Afvallen met groenten en fruit in je dieet

Afvallen met groente fruit

Groenten en fruit zijn belangrijk om fit en gezond te blijven. Op de lange termijn gaat het dagelijks eten van een ruime portie groenten en fruit samen met een lager risico op diverse welvaartsziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Daarnaast helpen fruit en groenten ook bij het afvallen. Maar hoe belangrijk zijn groenten en fruit nou echt?

Groenten en fruit en je gezondheid

Vrijwel iedereen weet dat groenten en fruit gezond zijn en belangrijk voor je lichaam. Maar waarom is dat eigenlijk zo?

Groenten en fruit geven direct energie door complexe koolhydraten en ondersteunen je weerstand door vitamines en mineralen. Daarnaast verbeteren groente en fruit je stoelgang door de aanwezigheid van voedingsvezels en helpen je bloeddruk op peil te houden. Ook je ogen en botten hebben baat bij de vitamines en minderalen die je o.a. in groenten en fruit kunt aantreffen. Variatie is belangrijk omdat groente- en fruitsoorten belangrijke stoffen niet allemaal in even grote hoeveelheid bevatten.

De positieve effecten van groenten en fruit zijn ook van belang bij de ontwikkeling en in goede conditie houden van de hersenen.

Voedingsstoffen in groenten en fruit

Deze stoffen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en worden ook vooral in grote hoeveelheden gevonden in groente en fruit. Probeer koolhydraten zoveel mogelijk uit groenten en fruit te halen, en niet uit brood, pasta, koek, snoep en andere tussendoortjes. Daarmee zorg je voor de basis van een gezond en gevarieerd dieet en beperk je de kans op ziektes en klachten als obstipatie.

Zo belangrijk is het eten van groenten en fruit

Een groot 8-jaar durend onderzoek van de University College of London benadrukt nog maar eens het grote belang van het eten van groente en fruit. Wat blijkt? Mensen die dagelijks vijf porties groente (375 gram) en 300 gram fruit eten, hebben 42 procent minder kans om voortijdig te overlijden dan mensen die minder groente en fruit eten.

In Nederland wordt aangeraden om 2 ons (200 gram) groente en twee stuks fruit te eten. Maar voor een optimale gezondheid is het dus nog beter om dit aantal te verdubbelen.

Afvallen met fruit en groenten

Groenten en fruit kunnen je helpen afvallen. Dit komt met name doordat zowel groenten als fruit veel voedingsvezels bevatten. Deze voedingsstof zorgt er onder andere voor dat je eerder een voldaan gevoel hebt na het eten, belangrijk als je wilt afvallen zonder honger.

Daarnaast bevatten, met name groenten, erg weinig calorieën. Fruit is een ander verhaal: als je snel wilt afvallen dan kan het verstandig zijn om tijdelijk je fruitconsumptie te beperken. De suikers die in fruit zitten zullen namelijk niet helpen bij het afvallen.

Combineer groenten met vet en eiwit

De beste manier om snel en succesvol af te vallen is door groenten zoveel mogelijk te combineren met een eiwit- en een gezonde vetbron. Voorbeelden zijn:

1 Tip om direct meer groente en fruit te eten

De beste manier om meer groenten en fruit binnen te krijgen is door dagelijks een groene smoothie te drinken. Mensen die beginnen met groene smoothies ervaren vaak al snel de positieve effecten van de fruit- en groenteboost, zoals:

En alles wat je nodig hebt om deze voordelen te ervaren is een blender of keukenmachine! Lees hier ervaringen van anderen met groene smoothies.

Mijn wens voor jou in 2023:

De auteur
  • Een gezond en slank lichaam dat in balans is. Zonder jezelf uit te hongeren, zonder calorieën te tellen en zonder jezelf af te beulen in de sportschool.
  • Een gezonder voedingspatroon, dat zowel lekker als voedend is en makkelijk vol te houden.
  • Een stofwisseling die er voor zorgt dat je vet verbrandt in plaats van opslaat.
  • Maar vooral: de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, te doen wat je wilt doen en te dragen wat je wilt dragen.

Laten we dit samen bereiken! Doe nu gratis mee en ontvang mijn afslankcursus in je inbox. Vandaag ontvang je bovendien direct een gratis e-boek met recepten bij je aanmelding.


Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl