Ongezonde voeding en lege calorieën

Wat is nou ongezonde voeding?

Als je mensen vraagt een lijstje van ongezonde voeding te maken dan zal hierop ongetwijfeld een van de volgende items staan: chips, koekjes, patat en snoep. Maar wat hebben deze voedingsmiddelen met elkaar gemeen? En waarom zijn ze ongezond? Dat lees je op deze pagina.

Wat is ongezonde voeding?

Voeding wordt ongezond genoemd wanneer het relatief weinig gezonde voedingsstoffen bevat, zoals vitamines en mineralen, en juist veel ongezonde voedingsstoffen zoals verzadigd vet, transvet, suiker en zout. De meeste ongezonde voedingsmiddelen horen thuis in de categorie: kant-en-klaar of direct eetbaar. Het zijn dus vooral producten die al in de fabriek bereidt zijn zodat je ze direct kunt eten (of alleen hoeft op te warmen).

Kenmerken van ongezonde voeding

Ongezonde voeding voldoet vrijwel altijd aan 1 of alle van de volgende kenmerken:

Ongezonde voeding is eigenlijk altijd in een fabriek bewerkte voeding. Wie gezonder wil eten doet er dan ook vooral goed aan om terug te gaan naar de basis en zoveel mogelijk zelf zijn eten te bereiden.

Schrap daarom fabrieksvoedsel, zoals bijvoorbeeld onderstaande voedingsmiddelen, als je minder ongezond wilt eten:

Wie het lukt om bovenstaande producten uit zijn dieet te schrappen moet in staat zijn vrij gemakkelijk gewicht te verliezen en snel beter in zijn vel te raken. Af en toe zondigen mag uiteraard, maar probeer in elk geval 70-80% van de tijd gezond te eten. Ongezonde voeding is namelijk pas echt ongezond wanneer je het te vaak en te veel eet, dus als je bijv. elke dag patat, pizza of een reep chocola eet.

Gevolgen van het eten van veel ongezonde voeding

Het eten van ongezonde voeding verandert de hersenactiviteit op een zelfde manier als verslavende drugs. Na vele weken op een junk food dieet, zullen de pleziercentra van je hersenen ontregelt zijn, waardoor je steeds meer junk food nodig hebt om je goed te voelen. Dit effect van, met name ongezonde, voeding vormt de basis voor een voedselverslaving. Gelukkig komt het maar bij een relatief klein deel van de bevolking tot een voedselverslaving. Maar ook als je niet verslaafd raakt aan voedsel zijn de gevolgen van ongezonde voeding groot.

Zo speelt ongezonde voeding een grote rol in de levensverwachting en de gezondheid van mensen. In Amerika wordt er van uitgegaan dat 1/3 van de kankers komt door ongezonde voeding. Maar dat is niet het enige. Het eten van veel ongezonde voedingsstoffen wordt ook gelinkt aan onder andere:

Ongezonde voeding en het hongergevoel

Er zijn wetenschappelijke theorieën die stellen dat mensen die te weinig gezonde voedingsstoffen via hun maaltijd binnenkrijgen meer honger hebben. Veel mensen zullen dit wel herkennen; na het eten van voeding met een relatief lage voedingswaarde hebben ze vaak eerder weer honger of moeten ze meer eten om het hongergevoel gestild te krijgen. Vergelijk voor je zelf bijvoorbeeld eens wat meer vult:

De meeste mensen zullen zeggen dat een Hollandse maaltijd beter vult terwijl deze maaltijd meestal veel minder calorieën zal bevatten dan de vette hap.

Tips om ongezonde voeding te mijden

Dit zijn de beste tips om ongezonde voeding zoveel mogelijk uit je dieet te houden:

Mijn wens voor jou in 2023:

De auteur
  • Een gezond en slank lichaam dat in balans is. Zonder jezelf uit te hongeren, zonder calorieën te tellen en zonder jezelf af te beulen in de sportschool.
  • Een gezonder voedingspatroon, dat zowel lekker als voedend is en makkelijk vol te houden.
  • Een stofwisseling die er voor zorgt dat je vet verbrandt in plaats van opslaat.
  • Maar vooral: de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, te doen wat je wilt doen en te dragen wat je wilt dragen.

Laten we dit samen bereiken! Doe nu gratis mee en ontvang mijn afslankcursus in je inbox. Vandaag ontvang je bovendien direct een gratis e-boek met recepten bij je aanmelding.


Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl