Ben ik te zwaar? Bereken je Body Mass Index en vetpercentage
"Ben ik te zwaar?" is een veelgestelde vraag. Een goede manier om dit te bepalen is door je Body Mass Index (BMI) te berekenen. De BMI wordt gebruikt om uit te rekenen of iemands lichaamslengte en gewicht in een goede verhouding zijn. De BMI kan een aardige indicatie geven van de mate van over- of ondergewicht, maar is niet feilloos.
Wie zijn lengte en gewicht invult in de calculator aan de rechterkant van deze pagina krijgt een uitslag. Dit getal is je BMI en kan een indicatie geven of jij te zwaar bent.
Wat betekent mijn BMI uitslag?
- <18 = ondergewicht
- 18 - 25 = gezond gewicht
- 25 - 27 = gezond tot iets te hoog gewicht
- 27 - 30 = matig overgewicht, oftewel iets te zwaar
- 30 - 40 = ernstig overgewicht, oftewel te zwaar
- > 40 = ziekelijk overgewicht, oftewel veel te zwaar
De BMI houdt alleen rekening met het gewicht zonder daarbij uit te gaan van lichaamsbouw en hoeveelheid spieren. Sporters met weinig vet en veel spiermassa kunnen hierdoor een hoge BMI hebben, zonder dat ze last hebben van overgewicht. Daarom is het altijd verstandig om naast de BMI ook te kijken naar het vetpercentage en de tailleomtrek.
Hoe bereken ik mijn vetpercentage?
Er zijn verschillende methoden om je vetpercentage te berekenen. Een van de meest bekende zijn weegschalen die naast het gewicht ook een vetpercentage berekenen. Deze weegschalen zijn over het algemeen niet nauwkeurig en daarom niet nuttig. De beste methode blijft om een huidplooimeting uit te voeren. Dit kun je helaas niet thuis uitvoeren. Zie ook de video voor informatie over huidplooimeting.
Welke tailleomtrek is gezond?
Uit onderzoek blijkt dat de tailleomtrek een goede voorspellende factor is voor het risico op hart- en vaatziekten. Mensen die dun zijn maar wel een erg brede taille hebben lopen een net zo'n groot risico als mensen met overgewicht.
Je tailleomtrek bepaal je door ter hoogte van je navel een meetlint te spannen om je middel.
Voor vrouwen is een tailleomtrek van <80 cm gezond en een taille van tussen de 80 en 90 cm risicovol. Een taille van meer dan 90 cm is zeer ongezond.
Voor mannen is een tailleomtrek van <94 cm gezond en een taille van tussen de 94 en 99 cm risicovol. Een taille van meer dan 100 cm is zeer ongezond.
Ben je zowel te zwaar (een te hoge BMI) en is je tailleomtrek te groot, dan is de kans groot dat ook je vetpercentage te hoog zal uitvallen. Dit betekent dat het verstandig kan zijn om gezonder te gaan leven en te proberen wat kilo's te verliezen.
Mijn wens voor jou in 2023:
- Een gezond en slank lichaam dat in balans is. Zonder jezelf uit te hongeren, zonder calorieën te tellen en zonder jezelf af te beulen in de sportschool.
- Een gezonder voedingspatroon, dat zowel lekker als voedend is en makkelijk vol te houden.
- Een stofwisseling die er voor zorgt dat je vet verbrandt in plaats van opslaat.
- Maar vooral: de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, te doen wat je wilt doen en te dragen wat je wilt dragen.
Laten we dit samen bereiken! Doe nu gratis mee en ontvang mijn afslankcursus in je inbox. Vandaag ontvang je bovendien direct een gratis e-boek met recepten bij je aanmelding.
Door: