Afvallen met afvalpillen en vitamines & mineralen?

Afvallen met afvalpillen

Op deze pagina bespreek ik het nut van vitamines en mineralen bij het lijnen. Daarnaast sta ik stil bij de op internet veelvuldig aangeboden afvalpillen. Vaak zijn deze 'afvalpillen' erg duur, werken ze niet en hebben ze zelfs gevaarlijke bijwerkingen. Er zijn echter ook middelen die wel werken.

Eén van de afslankproducten waarvan bewezen is dat het effectief kan helpen bij het afvallen is visolie. Eet dus geregeld vette vis of neem visolie supplementen.

Een ander middel dat een bewezen effect lijkt te hebben is het aminozuur carnitine. Lees echter altijd de bijsluiter en overleg met een professional (zoals je huisarts) voordat je besluit supplementen te gaan gebruiken.

Helpen vitamines en mineralen om af te vallen?

Dat vitamines en mineralen essentieel zijn voor het lichaam om ziektes te voorkomen en bestrijden is inmiddels vrijwel algemeen bekend. Over andere eigenschappen van vitamines is echter veel minder bekend. Veel mensen vragen zich af of vitamines en mineralen, en dan vooral in de vorm van pillen, kunnen helpen bij het afvallen. Hoewel nog lang niet alles bekend is, lijkt duidelijk dat vitamines een rol spelen. De diverse B-vitamines (B2, B11, B12) geven het metabolisme een boost en vrouwen blijken makkelijker vet te verliezen wanneer zij meer vitamine D in hun bloed hebben en meer vitamine D via hun voeding binnenkrijgen. Vitamine D wordt in de huid gemaakt onder invloed van zonlicht en je vindt het in vette vis en visolie, eidooiers en sommige paddestoelen. Vitamine B vind je in brood en graanproducten maar ook in diverse groentes.

Vitamines spelen daarnaast een belangrijke rol in het voorkomen van kanker en andere ziektes en mogen daarom niet ontbreken in je voeding. Het is aan te raden zo veel mogelijk je vitamines uit groenten en fruit te halen omdat deze voedingsmiddelen naast de vitamines ook veel andere belangrijke voedingsstoffen leveren zoals vezels en mineralen.

Mineralen
Mineralen zijn dagelijks nodig voor het goed laten functioneren van zeer uiteenlopende processen in het lichaam, een gebrek kan daarom ernstige gevolgen hebben. Mineralen worden met name aangetroffen in groenten en fruit maar je krijgt ze ook binnen door het eten van vlees en drinken van water.

Pillen, supplementen en preparaten: ja of nee?

In de wetenschappelijke wereld is een discussie gaande over het nut van het slikken van supplementen. Voor gezonde mensen levert een 'gewone', gevarieerde voeding alles wat nodig is, onderdelen daarvan zijn niet te vervangen door supplementen, zo betogen sommige wetenschappers. Ander onderzoek laat echter zien dat veel mensen moeite hebben om op een gezonde en gevarieerde manier te eten. Deze mensen zouden dus wel degelijk gebaat kunnen zijn bij supplementen. Het is echter belangrijk om supplementen altijd als een aanvulling te blijven zien: het lijkt makkelijk om ongezonde voeding gezond te maken door wat vitamines en mineralen 'uit een potje' te nemen en op die manier toch voldoende essentiële stoffen binnen te krijgen. Wie in het algemeen echter te veel vet, zoet en zout en te weinig vezels, groenten en fruit eet, kan zijn voeding absoluut niet gezond maken door daarnaast verrijkte producten of supplementen te gebruiken. Bovendien krijg je eerder en/of vaker een hongergevoel als je lichaam een tekort heeft aan bepaalde voedingsmiddelen, zo beweren enkele wetenschappers.

Supplementen bij het afvallen

Bij het afvallen krijgen veel mensen te weinig voedingsstoffen binnen. Het kan dus handig zijn om tijdens deze periode supplementen te nemen om je tekorten aan te vullen.

Gevaarlijke supplementen en overdoseringen

Kijk uit met het kopen van supplementen van onbetrouwbare partijen (vaak over het internet). Sommmige bevatten te hoge doseringen of schadelijke stoffen. Van de vetoplosbare vitamines A, D, E en K is bijvoorbeeld door onderzoek bekend geworden dat ze giftig zijn in overdosis. Zo kan een overdosis vitamine A de orzaak van aangeboren afwijkingen zijn evenals leverschade en ernstige gewrichts- en hoofdpijn. Een overschot aan vitamine D kan leiden tot zware nierbeschadiging. In veel gevallen wordt een hoge dosis vitamine C redelijk goed verdragen, maar een overschot kan leiden tot maagpijn, braken en misselijkheid, hoofdpijn en bepaalde vormen van huiduitslag. Via een normaal voedingspatroon is het vrijwel onmogelijk om tot hoge overdoses aan vitamines te komen, in sommige supplementen van onbetrouwbare bronnen zit echter soms wel 10 of meer keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Let hier dus op!

In Nederland en België zijn de afslanktabletten van XL-S het meest populair. Daarom heb ik besloten die pillen eens grondig te onderzoeken. Lees hier mijn review van XLS Medical.

Zie ook:
Ongezonde voeding
Hongergevoel verminderen

Mijn wens voor jou in 2023:

De auteur
  • Een gezond en slank lichaam dat in balans is. Zonder jezelf uit te hongeren, zonder calorieën te tellen en zonder jezelf af te beulen in de sportschool.
  • Een gezonder voedingspatroon, dat zowel lekker als voedend is en makkelijk vol te houden.
  • Een stofwisseling die er voor zorgt dat je vet verbrandt in plaats van opslaat.
  • Maar vooral: de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, te doen wat je wilt doen en te dragen wat je wilt dragen.

Laten we dit samen bereiken! Doe nu gratis mee en ontvang mijn afslankcursus in je inbox. Vandaag ontvang je bovendien direct een gratis e-boek met recepten bij je aanmelding.


Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl