieet vallen de meeste mensen niet alleen af. Het dieet biedt ook diverse andere gezondheidsvoordelen. Zo melden deelnemers dat hun huid en haar meer glimmen dan voor het dieet en hebben sommige diëters minder last van allergieën. Weer anderen zeggen dat ze beter slapen, meer energie hebben en/of zich fitter voelen. Het Paleo dieet heeft dus niet enkel een effect op je gewicht, maar ook op je welzijn.
De nadelen van het Paleo dieet
Geen enkel dieet is zonder nadelen, dus ook het Paleo dieet niet. Een groot nadeel van het Paleo dieet is dat bepaalde voedingsmiddelen volledig 'verboden' zijn. Veel mensen hebben moeite om zich aan te passen aan deze nieuwe levensstijl. Want wat als je altijd de dag bent begonnen met brood en dat ineens niet meer mag eten?
Ook kan het lastig zijn om bijvoorbeeld te genieten van gerechten uit diverse internationale keukens. Gelukkig is Paleo dusdanig populair dat er al veel goede vervangende recepten zijn bedacht voor verreweg de meeste gerechten.
Een ander nadeel aan het Paleo dieet is dat vlees en vis een belangrijk onderdeel van het dieet uitmaken. Voor vegetariërs is het niet onmogelijk om het Paleo dieet te volgen, maar wel een stuk lastiger.
Mijn ervaring met het Paleo dieet
Nu je ongeveer weet wat het Paleo dieet is, en wat de voordelen en nadelen van dit dieet zijn, deel ik graag mijn ervaring met dit dieet met je.
Voordat ik in 2006 begon met deze website heb ik vele boeken en artikelen gelezen over afvallen. Onder andere voor mijn studies (ik heb geneeskunde en gezondheidswetenschappen gestudeerd), maar vooral omdat het onderwerp mij interesseert. Hierdoor heb ik een goed beeld gekregen van wat werkt en niet werkt. Het belangrijkste? Eet veel eiwitten en gezonde vetten en minder het aantal koolhydraten en je valt af. En met het Paleo dieet bereik je precies dit :-) !
Ik probeer daarom 5 dagen per week Paleo te eten en voel me daar uitstekend bij. Hoewel ik al redelijk op mijn streefgewicht was, is mijn lichaam zichtbaar strakker geworden door het volgen van het Paleo dieet. Daarnaast heb ik minder zin in zoetigheid en heb ik 's ochtends veel meer energie. Vooral dit laatste is voor mij een enorm winstpunt!
In mijn directe omgeving heb ik daarnaast een grote groep mensen veel kilo's zien afvallen met het Paleo dieet. Het Paleo dieet is dan ook het dieet dat ik aanraad aan vrienden en kennissen die willen afvallen en/of gezonder willen leven.
Ik raad ze daarbij aan het Paleo Magazine aan om direct een goede start te maken met lekkere recepten. Je kunt een abonnement voor een jaar afsluiten waarbij je 4 Paleo nummers met tientallen recepten en tips ontvangt. Het abonnement stopt bovendien automatisch. Misschien is het ook iets voor jou?
Wetenschappelijk onderzoek naar het Paleo dieet
Het eerste grote onderzoek naar het Paleo dieet in 2007 (Lindeberg et al.) omvatte 29 mensen met glucose intolerantie, en hartziekte. Toen deze mensen op een Paleo dieet werden gezet verbeterde de glucose tolerantie (meer dan ten opzichte van het alom geprezen Mediterrane dieet). Ook bleek het dieet verzadigender per calorie dan welk ander dieet ook. Met andere woorden, de deelnemers kregen dankzij het Paleo dieet aanzienlijk minder calorieën binnen, en waren daarbij toch verzadigd (ze hadden geen honger!).
The European Journal of Clinical Nutrition publiceerde een studie naar het Paleo dieet met 20 gezonde vrijwilligers. In deze studie verloren deelnemers in drie weken gemiddeld 2.3 kg en werd hun middelomtrek 1,5 cm smaller. Daarnaast werd een gemiddelde daling van 3 mm Hg in systolische bloeddruk gezien en een reductie van 72% van het plasminogen activator inhibitor-1 in het bloed (wat een verband lijkt te hebben met een lagere kans op hart- en vaatziekten.)
Raad ik je het Paleo dieet aan?
Mijn eigen resultaten zijn erg overtuigend geweest. En niet alleen bij mij heeft Paleo een enorme invloed gehad. Ik krijg nog geregeld mailtjes van lezers die erg blij zijn met de veranderde levensstijl en het bijbehorende gewichtsverlies.
Betekent dit dat ik het met alles in het dieet eens ben? Nee. Zo mag je, als je het Paleo dieet strikt opvolgt, helemaal geen zuivel en peulvruchten eten. Hier ben ik het niet geheel mee eens, omdat ik denk dat deze producten wel degelijk kunnen helpen om op een gezonde manier gewicht te verliezen. Zo kan af en toe yoghurt, kwark of kaas geen kwaad. En zijn peulvruchten juist goede vervangers voor pasta, aardappels en rijst. Peulvruchten eet ik dan ook geregeld.
Ondanks dat ik het dus niet met alle aspecten van het Paleo dieet eens ben, raad ik dit dieet wel aan. Juist omdat het zoveel handvatten biedt om op een relatief eenvoudige wijze veel gezonder te gaan eten en je lichaam van suikerverbranding om te zetten in vetverbranding.
Uiteraard is het aan je zelf om te bepalen hoe strikt je de regels opvolgt. Zelfs al zou je beginnen met twee a drie dagen Paleo per week, dan kun je al een groot effect verwachten (en grote kans dat je nooit meer anders wilt).
Ik eet zelf vijf a zes dagen per week Paleo, en ik voel me daar uitstekend bij. Ik ben er van overtuigd dat jij je met dit dieet ook beter zult voelen en slanker zult worden.
Zelf aan de slag met Paleo?
Vind je het moeilijk om helemaal zelfstandig te beginnen met Paleo? Kun je wel wat recepten gebruiken?
Dan raad ik je het Paleo Magazine aan. Je kunt nu een automatisch stoppend jaarabonnement nemen op dit magazine voor slechts 18,95 euro.
Je ontvangt dan 4 keer een dik tijdschrift vol met tientallen recepten, planningen en tips. En het Paleo Magazine abonnement stopt automatisch, dus je hoeft er niet over na te denken om het op te zeggen.
Liever een stevig kookboek? Bekijk hier mijn favoriete Paleo kookboeken..
Door: