Afvallen in 2016 - veel gestelde vragen

Afvallen in 2016

Begin jij in januari net als vele duizenden Nederlanders het nieuwe jaar met het voornemen om enkele (of vele) kilo's te verliezen en gezonder te gaan leven? Ik krijg in deze tijd altijd veel vragen. En de meeste vragen hebben dezelfde strekking. Omdat jij misschien ook een vraag over afvallen hebt, zal ik ze op deze pagina proberen te beantwoorden.

Vraag: Wat is het beste dieet om te volgen in 2016?

Ieder jaar zijn mensen weer druk op zoek naar het beste dieet, om er vol goede moed aan te beginnen en vervolgens na een paar maanden weer de handdoek in de ring te gooien. En het jaar er op? Dan begint de cyclus opnieuw. Dat is het probleem van diëten: ze werken vaak wel, maar slechts tijdelijk.

Ik raad je dan ook aan om niet voor weer een tijdelijk dieet te gaan, maar je leefstijl aan te passen. Kies daarom niet voor een calorie- of koolhydraten-beperkend dieet, maar voor een leefstijl dieet. Het meest gezochte leefstijldieet van 2013, 2014 en 2015 was het Paleo Dieet (bron: NU.nl 26 december) Niet zo verwonderlijk, want met dit dieet halen de meeste mensen bijzonder goede resultaten.

Ook beginnen met het Paleo Dieet? Lees hier meer over Paleo

Vraag: Ik ben best slank maar heb last van plaatselijk vet bij mijn bovenbenen/heupen/billen/buik, wat doe ik hier aan?

Plaatselijke vetophopingen zijn vaak het gevolg van een disbalans in je hormoonhuishouding. Hormomen regelen alle processen in het lichaam, en dus ook wanneer en waar vet wordt opgeslagen en wanneer vet wordt verbrand. Wie last heeft van een hormonale disbalans kan nog over zoveel wilskracht beschikken: afvallen lukt vaak niet. Bovendien zal bepaald hardnekkig vet maar niet verdwijnen, hoe goed je je best ook doet. Door aanpassingen te maken in je dieet en leefstijl kun je hormonale disbalansen corrigeren.

Lees meer over de invloed van hormonen op de vetopslag en vetverbranding en hoe je disblansen kunt corrigeren.

Vraag: Ik wil beginnen met sporten om af te vallen, wat kan ik het beste doen?

Veel vrouwen en mannen die willen afvallen storten zich op de cardiotraining. Dit zijn duursporten zoals fietsen, hardlopen, skeeleren en roeien.

Hoewel er op zich niets mis is met deze sporten, zijn het absoluut niet de meest effectieve manieren om af te vallen of vet te verbranden. Als je snel gewicht kwijt wilt raken dan kun je het beste krachttraining gaan doen of op zijn minst een combinatie van krachttraining en cardiotraining. Wil je thuis krachttraining doen? De beste thuistraining die ik ken is de kettlebell workout.

De voordelen van trainen met een kettlebell

Lees meer over kettlebell workout.

Jouw vraag niet beantwoord? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en stel je vraag!

Heel veel succes en geluk in het nieuwe jaar!

Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl