De invloed van stress op je gewicht

Invloed van stress op je gewicht

Stress is een vorm van spanning die in het lichaam optreedt als reactie op externe prikkels. De gevolgen van stress uiten zich zowel lichamelijk als geestelijk en kunnen zowel er voor zorgen dat je afvalt als dat je aankomt. Op deze pagina lees je hoe het kan dat je door stress soms afvalt en soms aankomt.

Daarnaast vind je hier enkele simpele tips om direct stress te verminderen.

Wat is stress?

Alles dat een uitdaging of gevaar oplevert voor onze gezondheid zorgt voor stress in ons lichaam. Stress laat zich daarom het beste omschrijven als de lichamelijke reactie die er voor zorgt dat we een uitdaging of gevaar aankunnen.

Fight or flight

Wanneer je in een situatie komt die gevaarlijk is, of je voor een uitdaging stelt, dan maakt je lichaam energie en kracht beschikbaar om hier mee om te gaan. Deze reactie wordt vaak fight or flight - vechten of vluchten - genoemd. Wanneer de reactie optreedt als je daadwerkelijk in gevaar bent, dan is dit een fijne reactie. Het kan je immers helpen om te overleven door ofwel van het gevaar te vluchten of door voor je leven te vechten.

Wanneer de stress-reactie zich voordoet om om te gaan met iets emotioneels of psychisch, zoals bijvoorbeeld problemen op je werk, dan is het vaak erg ongezond. Er is immers geen uitlaatklep in de vorm van vechten of vluchten die volgt op de stressreactie.

Wat doet stress met je gewicht?

Tijdens stress worden er diverse hormonen aangemaakt die onder andere een invloed hebben op:

Niet bij iedereen heeft stress hetzelfde effect. Sommige mensen vallen erg af door stress, terwijl anderen juist aankomen.

Hoe komt het dat je door stress afvalt?

Chronische stress zorgt voor een extra aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline. Adrenaline heeft een sterk effect op de schildklier, wat uiteindelijk tot een hogere stofwisseling leidt: je verbrandt meer energie.

Daarnaast verliezen veel mensen hun eetlust in tijden van stress en eten dus minder. Tel hierbij op dat gestresste mensen vaak extra lichamelijk bezig zijn en je begrijpt dat veel mensen afvallen in periodes van grote stress.

Aankomen door stress

Zoals hierboven beschreven heeft stress op zichzelf vaak een vetverbrandend effect, toch zijn er ook veel mensen die in stressvolle tijden juist aankomen. Dit komt meestal doordat deze mensen (soms onbewust!) veel of ongezond eten als uiting hebben om met stress om te gaan. Hierdoor zullen zij in plaats van afvallen dus juist aankomen door stress. De schaamte voor het overgewicht kan op zichzelf het probleem verergeren door additionele stress. Hierdoor kan je dus in een neerwaartse vicieuze cirkel belanden.

Stress zorgt voor buikvet

Een vervelende eigenschap van stresshormonen is dat ze suiker in het lichaam vrij maken en afgeven aan het bloed. Wanneer dit suiker vervolgens niet verbruikt wordt, dan zal het worden opgeslagen als vet, meestal rond de buik. Het kan dus heel goed zijn dat je maar niet van dat hardnekkige buikje afkomt doordat je te veel stresshormonen in je bloed hebt. Een buikje is niet alleen lelijk, maar ook vooral ongezond. De kans op diabetes is bijvoorbeeld een stuk groter bij mensen met veel buikvet.

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat je dieet ook een grote rol speelt in de hoeveelheid stresshormonen die in je lichaam circuleren.

Voeding die afgifte van stresshormonen stimuleert en dus ongezond is:

Anti-stress voeding:

Zie ook: Weg met buikvet.

Stress verminderen & anti stress tips

Voor een goede fysieke en mentale gezondheid is het van belang zo min mogelijk stress te hebben in je leven. Het is daarom belangrijk te zorgen voor een goede balans tussen werken, slapen en ontspanning. Bij een goede balans zul je snel minder last krijgen van stress.

Mijn wens voor jou in 2023:

De auteur
  • Een gezond en slank lichaam dat in balans is. Zonder jezelf uit te hongeren, zonder calorieën te tellen en zonder jezelf af te beulen in de sportschool.
  • Een gezonder voedingspatroon, dat zowel lekker als voedend is en makkelijk vol te houden.
  • Een stofwisseling die er voor zorgt dat je vet verbrandt in plaats van opslaat.
  • Maar vooral: de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, te doen wat je wilt doen en te dragen wat je wilt dragen.

Laten we dit samen bereiken! Doe nu gratis mee en ontvang mijn afslankcursus in je inbox. Vandaag ontvang je bovendien direct een gratis e-boek met recepten bij je aanmelding.


Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl