Heb je moeite met afvallen? Zo kun je wel volhouden

Afvallen volhouden

Afvallen volhouden kan erg lastig zijn. Niet zo verwonderlijk. Om succesvol en blijvend af te vallen zul je energie, tijd, aandacht, wat discipline en soms iets extra geld moeten 'investeren'. Dit maakt dat veel mensen moeite hebben met afvallen. Op deze pagina vind je informatie hoe je dit keer wel kunt volhouden.

Maar first things first. Het is belangrijk je goed te realiseren wat de consequenties zijn van afslanken voordat je er aan begint. Start je zonder plan of doelstelling dan zul je al snel in oude patronen vervallen en het resultaat zal dan tegenvallen. Zit je goed in je vel, heb je echt de wilskracht om er wat van te maken? Nee? Begin dan NIET, want je bereidt jezelf hiermee voor om te falen en waarschijnlijk alleen maar meer aan te komen.

Afvallen volhouden - Plan van aanpak

Elke psycholoog zal je kunnen vertellen dat hoe meer je in een keer aan je gedrag veranderd, hoe lastiger het zal zijn om al dit gedrag vervolgens vol te houden. Het is daarom belangrijk om kleine stapjes te zetten en simpele doelen te stellen, zeker in de eerste weken.

Concrete doelen en tussendoelen

Bepaal voordat je begint met afvallen hoeveel kilo je graag zou willen wegen. Neem voor elke kilo die je wilt afvallen tenminste een week de tijd. Wil je dus 10 kilo afvallen, dan zul je hier zeker 10 weken mee bezig zijn. Dit doel is je einddoel. Het kan handig zijn om naast dit einddoel ook elke week een tussendoel te formuleren.

Een goed eerste tussendoel is bijvoorbeeld om je zelf te dwingen elke dag te ontbijten. Doe je dit al, dan kun je ervoor kiezen om geen frisdrank en vruchtensap uit pak meer te drinken, maar (groene) thee. Een goed volgend tussendoel is om minder ongezonde tussendoortjes te eten en juist te kiezen voor gezonde tussendoortjes.

Hierna kan het verstandig zijn geleidelijk koolhydraten uit je dieet te schrappen. Dit houdt in dat je steeds wat minder snacks, maar ook brood, pasta en rijst gaat eten. Hiervoor in de plaats kun je het beste meer groenten, eiwitten (eieren, vlees, vis, kip, noten en zaden) eten. Hoe je dit het beste kunt doen lees je op mijn pagina over het eten van een dieet zonder koolhydraten.

Motivatie - afslanken volhouden

Om het afvallen of de veranderde levensstijl vol te houden is het belangrijk jezelf voldoende te motiveren. Misschien zal voor jezelf de belangrijkste reden om af te vallen zijn dat je lichaam er beter uitziet. Verantwoord afvallen biedt echter veel meer voordelen.

Concrete motivatie kan je halen uit een kledingstuk dat je graag zou willen (kunnen) dragen. Bijvoorbeeld een skinny jeans of een jurk. Hou je zelf voor hoe goed je er uit zult zien in dit kledingstuk als je eenmaal op je streefgewicht bent. Probeer uit dit soort kleine zaken voldoende motivatie te halen en door te zetten. Mocht je toch dreigen terug te vallen; zoek steun bij anderen.

Ontspanning en vermaak

Zorg voor voldoende afleiding, ontspanning en vermaak om beter in je vel te raken en blijven. Dit is essentieel om een gezonde levensstijl vol te houden.

Volhouden op de lange termijn

Gedurende een korte periode diëten heeft op de lange termijn geen zin. Als je na je dieet weer vervalt in je oude eetgewoontes dan kom je net zo snel weer aan, er zal dan sprake zijn van het bekende jojo-effect. Om echt blijvend af te vallen zul je dus je nieuwe levensstijl en eetgewoontes moeten aanhouden.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je niet de fout in gaat?

Neem een dag vrij per week! Ik heb gezien dat voor veel mensen een goede strategie is om 5-6 dagen per week gezond te eten en daarnaast 1 of 2 dagen vrij te nemen.

Deze ene vrije dag waarop je alles eet wat je wilt, kan zelfs bijdragen aan een groter gewichtsverlies. Hoe gek dat ook klinkt!

Waarom?

Door een dag per week meer koolhydraten te eten worden hormonen gestimuleerd die bij de vetverbranding betrokken zijn.

Tijdens deze dieetvrije dagen is het vrij normaal om een beetje aan te komen. Het meeste van dit gewicht zal echter bestaan uit water dat je binnen een dag of twee dagen weer kwijt zult zijn.

Zie ook: Het hongergevoel onderdrukken.

Mijn wens voor jou in 2023:

De auteur
  • Een gezond en slank lichaam dat in balans is. Zonder jezelf uit te hongeren, zonder calorieën te tellen en zonder jezelf af te beulen in de sportschool.
  • Een gezonder voedingspatroon, dat zowel lekker als voedend is en makkelijk vol te houden.
  • Een stofwisseling die er voor zorgt dat je vet verbrandt in plaats van opslaat.
  • Maar vooral: de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, te doen wat je wilt doen en te dragen wat je wilt dragen.

Laten we dit samen bereiken! Doe nu gratis mee en ontvang mijn afslankcursus in je inbox. Vandaag ontvang je bovendien direct een gratis e-boek met recepten bij je aanmelding.


Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl