Is biologische voeding gezonder dan 'normale' voeding?

Afvallen met biologische voeding

Biologische voeding wordt steeds populairder, naast gezondheidsaspecten spelen voor veel mensen een beter milieu en dierenwelzijn een belangrijke rol bij de keuze voor biologische voeding. Ook zijn er mensen die zeggen dat je makkelijker kunt afvallen als je biologische voeding gaat eten.

Op deze pagina onderzoek ik de zin en onzin van biologische voeding.

Wat is biologische voeding?

De overheid heeft diverse regels en voorschriften opgesteld waar producten aan moeten voldoen voordat ze het label biologisch mogen dragen. Het instituut Skal controleert of producenten - waaronder boeren - deze voorschriften naleven. De regels verschillen per product, maar er zijn wel enkele voorwaarden die algemeen gelden. Zo moeten biologische producten:

Voordelen en nadelen van biologische voeding

Biologische producten zijn in veel gevallen gezonder dan producten die voortkomen uit de traditionele landbouw. Dit komt onder andere doordat er bij biologische teelt geen of veel minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt dan bij traditionele teelt. Op biologisch geteelde groente- en fruit wordt bijvoorbeeld minder gif gevonden en in biologisch vlees treft men minder bestrijdingsmiddelen, hormonen en antibiotica aan. Daarnaast is het vlees vaak malser doordat de dieren in veel gevallen meer beweging hebben gehad tijdens hun leven.

Naast deze boven genoemde voordelen kleven er echter ook een paar (grote) nadelen aan biologisch voedsel. Het belangrijkste nadeel is waarschijnlijk de prijs van biologische voeding. Daarnaast is vaak ook de beschikbaarheid van de producten een probleem, biologische winkels zijn nog maar schaars. Daar staat inmiddels wel tegenover dat steeds meer supermarkten biologische producten opnemen in hun assortiment.

Hoeveel gezonder is biologische voeding?

In sommige biologische producten zijn hogere gehaltes gemeten aan vitamines en mineralen. Van biologische melk is aangetoond dat de melk tot 4x hogere gehaltes meervoudig onverzadigde vetzuren bevat. Dit komt omdat biologische koeien zomers gegarandeerd buiten lopen en gevarieerd gras en kruiden eten. Deze koeien zijn trouwens ook minder vaak ziek. Verder is aangetoond dat het gehalte aan voedingsvezels soms hoger is in biologisch voedsel zoals groenten en fruit. Vezels kunnen het honger gevoel verminderen en helpen daardoor bij het afvallen.

Kan biologische voeding helpen bij het afvallen?

Op het iets hoger liggende gehalte aan voedingsvezels in sommige biologische producten na zijn er verder weinig redenen om aan te nemen dat het eten van biologische voeding er voor zal zorgen dat je makkelijker afvalt dan bij het eten van niet biologische voeding. Biologische producten bevatten bijvorbeeld evenveel calorieën als de niet biologische varianten.

Tot Slot

In het algemeen is volgens de officiële wetenschappelijke standaarden nog niet hard aangetoond dat biologische voeding altijd gezonder is dan ‘gewoon’ voedsel, maar de aanwijzingen stapelen zich op. Duidelijk is wel dat biologische landbouw milieuvriendelijker is dan de gangbare, en dat is per saldo voor ons als samenleving ook gezonder.

Mijn wens voor jou in 2023:

De auteur
  • Een gezond en slank lichaam dat in balans is. Zonder jezelf uit te hongeren, zonder calorieën te tellen en zonder jezelf af te beulen in de sportschool.
  • Een gezonder voedingspatroon, dat zowel lekker als voedend is en makkelijk vol te houden.
  • Een stofwisseling die er voor zorgt dat je vet verbrandt in plaats van opslaat.
  • Maar vooral: de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, te doen wat je wilt doen en te dragen wat je wilt dragen.

Laten we dit samen bereiken! Doe nu gratis mee en ontvang mijn afslankcursus in je inbox. Vandaag ontvang je bovendien direct een gratis e-boek met recepten bij je aanmelding.


Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl