Gezonde snacks en magere tussendoortjes

Afvallen met gezonde snacks

Snacken, of niet snacken? Dat is de vraag waar veel experts en diëtisten over van mening verschillen. Geregeld een gezonde snack eten helpt volgens veel diëtisten bijvoorbeeld om je metabolisme gaande te houden en voorkomt dat je hongerig wordt. Anderen zeggen juist dat het beter is om geregeld een aantal uren niet te eten. Wat is nu waar? Dat is wat je op deze pagina leest. Ook vind je hier een overzicht van gezonde snacks.

Helpt snacken als je wilt afvallen?

Geregeld een grote, gezonde snack eten tussen de maaltijden door, helpt om je metabolisme op gang te houden. Dat is iets wat ons vaak verteld wordt. Ik zelf geloofde er ook altijd heilig in dat het slim was om tussen de maaltijden door te eten. De laatste tijd las ik echter steeds meer tegenstrijdige berichten, waarop ik besloot me eens echt in dit onderwerp te verdiepen.

Wie onderzoeken over snacken en afvallen er op na slaat ziet al gauw dat er eigenlijk helemaal geen bewijs is dat het belang van snacken onderstreept. Diverse onderzoeken tonen aan dat het eten van verschillende kleine maaltijden in plaats van enkele grote maaltijden, geen verschil maken in het metabolisme, noch in de totale hoeveelheid vet die afvallers verliezen. (1, 2)

Het maakt kortom niets uit of je nu geregeld een klein beetje eet, of in een keer een heleboel. De totale hoeveelheid eten is belangrijker dan de momenten waarop je het eet.

Het argument dat geregeld snacken, of geregeld een kleine maaltijd eten goed voor je metabolisme is, kan dus weg worden gezet als een mythe. Blijft er wel nog een ander punt over: helpt snacken niet om de trek te stillen waardoor je uiteindelijk minder eet?

Ook hier is eigenlijk geen bewijs voor te vinden. Sterker nog, het tegendeel lijkt waar te zijn. Door geregeld wat te eten krijg je juist eerder trek. Het gaat zelfs nog verder: er is steeds meer bewijs dat het geregeld overslaan van een maaltijd beter werkt dan het eten van meerdere kleine maaltijden per dag.

Zo laten studies zien dat het geregeld gedurende een langere periode niets eten kan helpen om sneller en makkelijker af te vallen. Dit is waarom intermittent fasting, het periodiek overslaan van maaltijden, nu zo'n trend is op dieet gebied.

Niet snacken dus?

Snacken past prima in een gezond dieet. Maar dat betekent niet dat het voor iedereen slim is om te snacken. Als je graag wilt afvallen en moeite hebt om maat te houden, of als je altijd aan eten denkt, dan kan het slimmer zijn om niet te snacken dan wel te snacken.

Heeft snacken altijd goed voor je gewerkt? Dan is er geen enkele reden om er mee te stoppen.

Overzicht van gezonde snacks

Wil je graag weten wat nu precies gezonde snacks zijn? Hieronder vind je een vrij uitgebreid overzicht van tussendoortjes, zodat je zelf kunt variëren. Let op: sommige van de hieronder genoemde snacks en tussendoortjes zijn niet mager (bijv. chocola, noten en sommige soorten fruit) maar bevatten wel veel goede voedingsstoffen. Alle snacks die hieronder staan passen in het Paleo dieet.

Gezonde snack tussen ontbijt en lunch door:

Tussen lunch en avondeten door & borrelsnacks:

Een salade als gezonde snacks

Tussendoortjes voor na het avondeten

Gezonde Snacks die niet thuishoren in het Paleo dieet

Tip om minder te snacken

Veel mensen eten 'gedachtenloos' een hele zak chips of drop leeg en balen er vervolgens van dat ze dit hebben gedaan. Gelukkig kun je hier wat aan doen. Volg de onderstaande tips op:

Mijn wens voor jou in 2023:

De auteur
  • Een gezond en slank lichaam dat in balans is. Zonder jezelf uit te hongeren, zonder calorieën te tellen en zonder jezelf af te beulen in de sportschool.
  • Een gezonder voedingspatroon, dat zowel lekker als voedend is en makkelijk vol te houden.
  • Een stofwisseling die er voor zorgt dat je vet verbrandt in plaats van opslaat.
  • Maar vooral: de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, te doen wat je wilt doen en te dragen wat je wilt dragen.

Laten we dit samen bereiken! Doe nu gratis mee en ontvang mijn afslankcursus in je inbox. Vandaag ontvang je bovendien direct een gratis e-boek met recepten bij je aanmelding.


Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl