Sapkuur reviews & ervaringen: let hier op voor je koopt

Review van een kant- en klare detox kuur

Detoxen met een sapkuur wordt snel populairder in Nederland en Vlaanderen. Maar werkt het ook? En hoe zit het met de versheid en smaak van dit soort kant- en klare sapkuren? Inmiddels heb ik meerdere detox boxen geprobeerd, waardoor ik een aardig beeld heb van wat er in Nederland en Vlaanderen te koop is. In deze uitgebreide review leg ik je uit hoe detoxen met kant- en klare sapkuren werkt en wat de voordelen en nadelen zijn van detoxboxen. Ook lees je hier aan welke voorwaarden wat mij betreft een goede sapkuur moet voldoen en wat mijn favoriete kuur is.

Wat zijn kant- en klare sapkuren?

Er zijn diverse bedrijven die kant- en klare dozen met sapkuren verkopen, deze dozen worden ook wel detoxboxen genoemd. De detoxboxen bestaan uit een pakket van verse juices die je helpen om je lichaam te ontgiften. Bij sommige aanbieders zitten er naast de verse fruit- en groentesappen ook smoothies en/of soepen in de detoxbox.

Hoe werkt detoxen of sapvasten met een kant- en klare sapkuur?

Detoxen met een detoxbox is simpel. Bij de meeste aanbieders kun je kiezen tussen verschillende type kuren, bijvoorbeeld een milde detox met fruitsap, of een volledige detox met groentesappen. Daarnaast kun je vaak kiezen hoeveel dagen je wenst te kuren:

Als je je keuze hebt gemaakt, ontvang je thuis een box met daarin alle sapjes en andere benodigdheden voor de sapvasten- of detox kuur. Je hoeft dus geen boodschappen te doen en ook niet in de weer met juicers of blenders, je kunt direct beginnen en hoeft verder zelf nergens over na te denken.

Een 7 dagen sapkuur aanbieding

Ik heb inmiddels meerdere detox kuren geprobeerd. Meestal bestaan detoxboxen uit een aantal verse juices en een paar shots per dag. De juices zijn verse sappen van om en nabij de 250 ML en de shots zijn kleine flesjes (50-60 ML) met sap met een wat pittigere smaak. De shots en juices wissel je af en drink je, afhankelijk van de kuur, tussen 8.00 uur en 21.00 uur. Je neemt alleen deze juices en shots en eet verder niks. Wel kun je water en/of kruidenthee drinken tijdens de kuur.

Je ontvangt bij je kuur altijd een boekje met instructies voor de beste tijdstippen om de blends en shots te nemen.

Voor het beste resultaat van een detox kun je het beste de kuur voorbereiden, dat doe je door 2 dagen voor de cleanse:

Daarnaast is het verstandig om de kuur af te bouwen. Dit doe je door je tenminste gedurende twee dagen na de detox aan dezelfde regels te houden.

Unboxing: wat ontvang je als je een kant- en klare sapkuur bestelt?

Vaak kun je bij je bestelling kiezen wanneer de detoxbox geleverd wordt. Dit kan soms nog op dezelfde dag, en anders de volgende werkdag.

De 3 dagen detox box met verse sapjes

Op de foto zie je wat je ontvangt als je een kant- en klare sapkuur bestelt.

In dit geval gaat het om de Sap.je 3 dagen detox box met 21 flesjes met juices en shots (de shots liggen onder de kamille thee), drie flesjes met soep en een instructieboekje. Het geheel werd bij mij bevroren geleverd in een kartonnen doos.

Bij je bestelling ontvang je vaak ook detox menu's. In het geval van Sapje krijg je twee detox menu's: een Detox-basismenu en een 100% Vegan Detox-menu dat is samengesteld in samenwerking met Tessa Moorman - orthomoleculair therapeut en bekend van The Green Happiness. Deze menu's bevatten in totaal meer dan 50 gezonde recepten. Hiermee kun je je goed voorbereiden op de detox (de Pretox) en na de detox op een slimme manier afbouwen (de Aftertox).

Mijn ervaring met 3-daagse sapkuren

De meeste reviews voor sapkuren op internet focussen op hoe de beleving is van de reviewer. Ik kies ervoor om mijn reviews anders vorm te geven. Je vindt hier geen beschrijving van hoe de kuur voor mij was, omdat jij daar volgens mij niet zoveel aan hebt. Hieronder zie je waar ik op heb gelet bij de kuren die ik heb geprobeerd.

De samenstelling van de juices en de ingrediënten

Goede detox kuren bestaan voor meer dan 60% uit groentesap. Groentesap bevat meer mineralen, vitamines, enzymen en andere heilzame stoffen dan fruitsap. Bovendien bevat groentesap minder calorieën en suikers dan een zelfde hoeveelheid fruitsap.

Een van de door mij geprobeerde kuren (de verkoper heeft mij gevraagd zijn naam hier niet te noemen) bevatte vooral veel appelsap, met flesjes met tussen de 18% en 77,5% appelsap. Er waren twee flesjes zonder appelsap, waarvan een 60% ananassap bevat en dus ook erg zoet is. Naast appelsap worden in deze kuur nog meer zoete fruitsappen gebruikt, zoals granaatappelsap en sinaasappelsap. Gemiddeld bevatte de door mij geprobeerde kuur hierdoor zo'n 8% suiker (ter vergelijking: cola bevat zo'n 10,5% suiker). Vanzelfsprekend hadden deze juices hierdoor een behoorlijk zoete smaak.

Een andere kuur die ik heb geprobeerd, de Sap.je detox kuur, bevatte daarentegen wel veel groentesap, namelijk 80%.

Bereidingstechniek

Er zijn meerdere manieren om sap te winnen uit groenten en fruit.

Bij de meeste van de kuren die ik heb geprobeerd is er gebruik gemaakt van cold-pressing. Hierdoor is er sprake van sap van een redelijk goede kwaliteit, maar met een wat waterige structuur. De kuren gemaakt met de Slow Juice techniek die ik heb geprobeerd waren voller van smaak.

De versheid van de sapjes

Onbehandelde verse sapjes blijven slechts een paar dagen goed. Daarom maken aanbieders van detox kuren gebruik van verschillende technieken om de houdbaarheid van de kuur te verlengen. Het nadeel van het verlengen van de houdbaarheid (conserveren), is dat er voedingswaarde verloren gaat. Hoeveel voedingswaarde er verloren gaat is afhankelijk van de gebruikte techniek:

Bij enkele kuren die ik heb geprobeerd is er gebruik gemaakt van de HPP techniek om de juices langer houdbaar te maken. Dit sap is dus niet meer vers op het moment dat je het ontvangt. Ook heb ik een kuur geprobeerd waarbij het sap bevroren geleverd werd. Wil je de beste kwaliteit dan kun je beter kiezen voor een sapkuur waarbij de sappen ingevroren geleverd worden.

De smaak van de sapjes

Detox kuren kun je in vele variaties bestellen. De sapjes van een van de detox kuren die ik heb geprobeerd smaakten over het algemeen erg zoet door toevoeging van veel appelsap. Hou je niet zo van zoet, dan kun je beter een kuur nemen met weinig of geen fruitsap. Ook kan het gebruik van kruiden de sappen een wat betere smaak geven. Tip: kijk naar de ingrediëntenlijst.

Hoe de kuur is opgebouwd

Elke kuur heeft zijn eigen schema, bekijk deze voordat je bestelt. Bij een van de kuren die ik heb geprobeerd moest ik volgens de planning best veel sapjes in de morgen nemen, en later op de dag juist wat minder. Sommige mensen zullen dit fijn vinden, ik zelf iets minder. Bij andere kuren waren de sapjes meer over de dag verdeeld. Sommige kuren bevatten daarnaast een warm gerecht, bijvoorbeeld een soep. Lijkt het je fijn om tenminste een maal per dag iets warms te eten, neem dan een kuur met een soepje.

Voordelen van detoxen met een kant- en klare sapkuur

Dit zijn de grootste voordelen van kant- en klare detoxkuren:

Nadelen van een kant- en klare sapkuur

Dit zijn wat mij betreft de grootste nadelen van het volgen van een kant- en klare detox kuur:

Tot Slot: zijn kant- en klare detox boxen een goede koop of niet?

Hoewel detoxen niet nodig is om je lichaam te ontgiften - je lichaam kan zichzelf prima reinigen - zijn er genoeg redenen om toch eens een sapkuur te proberen. Een detox is bijvoorbeeld een goed moment om te resetten en je zelf bewust te maken van je eigen (eet)gedrag. Met een detox kun je ook je wilskracht en zelfvertrouwen vergroten. Immers, als je een sapkuur succesvol ten einde kunt brengen, dan kun je nog veel meer. Veel mensen voelen zich beter en energieker na een kuur. Ook vinden ze hun haar en huid er mooier uitzien en vallen ze vaak wat kilo's af.

Een 7-daagse premium sapvastenkuur

Als je overweegt om voor de eerste keer een detox / sapkuur te volgen, dan kan een kant- en klare kuur een goede keuze zijn. Hierbij hoef je weinig na te denken en weinig zelf te doen, daardoor hou je het makkelijker vol. Bovendien zorgt een kant- en klare kuur ervoor dat je voedingsstoffen in de juiste verhoudingen binnen krijgt. Een nadeel is dat er ingrediënten in de sappen kunnen zitten die je niet lekker vindt.

Er zijn veel verschillende aanbieders van detox kuren en er komen nog elk jaar nieuwe bij. Helaas zijn niet alle kant- en klare detox kuren van een even goede kwaliteit. In het algemeen geldt dat je betaalt voor de kwaliteit die je krijgt. Het kan daarom verstandig zijn om aanbiedingen en kortingscodes te negeren (hoe interessant de aanbieding ook lijkt!) en iets meer te betalen voor goede kwaliteit.

Wil je graag een goede kuur volgen? Kies dan voor een sapkuur die aan de volgende voorwaarden voldoen:

De volgende bedrijven voldoen aan deze criteria:

Let op: Gebruik je medicijnen of heb je een (chronische) ziekte? Overleg dan altijd eerst met je dokter voordat je begint aan een detox kuur.

Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl