Minder eten om af te vallen - hoe doe je dat verstandig?

Tips om minder te eten

Wie wil afvallen heeft twee keuzes; minder eten of meer bewegen. Wie kiest voor minder eten zal al snel bij een dieet uitkomen. Het probleem van diëten is vrijwel iedereen die zich hier ooit aan heeft gewaagd bekend. Of het lukt niet om het dieet vol te houden of het resultaat is niet blijvend.

De vraag is dan natuurlijk hoe je wel blijvend kan afvallen zonder heel fanatiek te sporten? Eigenlijk is het antwoord simpel; je moet niet alleen minder eten, je moet vooral slimmer eten.

Minder snelle koolhydraten en bewerkt vet eten

Vet heeft onterecht een slechte naam. Het lichaam heeft bepaalde vetten nodig, met name onverzadigde vetten, om optimaal te functioneren en vet te verbranden. Zo draagt omega 3, bijvoorbeeld in eieren en vette vis, bij aan de verbranding van vet in het lichaam. Dit staat haaks op de opvatting dat je van vet eten dik wordt!

Er is echter een uitzondering en er is een groep vetten die je zou moeten schrappen uit je dieet. Dit zijn de bewerkte vetten. Deze vetten vind je in gefrituurd voedsel en in de meeste hartige en zoete snacks die in de fabriek worden gemaakt. Waarom je bewerkte vetten moet schrappen? Deze vetten leveren niets nuttigs aan je lichaam (wel een hoop calorieën!) en hebben bovendien een negatieve invloed op je hormoonhuishouding. Een 'blubberbuikje' is bijvoorbeeld vaak het gevolg van een verstoring in je hormoonhuishouding die weer een direct gevolg is van het eten van te veel bewerkt voedsel!

Snelle koolhydraten, zoals je die vindt in bijvoorbeeld suikerrijke producten, brood, rijst en pasta zorgen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel en geven slechts korte tijd een gevoel van verzadiging. Dit is vervelend, omdat je hierdoor zelfs kort na een maaltijd alweer hongerig kunt zijn. Het is belangrijk om snelle koolhydraten te vervangen voor langzame koolhydraten, zodat je langer verzadigd blijft na de maaltijd en hierdoor uiteindelijk minder zult eten.

Méér langzame koolhydraten

Langzame koolhydraten zijn het tegenovergestelde van snelle koolhydraten. De naam zegt het al, deze koolhydraten worden langzaam in het bloed opgenomen en leiden ook niet tot grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Langzame koolhydraten zorgen daarom langer voor een voldaan gevoel na de maaltijd. Je vindt langzame koolhydraten bijvoorbeeld in groenten, peulvruchten, zoals linzen of bonen en in sommige zuivelproducten.

Méér eiwitten

Wie minder wil eten doet er goed aan om meer eiwit te eten. Eiwitten zorgen voor een gevuld gevoel en leveren zelf niet al te veel energie aan het lichaam. Wat zijn goede bronnen van eiwit? In principe zijn alle vlees en vis een goede bron. Ook noten en zaden en eieren zijn een goede keuze.

Overzicht van eiwitrijke voeding

Voor afvallers zijn onderstaande voedingsmiddelen uitstekende bronnen van eiwit:

Méér voedingsvezels

Voedingsvezels tref je vooral aan in fruit, groenten en noten. Ook voedingsvezels dragen, net als eiwitten, bij aan een verzadigd gevoel en vermindering van honger. Wie meer eiwit en voedingsvezel tot zich neemt zal door een verminderd hongergevoel vrijwel altijd minder behoefte hebben aan eten en dus gewicht verliezen!

Wat moet je eten om meer eiwitten, voedingsvezels en langzame koolhydraten binnen te krijgen? Zie mijn overzicht van goede voeding met eiwitten en voedingsvezel

Andere aanpassingen in je dieet

Naast het maken van bovengenoemde aanpassingen is het ook belangrijk om frisdrank en sapjes te laten staan en in de plaats hiervan water en thee te drinken. Ook tussendoortjes zullen moeten worden beperkt, kies enkel nog voor gezonde tussendoortjes.

De tip voor succesvol afvallen: verander geleidelijk

Het is belangrijk om geleidelijk minder te gaan eten. Pak dingen stapsgewijs aan zodat je lichaam kan wennen aan je nieuwe voedingspatroon. Wie bijvoorbeeld te abrupt van een hoge suikerinname terugschakelt naar een lage suikerinname zal de hele dag een enorme behoefte aan suiker hebben en daardoor waarschijnlijk uiteindelijk ook 'de fout' ingaan en bijvoorbeeld in een keer een zak drop opeten.

Begin daarom eerst eens met het maken van aanpassingen in je ontbijt, en maak pas één of twee weken later ook aanpassingen in je lunch, etcetera.

Wat is verstandige en gezonde voeding? Zie mijn overzicht van goede voeding met eiwitten en voedingsvezel.

Weinig eten en toch niet afvallen

Veel mensen vragen zich af hoe het kan dat ze niet afvallen terwijl ze wel weinig eten. De verklaring is simpel; wie maaltijden overslaat en te weinig eet helpt zijn stofwisseling om zeep. Omdat je lichaam 'denkt' dat je in een noodsituatie zit, gaat het steeds slimmer om met de voeding die nog wel binnenkomt. Het uiteindelijke gevolg is dat je steeds minder kan eten zonder aan te komen. Bovendien zal je lichaam protesteren en als gevolg hiervan krijg je vaak al snel last van hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid en steken in je buik.

Herkenbaar? Stop dan waar je mee bezig bent. Je doet er goed aan om de eerder op deze pagina genoemde aanpassingen te maken in plaats van jezelf uit te hongeren.

Wil je nog even snel wat kilo's kwijt en zie je als laatste uitweg een hongerdieet? Ik heb een beter alternatief voor je, zie; snel afvallen zonder pillen.

Mijn wens voor jou in 2023:

De auteur
  • Een gezond en slank lichaam dat in balans is. Zonder jezelf uit te hongeren, zonder calorieën te tellen en zonder jezelf af te beulen in de sportschool.
  • Een gezonder voedingspatroon, dat zowel lekker als voedend is en makkelijk vol te houden.
  • Een stofwisseling die er voor zorgt dat je vet verbrandt in plaats van opslaat.
  • Maar vooral: de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, te doen wat je wilt doen en te dragen wat je wilt dragen.

Laten we dit samen bereiken! Doe nu gratis mee en ontvang mijn afslankcursus in je inbox. Vandaag ontvang je bovendien direct een gratis e-boek met recepten bij je aanmelding.


Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl