Afvallen met het oerdieet - waarom het werkt

Afvallen met een oerdieet

De mensen die 10.000 jaar geleden op aarde rondliepen aten totaal anders dan jij en ik op dit moment. Het dieet van de oermens was in sommige opzichten een stuk gezonder dan ons huidige dieet. Vandaar dat veel mensen nu proberen terug te gaan naar de basis, en te eten zoals onze voorouders. Het oerdieet helpt mensen meer energie te krijgen, af te vallen en van vage kwaaltjes af.

Op deze pagina lees je hoe je kunt eten als een oermens en wat de voordelen en nadelen van "het oerdieet" zijn.

Eten als een oermens, hoe doe je dat?

Op papier is eten als een oermens erg simpel: schrap alle bewerkte voeding, dus voeding uit pakjes en zakjes, en eet alleen nog natuurlijke voeding. Natuurlijke voeding is voeding:

In de praktijk is het eten van een "oerdieet" echter vaak niet zo makkelijk. Bijna alles zit immers in een pakje tegenwoordig. Op deze pagina lees je daarom hoe je een oerdieet in de praktijk brengt. En wat je kunt eten in de plaats van brood, pasta en andere bewerkte voedingsmiddelen die zo'n groot deel van ons moderne dieet uitmaken. Eerst zal ik je echter uitleggen wat de regels van het oerdieet zijn.

De basis van het oerdieet

Eiwitten en het oerdieet

De volgende voedingsmiddelen vormen de basis van het oerdieet:

Eiwitten

Eiwitten zijn het belangrijkste voedingsmiddel in het oerdieet. Goede eiwitten vind je in gevogelte zoals kip, gras-gevoerd rundvlees en vis. Maar ook bijvoorbeeld in eieren, noten, zaden en avocado's.

Fruit en groenten

Ook fruit en groenten hebben een belangrijke plaats in het oerdieet. Wil je het oerdieet strikt volgen, dan doe je er goed aan om te kiezen voor plaatselijke en seizoensgebonden groenten en fruit. Dit is ook nog eens goed voor het milieu.

Groenten en fruit

Noten en zaden

Net als groenten en fruit vormen noten en zaden een substantieel deel van het oerdieet. Ze zijn onder andere belangrijk vanwege de gezonde vetten die ze bevatten.

Wat je niet 'mag' eten

Alle voeding die door mensen is bewerkt is in principe uit den boze. In het bijzonder worden graanproducten afgeraden. Voedingsmiddelen die je bij het oerdieet niet mag nemen zijn o.a.:

Waarom het oerdieet werkt

Ik ben al sinds 2006 de auteur van deze site. In die tijd heb ik heel veel boeken en onderzoeken over gezonder eten en afvallen gelezen. Daaruit komt een duidelijk beeld naar voren. Wie wil afvallen moet:

Er zijn verschillende manieren om je dieet aan te passen om meer eiwitten en vetten en minder koolhydraten te eten. Maar veruit de makkelijkste manier om precies het bovenstaande te bereiken, is door te gaan eten als een oermens. Waarom? Het oerdieet schrapt bewerkte voeding die vol koolhydraten zit en voegt juist meer vis, gevogelte, noten en zaden toe die boordevol eiwitten en gezonde vetten zitten.

Doordat je met een oerdieet meer eiwitten en gezonde vetten binnenkrijgt, en juist minder koolhydraten, bereiken zoveel mensen zulke goede resultaten door het oerdieet te volgn. Hieronder vind je enkele tips om te eten als een oermens.

Help?! Hoe kan ik dit dieet toepassen en volhouden?

Ik geef toe, het oerdieet lijkt erg moeilijk toe te passen als je bijvoorbeeld geen aardappelen, brood, pasta, zuivel en andere bewerkte voeding meer 'mag' eten. Hoe je dan toch kunt eten als een oermens? Het begint bij goede recepten, en gelukkig zijn die er zeker wel.

Oerdieet tips


Het oerdieet en het Paleo dieet, wat is het verschil?

Het oerdieet en het Paleo dieet zijn helemaal hetzelfde! De naam Paleo wordt, met name door enkele Amerikanen, meer gebruikt dan oerdieet. De regels zijn echter volstrekt hetzelfde. In Nederland is het oerdieet als benaming steeds populairder aan het worden. Dat komt bijvoorbeeld door Richard de Leth en zijn OERsterk programma.

Zelf aan de slag met oerdieet recepten

Hallo 2 Paleo

Zoals ik al zei is het met de juiste recepten niet al te moeilijk om te switchen naar het oerdieet. Op zoek naar goede recepten- en kookboeken? Bekijk dan mijn pagina met mijn favoriete Paleo & oerdieet kookboeken.

Daarnaast gebruik ik ook geregeld de recepten uit het Paleo Magazine. Met name handig als je nu veel en vaak aardappelen, pasta en brood eet. De recepten zijn niet alleen makkelijk klaar te maken maar ook erg smakelijk. Het biedt letterlijk alles wat je nodig hebt om je levensstijl om te vormen naar die van een holbewoner. Nou ja, je dieet dan tenminste ;-)

Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Mijn wens voor jou in 2023:

De auteur
  • Een gezond en slank lichaam dat in balans is. Zonder jezelf uit te hongeren, zonder calorieën te tellen en zonder jezelf af te beulen in de sportschool.
  • Een gezonder voedingspatroon, dat zowel lekker als voedend is en makkelijk vol te houden.
  • Een stofwisseling die er voor zorgt dat je vet verbrandt in plaats van opslaat.
  • Maar vooral: de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, te doen wat je wilt doen en te dragen wat je wilt dragen.

Laten we dit samen bereiken! Doe nu gratis mee en ontvang mijn afslankcursus in je inbox. Vandaag ontvang je bovendien direct een gratis e-boek met recepten bij je aanmelding.


Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl