Groentesap kopen? Zo kies je het beste sap
Het drinken van groentesap is een makkelijke manier om snel een dosis vitamines, mineralen en fytonutriënten binnen te krijgen. Een nadeel is dat het best veel tijd kost om elke dag een groentesapje te maken. Voor wie geen zin of tijd heeft om zelf in de weer te gaan met een sapcentrifuge of slowjuicer zijn er tegenwoordig diverse bedrijven die vers groentesap aan huis leveren. Ik heb inmiddels meerdere sappen geprobeerd en mij verdiept in de productie van groentesap. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je het beste groentesap wilt kopen.
Wat is groentesap?
Groentesap is een verwarrende naam voor een product dat vrijwel nooit alleen maar sap van groenten bevat. Vaak bevat een groentesapje namelijk ook wat fruitsap en/of kruiden voor de smaak.
Onterecht denken veel mensen dat een groentesapje hetzelfde is als een groene smoothie, terwijl deze producten wezenlijk verschillen.
- Groentesap wordt gemaakt door sap uit rauwe groenten te persen.
De van nature in groente aanwezige voedingsvezels worden grotendeels gescheiden van het sap en blijven over als restproduct. Vrijwel alle vitamines, mineralen en fytonutriënten blijven echter behouden. - Smoothies worden gemaakt door hele groenten en fruit in een blender te mixen.
Hierdoor blijven alle bestanddelen van de groenten, waaronder de voedingsvezels, behouden. Smoothies zijn door de aanwezigheid van vezels dikker van consistentie en verzadigender dan sap.
Het grote verschil tussen groentesap en groene smoothies is de hoeveelheid groenten die gebruikt worden voor het maken: er gaan tot wel twee keer meer groenten in een sapje dan in een smoothie. Als ik moet kiezen tussen een groene smoothie en groentesap dan kies ik daarom ook voor groentesap. Dit laatste bevat namelijk meer heilzame voedingsstoffen dan smoothies, doordat er meer groenten worden gebruikt. Je hoeft echter niet te kiezen, je kunt ze ook prima allebei nemen.
Een groene smoothie kan bijna iedereen thuis maken, mits je een blender hebt. Maar groentesap is lastiger om thuis te maken. Gelukkig kun je op steeds meer plekken vers groentesap kopen.
Centrifugeren of slowjuicen? Technieken om groentesap te maken
Groentesap kan op veel verschillende manieren worden gemaakt; bijvoorbeeld met een sapcentrifuge of een slowjuicer. Elke techniek heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Voor de kwaliteit en smaak van het groentesap maakt het bovendien uit met welke techniek het sap gemaakt wordt.
Centrifugeren
In een sapcentrifuge worden groenten op hoge snelheid rondgeslingerd. Hierdoor wordt het sap als het ware uit de groenten geslagen.
Voordelen van centrifugeren
- Snel
Het grote voordeel van centrifugeren is dat het erg snel gaat. - Goedkoop
Een sapcentrifuge is een relatief goedkoop apparaat. Ook gaat het maken van sap snel, dit maakt het een goedkope productietechniek.
Nadelen van centrifugeren
- Oxidatie
De groenten worden tijdens het centrifugeren aan veel zuurstof blootgesteld. Hierdoor treedt er oxidatie op, dit betekent dat er relatief veel voedingswaarde verloren gaat. - Sap wordt blootgesteld aan warmte
Wanneer groenten en fruit worden blootgesteld aan hitte, gaan er voedingsstoffen verloren. De snel bewegende onderdelen in een sapcentrifuge worden erg warm en verwarmen ook de groenten en het sap. - Beperkte keuze aan ingrediënten
Niet alle groenten laten zich goed centrifugeren. Met name bladgroenten en kruiden zijn ongeschikt om te centrifugeren. - Lage opbrengst
Er blijft relatief veel sap over in de groenten na het centrifugeren. Er is dus sprake van onnodig veel restproduct. - Waterige smaak
Sap uit een sapcentrifuge is vrij vlak en waterig van smaak. - Veel schoonmaakwerk
Wie wel eens een sapje gemaakt heeft met een sapcentrifuge weet hoe lastig het is om deze apparaten schoon te maken.
Koud persen (cold pressed)
Bij cold pressing worden groenten geperst met mechanische persplaten. Nadat de groenten gewassen zijn worden ze in kleine stukken gesneden en in een perszak geplaatst. Deze zak wordt vervolgens geplet tussen de persplaten. Hierbij druppelt het grootste gedeelte van het sap uit de zak.
Voordelen van koud geperst groentesap
- Weinig oxidatie
De groenten worden tijdens het persen niet onnodig blootgesteld aan zuurstof, waardoor er minder sprake is van oxidatie en het sap zijn voedingswaarde zoveel mogelijk behoud. - Hoge opbrengst
Door de groenten hydraulisch te persen, wordt er iets meer sap gewonnen dan met centrifugaal sappen. - Relatief snel en in grote hoeveelheden te maken
Het persen van groenten kan relatief snel gedaan worden en bovendien makkelijk worden opgeschaald. Hierdoor kan er snel veel sap worden gemaakt in korte tijd.
Nadelen van koud geperst groentesap
- Beperkte keuze aan ingrediënten
Veel bladgroenten, kruiden en specerijen laten zich niet goed koud persen. - Waterig sap
Koud geperst sap is wat waterig van structuur. - Geen optimaal behoud van heilzame stoffen
Bij koude persing blijft er aardig wat sap achter in het pulp. Hierdoor blijven er meer vitamines, mineralen en enzymen achter in het pulp dan met slowjuicen.
Slowjuicen
Bij slowjuicen wordt met een schroefpers geleidelijk het sap uit de groenten gewrongen. De slowjuicer bootst zo als het ware de malende bewegingen van je gebit na.
Voordelen slowjuice groentesap
- Weinig oxidatie
Slowjuicen is net als cold pressing een vorm van koude persing. Hierbij treedt nauwelijks oxidatie op, waardoor er weinig heilzame stoffen verloren gaan. - Sap met de meeste voedingsstoffen
In Zeeland is een pilot studie uitgevoerd waarbij sappen met exact dezelfde ingrediënten, maar met verschillende bereidingswijzen zijn gemaakt. Uit het onderzoek bleek dat slowjuice groentesap gemiddeld 47% meer voedingswaarde heeft dan hetzelfde sap gemaakt met de cold press techniek. Ook uit een Amerikaans vergelijkend onderzoek blijkt dat de slowjuicer voor de hoogste kwaliteit sap zorgt. In dit vergelijkende onderzoek werd druivensap gemaakt met een sapcentrifuge, blender en slowjuicer. Het slowjuice sap bevatte aanzienlijk meer polyfenolen, flavonoïden en vitamine C dan het sap dat bereid was met de blender en sapcentrifuge. - Hoogste opbrengst, dus minder verspilling
Wie het pulp dat overblijft na centrifugeren, koud persen en slowjuicen vergelijkt, ziet direct dat deze laatste de hoogste opbrengst geeft: Het slowjuice pulp is verreweg het droogste. Dit sluit ook mooi aan op de punten hierboven: hoe droger het pulp, hoe meer voedingsstoffen er in jouw sapje zijn terecht gekomen. - Lekkerder sap
Slowjuicen zorgt voor het lekkerste sap. Uitleggen hoe iets smaakt is lastig, maar ik zou de smaak van slowjuice als voller en rijker omschrijven dan cold pressed en gecentrifugeerde sapjes. Dit punt zul je vooral zelf moeten ervaren.
Nadelen van slowjuice groentesap
- Slowjuicen kost veel tijd
De naam zegt het al; slowjuicen gaat langzaam. - Slowjuicen is duur
Slowjuicers zijn dure apparaten. Ook kost de productie van slowjuice sap meer omdat het een arbeidsintensieve manier van sap maken is.
Vers groentesap langer bewaren: conserveringstechnieken
Onbehandeld vers groentesap is slechts enkele dagen houdbaar. Om de houdbaarheid te verlengen kunnen verse producten behandeld worden met conserveringstechnieken. Denk bijvoorbeeld aan melk dat gepasteuriseerd wordt, of fruit dat ingevroren wordt. Ook vers groentesap kan met conserveringsmethoden langer houdbaar gemaakt worden. Maar wat zijn de verschillen tussen de meest gebruikte conserveringsbehandelingen en wat is de beste techniek?
HPP (High Pressure Processing)
Bij High Pressure Processing wordt vers sap direct na het bottelen blootgesteld aan een zeer hoge waterdruk van zo'n 6000 bar. Door deze onnatuurlijke behandeling wordt de houdbaarheid verlengd. De meeste groentesapjes worden behandeld met de HPP techniek. Dit geldt bijvoorbeeld voor de koudgeperste sapjes bij de AH of Jumbo, maar ook de meeste van de groentesappen die online aangeboden worden, zijn behandeld met HPP.
Voordelen van HPP
- Enkele weken tot maanden houdbaar
Door groentesap te behandelen met HPP wordt de houdbaarheid met enkele weken tot soms maanden verlengd. - Doodt micro organismes
De hoge druk zorgt er voor dat de meeste bacteriën, schimmels en gisten worden gedood. - Goedkoop voor de producent
HPP is een relatief goedkope conserveringstechniek.
Nadelen van HPP
- Afname voedingswaarde
Door groentesap met HPP te behandelen neemt de hoeveelheid heilzame stoffen direct met zo'n 10-15% af. Dit komt onder andere doordat er sprake is van een temperatuurstijging tijdens de HPP behandeling (volgens de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit (FDA) gaat dat om een stijging tot zo'n 18 graden celsius (bron)). Daarmee wordt het effect van cold pressing in feite direct te niet gedaan. - Kans op "dood sap"
De afname van voedingsstoffen in vers sap gaat door onder invloed van UV-licht, zuurstof en tijd. Naarmate het sap langer staat, neemt de hoeveelheid vitamines, mineralen en andere heilzame stoffen steeds verder af (bron). Meestal zijn groentesappen al tenminste een week oud op het moment dat je ze koopt. Hiermee is het risico dat je "dood sap" koopt groot.
Invriezen van groentesap
Invriezen is een klassieke manier van conserveren, die veel voordelen biedt.
Voordelen van sap invriezen
- Natuurlijke conserveringsmethode
Het invriezen van producten is een volledig natuurlijke conserveringsmethode. - Nauwelijks verlies van voedingswaarde en smaak
Wanneer producten direct bevroren worden verliezen ze nauwelijks voedingswaarde (zoals vitamines, mineralen en enzymen) zo blijkt uit diverse onderzoeken. (bron 1, 2, 3) - Het sap blijft zo "vers" mogelijk
Door groentesap direct na het maken te bevriezen wordt het natuurlijke oxidatie- en dervingsproces direct gestopt. De tijd wordt hiermee als het ware stil gezet en het sap blijft "vers" tot het moment dat jij het ontdooit en drinkt. Bevriezen is daarmee de beste manier om de voedingswaarde van groentesap zo lang mogelijk te behouden.
Nadelen van sap invriezen
- Structuur en smaak kunnen veranderen
Wanneer producten langzaam worden bevroren kan de structuur en smaak veranderen. Door producten snel te bevriezen met een shockvriezer kan dit echter voorkomen worden. - Dure conserveringsmethode
Het bewaren van sappen in de vriezer kost meer geld dan het bewaren van sappen in een koelkast. Ook is het duurder om sappen bevroren te transporteren naar klanten.
Wat is het beste groentesap?
Als je het artikel tot hier helemaal gelezen hebt dan weet je inmiddels waar je op kunt letten als je het beste groentesap wilt kopen. Kies voor groentesap dat:
- Gemaakt is met een slowjuicer;
- Gemaakt wordt bij een lage temperatuur;
- Ingevroren wordt met een shockvriezer en bevroren geleverd wordt.
De kwaliteit van groentesap hangt echter af van meer factoren dan de manier van produceren en conserveren. Voor het lekkerste en gezondste sap kun je verder letten op:
- De ingrediënten
Groentesap dat gemaakt is van biologische groenten bevat geen bestrijdingsmiddelen en is dus gezonder. Ook is biologisch sap lekkerder dan groentesap dat gemaakt is met groenten uit de intensieve landbouw. Bovendien is biologische landbouw beter voor het milieu. - Hoeveelheid groenten
Groentesap bevat vrijwel altijd wat fruitsap om de smaak te verbeteren. Vergeleken met groentesap bevat fruitsap echter veel suikers en calorieën en relatief weinig heilzame stoffen. Daarom kun je het beste groentesap kiezen dat minder dan 20% fruitsap bevat. Veel van de groentesappen (met name die in de supermarkt) bevatten tot wel 49% fruitsap (vaak appel, want goedkoop).
Veel van de groentesappen die je in Nederland en België kunt kopen, worden gemaakt met goedkope productie- en conserveringsmethoden, maar wel verkocht voor premium prijzen. Dat is jammer, want voor hetzelfde geld kun je ook goede kwaliteit groentesap kopen. Er zijn namelijk ook aanbieders die sap maken zonder enige concessie aan de kwaliteit te doen. De beste van die aanbieders is wat mij betreft Sapje.
Dit zijn de redenen om te kiezen voor het groentesap van Sapje:
- Gemaakt met de slowjuicer.
- Bevat 100% biologische, verse en zoveel mogelijk lokale en seizoensgebonden ingrediënten.
- Tenminste 85% groentesap (ongeveer 400 gram groente per sapje) en daarnaast een beetje fruit, kruiden en zeewier voor de smaak.
- Bevroren bij je thuis geleverd (ingevroren met behulp van een shockvriezer).
- De hoogst beoordeelde producent van groentesappen, met een 4,9 uit 5 op Facebook en Google (> 500 reviews).
- Het enige bedrijf dat zijn sap levert in glas in plaats van plastic.
- Sterrenchefs Ron Blaauw en Jonnie Boer zijn ambassadeur en klant van Sapje.
Met Sapje krijg je dus het best mogelijk groentesap. Maar bovenal is het groentesap van Sapje gewoon erg lekker, zeker als je de flauwe sapjes uit de supermarkt gewend bent. Wil je meer weten over Sapje? Lees dan hier mijn uitgebreide review over Sapje.
Wil je Sapje proberen? Bestel dan hier extra voordelig een groentesapbox.
Door: