Water, thee en koffie - wel of niet als je wilt afvallen?

Wat te drinken als je wilt afvallen

Wat je drinkt heeft een erg grote invloed op je gewicht. Zo hebben wijn, koffie en thee allemaal hun specifieke effecten op je eetlust en gewicht.

Op deze pagina lees je wat je wel, en ook wat je vooral niet, zou moeten drinken als je graag wilt afvallen.

Water en afvallen - waarom je voldoende moet drinken

Het menselijk lichaam bestaat voor plusminus 70% uit water. Omdat je voortdurend water verliest (tot 2,5/3 liter p. dag), bijv. door te zweten, plassen en door adem te halen, zul je voldoende vocht moeten innemen om dit verlies weer te compenseren. Vocht kan weer worden aangevuld via het eten, bijv. groentes zijn erg waterrijk, en door te drinken.

Afvallen met water

Wanneer het vocht dat je verliest niet voldoende wordt aangevuld dan zul je in meer of mindere mate last krijgen van dehydratie. Dit kan vervelende effecten op het lichaam hebben, en uit zich meestal als vermoeidheid, hoofdpijn en/of een vergrote eetlust! Ook je metabolisme gaat omlaag als je te weinig vocht tot je neemt. Een lager metabolisme in combinatie met een vergrote eetlust zorgt voor meer lichaamsvet!

Wie bezig is met afvallen en daarbij actief is, verliest ook nog eens meer vocht dan normaal. Het is daarom extra belangrijk voldoende te drinken als je wilt afvallen.

Hoeveel vocht moet ik drinken?

Gemiddeld genomen is 2 liter vocht per dag voldoende, zeker als daarnaast ook vochtrijk voedsel wordt gegeten.

Bang dat je niet voldoende drinkt? Het kan helpen om op verschillende momenten van de dag een alarm te zetten op je telefoon om je er aan te herinneren wat te drinken.

Heeft het zin om erg veel water te drinken om af te vallen?

Sommige mensen slaan door en drinken geforceerd heel veel water (soms wel meer dan 5 liter per dag). Als het niet warm is en je niet overmatig zweet dan is het drinken van erg veel vocht niet nodig. Er is ook geen enkel bewijs dat het drinken van liters water je zal helpen om af te vallen! Wat werkt wel? Het drinken van een groot glas water voor de maaltijd zorgt er voor dat je minder eet tijdens de maaltijd.

Afallen met groene thee: werkt het?

Groene thee is op dit moment erg populair, dit komt voornamelijk door de vele gezondheidsclaims die aan het drankje worden toegewezen. Zo heeft groene thee een anti-bacteriële werking en bevat het veel anti-oxidanten. Het zou mede door die eigenschappen preventief werken bij ziektes als aderverkalking, kanker, Alzheimer, MS en Parkinson.

De hierboven genoemde goede eigenschappen op zich zijn al mooi, maar voor mensen die willen afvallen komen daar nog een paar goede eigenschappen bij. Zo zorgen stofjes in groene thee ervoor dat vet wordt 'losgemaakt' waardoor het beter kan worden verbrand. Ook verbetert groene thee de spijsvertering.

Hoeveel koppen groene thee moet ik drinken om af te vallen?

Om iets te merken van de goede eigenschappen van groene thee is het belangrijk om het regelmatig te drinken. In het algemeen wordt aangeraden om een paar koppen per dag te drinken (2-4). Je zou bijvoorbeeld ieder dagdeel een kop kunnen nemen. Hou je niet van groene thee of wil je niet zo veel groene thee drinken? Probeer dan eens supplementen met groene thee.

Alcohol, gezond of ongezond bij het afvallen?

Alcoholhoudende dranken, zoals bier, wijn, likeur en sterke drank, worden veel gedronken en zijn een sociaal geaccepteerd genotmiddel. Wat veel mensen zich echter niet realiseren is dat alcohol een drug is die vanwege de fysiek verslavende eigenschappen gerekend mag worden tot de hard drugs. Daarnaast heeft alcohol diverse schadelijke effecten op het lichaam. Met name in grote hoeveelheden heeft alcohol bijvoorbeeld een sterk vochtafdrijvend effect. Dit kun je merken als je een kater hebt; deze gaat immers vaak gepaard met een droge mond, hoofdpijn en een enorme (na)dorst.

Word je dik van bier en wijn?

Alcohol is erg calorierijk en saboteert ook nog eens de vetverbranding, je wordt er dus snel dikker van. Daarnaast krijgen veel mensen van alcohol ook trek in vettigheid. Alcohol en afvallen zijn dus geen goede match.

Alcohol in overmate is ongezond, dusdanig ongezond dat je lichaam schade oploopt waarvan het moet herstellen (kater). Maar hoe zit het met alcohol met mate? De meeste onderzoeken tonen aan dat het geen kwaad kan om bij de maaltijd 1 glas wijn te nemen.

Afvallen met koffie en cafeïne

Ondanks wat eerder vaak werd aangenomen bevat koffie geen vocht-afdrijvende bestanddelen, echter wel veel cafeïne. Cafeïne heeft zowel positieve als negatieve effecten op het gewicht:

Door de mix van goede en slechte eigenschappen, doen mensen die willen afvallen er verstandig aan niet te veel koffie te drinken. Wil je optimaal profiteren van de gunstige effecten van koffie op je gewicht? Dan doe je er goed aan om vooral tijdens of na de maaltijd een kop koffie te nemen. Dit zorgt er voor dat je na de maaltijd minder snel weer hongerig wordt en stimuleert ook je stofwisseling.

Afvallen met cafeïne supplementen

Cafeïne als supplement om af te vallen werkt, maar wel slechts tijdelijk. Het is daarom niet aan te raden om grote hoeveelheden tot je te nemen met als doel af te vallen, hiermee put je je lichamelijk en geestelijk uit. Daarnaast heeft cafeïne ook andere dan de hierboven genoemde effecten die ongezond zijn, zoals depressiviteit, opgefoktheid en slapeloosheid.

Vruchtensappen en frisdranken

Wie wil afvallen doet er goed aan zowel vruchtensappen uit pak als frisdranken (ook light) uit zijn dieet te schrappen. Deze stoffen bevatten veel suikers, of eetlust opwekkende stoffen (light producten). Bovendien zorgen ze voor de vorming van buikvet.

Tot Slot

Wie wil afvallen doet er goed aan om zo weinig mogelijk calorieën te drinken. Dit betekent dat je het beste alle fruitsappen, vruchtendranken, frisdrank (ook light) en drankjes op basis van melk of yoghurt het beste kunt laten staan.

Probeer daarnaast dagelijks je te houden aan de volgende adviezen:

Zie ook: Waarvan krijg je een dikke buik?

Mijn wens voor jou in 2023:

De auteur
  • Een gezond en slank lichaam dat in balans is. Zonder jezelf uit te hongeren, zonder calorieën te tellen en zonder jezelf af te beulen in de sportschool.
  • Een gezonder voedingspatroon, dat zowel lekker als voedend is en makkelijk vol te houden.
  • Een stofwisseling die er voor zorgt dat je vet verbrandt in plaats van opslaat.
  • Maar vooral: de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, te doen wat je wilt doen en te dragen wat je wilt dragen.

Laten we dit samen bereiken! Doe nu gratis mee en ontvang mijn afslankcursus in je inbox. Vandaag ontvang je bovendien direct een gratis e-boek met recepten bij je aanmelding.


Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl