Beste hometrainer kopen? De 5 best geteste hometrainers

Afvallen met fietsen

Overweeg jij om een hometrainer te kopen, bijvoorbeeld om af te vallen of te revalideren, maar weet je niet zo goed waar je op moet letten? Op deze pagina vind je uitgebreid advies en tips voor het kopen van een hometrainer. Zo lees je wat de 5 basiskenmerken van een goede hometrainer zijn en geef ik je mijn top 5 beste hometrainers per prijsklasse, van goedkoop tot topklasse.

Update 2 januari 2023: Door de lockdown in 2020 en de avondklok begin 2021 hebben mensen massaal apparaten om thuis te kunnen sporten gekocht. Hierdoor waren hometrainers lange tijd moeilijk te verkrijgen. Ook schoten de prijzen van hometrainers door de gestegen vraag flink omhoog. Gelukkig is in de zomer van 2021 de beschikbaarheid van modellen verbeterd en zijn de prijzen weer gedaald. Toch kan het nog voorkomen dat modellen uitverkocht raken. Ik probeer dit artikel geregeld aan te passen met beschikbare modellen, maar helaas is dit niet altijd even goed mogelijk. Mijn excuses voor het ongemak.

Dit artikel is met bijna 4500 woorden erg lang geworden. Hiermee hoop ik een antwoord te geven op alle vragen die je wellicht hebt rond het kopen van een hometrainer. Heb je weinig tijd? Onder aan de pagina vind je een samenvatting.

Ook vind je hier mijn koopadvies met een uitgebreide lijst van alle kenmerken van hometrainers met uitleg, zodat je een goede keuze maakt afhankelijk van wat je trainingsdoel is (revalidatie, conditie, afvallen).

Direct naar mijn top 5 beste hometrainers? Bekijk ze hier per prijsklasse:

Waarom kiezen voor een hometrainer?

Hometrainers zijn de meest verkochte fitnessapparaten voor thuis. Vrijwel iedereen, ongeacht leeftijd en fitheid, kan trainen op een hometrainer. De kans op blessures is klein, omdat trainen op een hometrainer je gewrichten nauwelijks belast. Ook kun je met een hometrainer trainen wanneer jij wilt, bijvoorbeeld terwijl je je favoriete tv-programma of Netflix Serie kijkt. Niet zo vreemd dus dat je in veel huishoudens een hometrainer aantreft.

Soorten hometrainers

Er zijn diverse soorten hometrainers op de markt. De meeste vallen in de volgende groepen:

Basiseigenschappen die elke goede hometrainer moet hebben

Er zijn enkele eigenschappen die elke hometrainer in mijn ogen zou moeten hebben, onafhankelijk van de prijsklasse van de hometrainer. Dus of je nu veel of weinig geld wilt uitgeven aan een hometrainer, zorg ervoor dat het apparaat in elk geval aan de volgende voorwaarden voldoet.

Gewicht van de hometrainer van tenminste 20 kg, bij voorkeur meer

Beste hometrainers zijn zwaarder dan 20 kg

Het gewicht van de hometrainer zegt veel over de kwaliteit en het trapcomfort. Stevige materialen, zoals staal, wegen meer dan goedkopere materialen zoals kunststof. Zwaardere fietsen gaan bijna altijd langer mee en zijn ook een stuk robuuster.

Een ander voordeel van meer gewicht, is dat een zwaardere hometrainer stabieler staat. Lichte hometrainers wiebelen sneller tijdens het fietsen en staan ook vaak weinig stabiel. Dat kan zeer storend worden na verloop van tijd.

Op zijn minst een magneetrem als weerstandsmechanisme

Een goed weerstandsmechanisme is belangrijk voor het trapcomfort en de mogelijkheid om op meerdere niveaus te kunnen trainen.

Let op het weerstandsmechanisme van hometrainers

Let er op dat de hometrainer die je koopt op zijn minst een magneetrem als weerstand heeft, en bij voorkeur een computergestuurde magneetrem.

Een computergestuurd weerstandsmechanisme maakt het mogelijk om (hartslag)programma's te volgen. Goedkopere weerstandsmechanismen, zoals een remband en handmatige magneetrem, moet je handmatig instellen. Hierdoor kun je er geen programma mee volgen. Met de goedkoopste weerstandsmechanismen is het trapcomfort ook vaak laag. In het ergste geval kan trappen zelfs schokkerig zijn en dus buitengewoon onplezierig.

Een vliegwielgewicht van tenminste 4 kg

Kies voor een roterende massa van meer dan 4 kg

Het vliegwiel (ook wel de roterende massa of swingmassa genoemd) is een van de belangrijkste onderdelen van een hometrainer. Hoe lichter het vliegwiel van de hometrainer, hoe minder vloeiend de trapbeweging in principe is. Ook kun je bij de meeste hometrainers minder weerstandsniveaus kiezen als het vliegwiel maar een beperkt gewicht heeft.

Koop je een hometrainer met een erg licht vliegwiel dan beperkt dat dus de mogelijkheden. Voor trapcomfort zou ik minimaal voor een vliegwielgewicht gaan van 4 kg. Je kunt echter beter voor een nog zwaarder vliegwiel kiezen, zeker als je wat fanatieker wilt sporten of als meerdere mensen van verschillende fitheid gebruik gaan maken van de hometrainer.

Een comfortabel en verstelbaar zadel en stuur

Een goede hometrainer heeft een verstelbaar zadel

Fijn kunnen zitten op een hometrainer vormt de basis voor een goede training. Daarom raad ik je aan een hometrainer te kiezen met een goed zadel dat op zijn minst in hoogte verstelbaar is.

Voor een optimaal zitcomfort is het beter wanneer het zadel ook horizontaal kan worden verplaatst. Op veel goedkopere hometrainers is dit helaas niet mogelijk.

Daarnaast is het ook van belang dat het stuur kan worden verzet, zodat je in een comfortabele houding kunt trainen.

Kogellagers of beter nog dubbele kogellagers

Of een hometrainer goed is en blijft, is ook afhankelijk van de aanwezigheid van kogellagers.

Een goede hometrainer heeft een verstelbaar zadel

Hometrainers met kogellagers blijven altijd soepel en geruisloos draaien. Bovendien vergen kogellagers weinig onderhoud, een paar keer per jaar (afhankelijk van gebruik) wat siliconenspray is voldoende.

De duurste hometrainers hebben vaak dubbele kogellagers voor een nog soepelere ervaring. De allergoedkoopste hometrainers hebben soms geen kogellagers. Met gepiep en schokkerig trappen als gevolg.

De hierboven genoemde vijf punten vormen de basis voor een hometrainer. Uiteraard zijn er nog veel meer zaken waar je op kunt letten. Verderop op deze pagina beschrijf ik alle kenmerken in meer detail.

Hometrainers die aan deze voorwaarden voldoen hebben een vanafprijs van ongeveer 150 euro. Dat is echter niet de prijsklasse die ik de gemiddelde consument aanraad. Ga je namelijk een prijsklasse hoger - rond de 200 tot 250 euro - dan koop je direct al een veel betere hometrainer dan voor rond de 150 euro.

De 5 beste hometrainers (per prijsklasse)

Voor elke prijsklasse heb ik een hometrainer geselecteerd waarvan je zeker weet dat je geen miskoop doet. Dit zijn fietsen met goede tot uitstekende beoordelingen, die voor de prijsklasse meer leveren dan de concurrentie. Uiteraard voldoen deze hometrainers aan de eerder genoemde basiscriteria.

Beste goedkope hometrainer (€ 150 - € 200)

Let op: goedkope hometrainers zijn op dit moment bijna constant uitverkocht door de sluiting van de sportscholen en de lockdown.

Je wilt zo min mogelijk geld uitgeven, maar toch een redelijke hometrainer aanschaffen:

Dan kun je overwegen om een goedkope hometrainer aan te schaffen. Bedenk wel dat je op bouwkwaliteit, (trap)comfort en trainingsmogelijkheden relatief veel inlevert ten opzichte van hometrainers die 50-100 euro meer kosten.

Een goede keuze in deze categorie is de VirtuFit HTR 1.0. Deze hometrainer is voor een goedkope hometrainer stevig gebouwd. Ook is het vliegwiel met 8 kg relatief zwaar voor de prijsklasse. Dit is gunstig voor het trapcomfort.

De beste goedkope hometrainer

Kenmerken en voordelen VirtuFit HTR 1.0

Nadelen en minpunten VirtuFit HTR 1.0

Lees ervaringen en bestel op FitWinkel.nl

Beste betaalbare hometrainer / instapmodel (€ 200 - € 250)

Je bent op zoek naar een betaalbare, maar stevige hometrainer met wat meer mogelijkheden.

Dan zijn hometrainers in de prijscategorie tussen de 150 en 250 euro waarschijnlijk een goed startpunt.

Een uitstekende keuze in deze prijscategorie is de Fitbike Ride 2. Deze hometrainer is stevig en comfortabel en biedt veel trainingsmogelijkheden (16 weerstandsniveaus en 12 trainingsprogramma's). Ten opzichte van duurdere modellen lever je maar weinig in. Het grootste nadeel van deze hometrainer is de magneetrem, deze is slijtagegevoelig.

De Fitbike Ride 2 is geschikt voor de meeste mensen die geregeld willen trainen en die minder dan 125 kg wegen. Wanneer er meerdere mensen gebruik gaan maken van de hometrainer, of als je stevig wilt trainen, is het waarschijnlijk beter om een hometrainer uit een prijsklasse hoger te kiezen.

De FitBike Ride2

Kenmerken & voordelen Fitbike Ride 2

Nadelen en minpunten Fitbike Ride 2

Bekijk de fitbike ride 2 op bol.com

De Fitbike ride 2 is door corona vaak uitverkocht. Ben je op zoek naar een vergelijkbaar alternatief, dan kun je kijken naar de Tunturi Cardio Fit E30 Hometrainer Bekijk ervaringen en bestel op bol.com

Beste allround hometrainer voor thuis (€ 250 - € 400,-)

Fanatiek trainen met een voorgeprogrammeerd programma of rustig fietsen tijdens je favoriete tv-programma; met een allround hometrainer kun je bijna alles, zonder dat je de hoofdprijs betaalt.

Dan zijn de allround hometrainers uit de prijsklasse van 250 tot 400 euro waarschijnlijk een goede keuze voor jou.

Een uitstekende keuze voor een allround hometrainer is de VirtuFit HTR 2.0. Deze hometrainer is door het hoge gewicht van het vliegwiel en het zeer goede weerstandsysteem (computergestuurde inductiemagneet met 24 niveaus) voor vrijwel iedereen geschikt.

De beste hometrainer

Je kunt op de VirtuFit HTR 2.0 zowel rustig fietsen als fanatieker trainen. Dit maakt deze hometrainer geschikt voor gebruik door meerdere mensen met verschillende trainingsdoelen of met verschillende fitheid / kracht. Iedere gebruiker kan op de hometrainer bovendien zijn eigen profiel aanmaken en zo voortgang bijhouden. De 24 trainingsprogramma's van deze hometrainer bieden daarbij veel keuze en variatie.

Kenmerken & voordelen VirtuFit HTR 2.0

Nadelen en minpunten VirtuFit HTR 2.0

Lees ervaringen en bestel op FitWinkel.nl

Beste prijs-kwaliteit topklasse hometrainer voor thuis (€ 400 - € 600)

De hometrainers in de categorie topklasse voor thuis, zijn zeer stevig gebouwd en zwaar. Hierdoor staan ze stabiel en kun je er fanatiek op trainen. Ook hebben deze hometrainers het beste weerstandsmechanisme, een zwaar vliegwiel en de meeste instel- en trainingsmogelijkheden. Dit maakt deze hometrainers zeer veelzijdig en toekomstbestendig

Dan is een topklasse hometrainer voor thuis een goede keuze voor jou.

Een uitstekende keuze in deze prijsklasse is de VirtuFit iConsole HTR2.1 ergometer hometrainer.

Beste topklasse hometrainer met app

Kenmerken & voordelen VirtuFit iConsole HTR2.1

Nadelen en minpunten VirtuFit iConsole HTR2.1

Bekijk op FitWinkel.nl of Bekijk ervaringen en bestel op bol.com

Beste hometrainer voor ouderen en revalidatie (lage instap + lage startweerstand)

Naast de algemene categorieën hierboven is er nog een categorie waar ik speciale aandacht aan wil geven: de beste hometrainer voor ouderen en mensen die moeten revalideren op een hometrainer.

Dan is het vooral belangrijk om bij je keuze voor een hometrainer te letten op de instap en de verstelbaarheid van de hometrainer.

Een goede hometrainer voor ouderen of revalidatie heeft een lage instap en veel verstelmogelijkheden, zoals een comfortabel zadel dat in hoogte en horizontaal te verstellen is.

Een prima hometrainer voor ouderen, met een goede prijs-kwaliteit en uitstekende beoordelingen, is de Fitbike Ride 3. Deze hometrainer heeft een lage instap, zit en trapt comfortabel en staat erg stabiel.

Hometrainer voor revalidatie met lage instap

Kenmerken & voordelen Fitbike Ride 3

Nadelen en minpunten Fitbike Ride 3

Lees ervaringen en bestel op bol.com

De Fitbike Ride 3 is door corona vaak uitverkocht. Ben je op zoek naar een vergelijkbaar alternatief, dan kun je kijken naar de Hammer Cardio 5.0 Hometrainer Bekijk ervaringen en bestel

Tips voor het kopen van een goede hometrainer

Zit de hometrainer voor jou niet tussen de bovengenoemde vijf hometrainers? Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van alle kenmerken waar je op kunt letten om er voor te zorgen dat je de best mogelijke koop doet.

Doel van trainen op de hometrainer: revalidatie, afvallen, conditie etc.

Je doel en beoogd gebruik van de hometrainer, speelt een grote rol in waar je het beste op kunt letten bij de aanschaf. Hieronder lees je waar je op moet letten.

Revalidatie en herstellen van spierkracht

Wil je een hometrainer aanschaffen voor revalidatietraining en/of het herstellen van spierkracht? Let er dan vooral op dat de fiets een lage instap heeft en het liefst veel zwaarteniveaus zodat je op een zo licht mogelijk niveau kunt beginnen.

Afvallen met een hometrainer

Fietsen kan een prima manier zijn om wat kilo's te verliezen. Is jouw voornaamste doel van trainen met de hometrainer om af te vallen? Let er dan op dat de hometrainer een interval-trainingsprogramma heeft.

Afvallen met interval op een Hometrainer

Intervaltraining houdt in dat je met wisselende intensiteit traint, het programma laat je dus rustig fietsen afwisselen met steviger doortrappen. Met intervaltraining kun je volgens onderzoek tot 6x sneller afvallen dan op een constant tempo fietsen.

Trainen van de conditie

Is het trainen van je conditie de voornaamste reden om een hometrainer aan te schaffen? Je conditie trainen kan op vrijwel alle hometrainers. Toch is het aan te raden een hometrainer te kiezen die tenminste 10 weerstandsniveaus heeft, zodat je naarmate je sterker en fitter wordt de fiets op een zwaardere stand kunt zetten.

Trainen op hartslag

Met een hometrainer kun je goed trainen op hartslag, mits de hometrainer dit ondersteunt. Wil je trainen op hartslag? Kies dan voor een hometrainer waar je een hartslagmeter mee kunt verbinden. Een hometrainer met ingebouwde hartslagmeter kan ook, maar ingebouwde meters zijn niet altijd 100% betrouwbaar. Kijk ook of de hometrainer speciale hartslag-programma's heeft.

Intensief sporten

Wil je intensief trainen? Dan doe je er wellicht beter aan om een spinningfiets te kopen dan een hometrainer. Toch graag een hometrainer? Kies dan voor een hometrainer met een vliegwiel van tenminste 10 kilo en een ergometer, voor als je graag je wattage wilt kunnen meten.

(Erg) goedkope hometrainer = duurkoop

Bij sommige mensen staat de hometrainer al kort na aanschaf te verstoffen in een hoek. Meestal gebeurt dit omdat het apparaat na aankoop toch niet bevalt. Het is helaas best makkelijk om een miskoop te doen als het gaat om een hometrainer. Vooral de allergoedkoopste hometrainers zijn vaak niet best.

De allergoedkoopste hometrainers van tussen de 50 en 90 euro laten meerdere steken vallen. Daardoor kan het trainen oncomfortabel worden, of kan je hometrainer al na korte tijd stuk gaan. Voor hometrainers geldt dat goedkoop daarom vrijwel altijd duurkoop is. Laat daarom de hometrainers van 50-90 euro het liefst staan. Vanaf ongeveer 150 euro kun je een redelijke hometrainer kopen, maar voor een goede basis hometrainer raad ik je aan te kijken naar hometrainers boven de 200 euro.

Tweedehands hometrainer of nieuwe hometrainer kopen

Er zijn zowel voordelen als nadelen aan het kopen van een nieuwe dan wel tweedehands hometrainer. Allereerst is een nieuw product vrijwel altijd in een betere staat dan een tweedehands product. Daarbij geeft een nieuwe hometrainer je recht op (volledige) garantie. Ook kun je een nieuwe hometrainer terugsturen als het product niet voldoet. Dit kan met tweedehands producten niet.

Het grootste voordeel van het kopen van een tweedehands hometrainer, is de prijs. Maar daarbij loop je wel meer risico:

Tenzij je heel goed weet wat je doet en/of het product hebt gezien en de verkoper kent, raad ik je daarom aan om een nieuwe hometrainer te kopen.

Alle kenmerken van hometrainers en hun betekenis

Als je rondkijkt bij de eigenschappen of kenmerken van hometrainers dan zie je vaak een hele lijst van specificaties met verwarrende namen.

Hieronder lees je in het kort wat alle eigenschappen en kenmerken van hometrainers betekenen in de praktijk.

Het gewicht van het vliegwiel (ook vaak roterende massa genoemd)

Het gewicht van het vliegwiel bepaalt samen met het weerstandsmechanisme (zie hieronder) de vloeibaarheid van de trapbeweging en het trapcomfort. In het algemeen geeft een zwaarder vliegwiel je meer flexibiliteit om te trainen op verschillende niveaus:

Het weerstandsmechanisme

Het weerstandsmechanisme op hometrainers kun je vergelijken met het schakelen van versnellingen op een gewone fiets: het maakt het trappen lichter of zwaarder. Het weerstandsmechanisme speelt een rol in het trapcomfort, de trainingsmogelijkheden en de duurzaamheid van de hometrainer. Er zijn verschillende weerstandsmechanismen waar een fabrikant voor kan kiezen:

Bedieningspaneel van een hometrainer

Bedieningspaneel en trainingsmogelijkheden

Hometrainers zijn er van simpel tot uitgebreid. Met diverse trainingsprogramma's en mogelijkheden. Afhankelijk van waar je de hometrainer voor wilt gebruiken is het belangrijk om hierop te letten bij aanschaf:

Materiaal, bouwkwaliteit en gewicht

Zwaarder materiaal (staal bijvoorbeeld) en een zwaarder totaal gewicht is vrijwel altijd beter. Een zwaardere fiets staat stabieler en gaat langer mee dan een lichte fiets.

Maximale belastbaarheid

De meeste hometrainers kunnen met zo'n 120 tot 130 kg belast worden. Weeg je meer, let er dan op dat je voor een hometrainer kiest die een hogere maximale belastbaarheid heeft.

Verstelbaarheid van de hometrainer

Voor maximaal comfort is het belangrijk dat een hometrainer verstelbaar is. Je kunt op de volgende zaken letten:

Verplaatsbaarheid

Een goede hometrainer is verplaatsbaar met transportwielen

Heeft de hometrainer wielen, is hij inklapbaar etc. Let op dat inklapbare hometrainers vaak minder aanpassingsmogelijkheden hebben en minder stabiel staan, je levert dus al gauw in op comfort. Dit is zeker het geval als je wat langer of kleiner dan gemiddeld bent.

Samenvatting

Thuis fietsen op een hometrainer is voor veel mensen een uitstekende, veilige manier van fit blijven of weer fit worden. Overweeg je om een hometrainer te kopen dan doe je er goed aan te letten op de volgende vijf criteria:

Voor hometrainers geldt over het algemeen dat hoe duurder het apparaat is, hoe beter. Erg goedkope hometrainers - onder de 90 euro - zijn af te raden. Voor een goedkope hometrainer van voldoende kwaliteit kijk je het beste in de prijsklassen vanaf 150 euro, maar dit is niet de prijscategorie die ik je aanraad.

Een goede instap-hometrainer heb je vanaf ongeveer 200 euro. Als er meerdere mensen gebruik gaan maken van de hometrainer, dan kun je beter op zijn minst 250-300 euro uitgeven.

Je kunt je hometrainer het beste nieuw kopen, tenzij je de tweedehands hometrainer die je op het oog hebt kunt testen en de verkoper kent. Er zijn teveel verhalen op internet van tweedehands miskopen, daarom raad ik je aan erg voorzichtig hiermee te zijn. Bovendien valt de besparing van tweedehands kopen t.o.v. nieuw vaak tegen.

Tot slot zul je moeten beslissen of je een hometrainer online koopt of in een winkel. Het voordeel van een hometrainer online kopen is dat je de laagste prijsgarantie hebt en dat je de apparaten gratis krijgt thuisgestuurd. Je hoeft er dus niet zelf vanuit de winkel mee te zeulen. Het nadeel is dat je de hometrainer niet vooraf kunt proberen. Gelukkig is retour zenden bij de op deze pagina genoemde shops gratis.

Koop hier je hometrainer met de laagste prijsgarantie: FitWinkel.nl


Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl