Afvallen door te wandelen

Tips om af te vallen door te wandelen

Wandelen is een van de makkelijkste manieren van bewegen, bijna iedereen kan het. Juist daarom is het ook bij uitstek een vorm van bewegen die kan helpen als je wilt afvallen. Op deze pagina lees je waar je op moet letten om succesvol af te vallen door te wandelen.

Vet verbranden door te wandelen

Veel mensen denken dat het niet mogelijk is om vet te verbranden door te wandelen. Onderzoek wijst echter iets anders uit: wandelen blijkt een goede manier om geleidelijk en blijvend af te vallen.

Uiteraard verbrand je door te wandelen minder calorieën dan door hard te lopen of een andere intensieve sport te beoefenen. Het grote voordeel van wandelen is echter dat het makkelijk vol te houden is en goed in te passen is in het dagelijkse leven.

Wie begint met wandelen moet dus geen spectaculaire korte termijn resultaten verwachten, wie volhoudt zal op de lange termijn echter duidelijk gewicht verliezen. Bovendien is dit gewichtsverlies vaak definitiever dan het gewicht dat je verliest bij een dieet.

Hoeveel calorieën kan ik verbranden met wandelen?

Een persoon van 70 kg kan ongeveer 80 calorieën per gelopen kilometer (10-14 minuten) verbranden. Wie zwaarder is verbrand iets meer, wie lichter is, iets minder.

Hoe lang moet ik wandelen om af te vallen?

Het is het beste om zo veel en zo vaak mogelijk te wandelen als maar kan. Hoe lang je achter elkaar loopt en hoe snel je wandelt is echter ook belangrijk.

Uit onderzoeken blijkt dat vrouwen die drie korte (ongeveer 30 minuten) maar intensieve wandelingen per week doen en daarnaast twee langzamere wandelingen, tot 6x meer buikvet verliezen dan vrouwen die 5 rustige wandelingen per week doen.

Wat is dan een intensieve wandeling? Een intensieve wandeling is een wandeling waarbij je het net een beetje warm krijgt van het doorstappen. Je hoeft dus niet te zweten, maar de ademhaling en hartslag moeten wel iets hoger liggen dan tijdens een rustige wandeling. Op deze manier stimuleer je de vetverbranding en de bloedsomloop, wat weer helpt beschermen tegen hart- en vaatziekten en bovendien het metabolsime verbetert. Om wat extra intensiteit aan de oefening mee te geven kan het helpen om je armen stevig mee te bewegen.

Hoe moet ik wandelen om af te vallen?

Wandelen lijkt een vanzelfsprekend proces waar je helemaal niet over hoeft na te denken. Maar er zijn wel degelijk verschillende manieren om te wandelen, en ze zijn niet allemaal even effectief. Zo maak je het beste van je wandeling:

Zie ook de video (in het Engels)

Combineer wandelen met krachttraining

Wil je een zo snel en optimaal mogelijk resultaat? Combineer dan je wandelingen geregeld met een krachttraining. Hoge intensiteit krachttraining zorgt voor de productie van diverse hormonen die helpen om je vet te verbranden.

Waar moet ik verder op letten

Maak kleine aanpassingen in je voedingspatroon. Ik raad je aan om meer eiwit en voedingsvezel te eten en minder koolhydraten. Hoe je dat kunt doen lees je op de pagina over eiwitten.

Mijn wens voor jou in 2023:

De auteur
  • Een gezond en slank lichaam dat in balans is. Zonder jezelf uit te hongeren, zonder calorieën te tellen en zonder jezelf af te beulen in de sportschool.
  • Een gezonder voedingspatroon, dat zowel lekker als voedend is en makkelijk vol te houden.
  • Een stofwisseling die er voor zorgt dat je vet verbrandt in plaats van opslaat.
  • Maar vooral: de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, te doen wat je wilt doen en te dragen wat je wilt dragen.

Laten we dit samen bereiken! Doe nu gratis mee en ontvang mijn afslankcursus in je inbox. Vandaag ontvang je bovendien direct een gratis e-boek met recepten bij je aanmelding.


Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl