'Reset' je hormonen om je vetverbranding te stimuleren

De invloed van hormonen op je gewicht

Hoe kan het dat sommige mensen lijken te kunnen eten wat ze willen, zonder ook maar een kilootje aan te komen? En hoe kan dat andere mensen al bij de kleinste misstap in het strengste dieet direct zwaarder worden? Het antwoord: vaak spelen je lichaamseigen hormonen een hoofdrol. Hormonen regelen namelijk vrijwel alle processen die met je gewicht samenhangen.

Wist je bijvoorbeeld dat hormonen een grote rol spelen bij:

Wanneer de hormonen die bij deze processen betrokken zijn in disbalans zijn dan kun je nog over zo veel discipline en zelfcontrole beschikken, de kans op falen is dan wel heel erg groot.

Op deze pagina lees je in welke gevallen er vaak sprake is van een hormonale disbalans én wat je aan deze disbalansen kunt doen.

Hoe herken ik een disbalans in mijn hormoonhuishouding?

Er zijn enkele specifieke klachten die in veel gevallen duiden op een disbalans in je hormoonhuishouding.

Zoals je kunt lezen hangen veel disbalansen met elkaar samen en worden ze veroorzaakt door dezelfde factoren. Dat is zowel heel vervelend, want je kunt in een negatieve cirkel belanden, als een fijn gegeven: want je kunt met een paar aanpassingen direct de meeste disbalansen zoveel mogelijk oplossen.

Wat kan ik doen aan een hormonale disbalans?

De beste oplossing is het bij de basis aanpakken van de problemen. Dat betekent dat wanneer je aanpassingen maakt in je dieet en leefstijl je klachten snel zullen verdwijnen en je bovendien makkelijker dan ooit zult afvallen.

Dieet

Eet méér eiwit, met name in de ochtend. Een hogere eiwitinname zorgt ervoor dat je bloedsuikers stabiel blijven en je insuline niveaus laag. Dit is erg belangrijk om je eetlust te beteugelen, de opslag van vet (rond de buik) te verminderen en de verbranding van vet juist te stimuleren.

Eiwitrijke voedingsmiddelen als bonen, vlees, vis en eieren bevatten daarnaast lysines. Deze stoffen kunnen helpen bij het afbreken van oestrogenen, vooral van belang voor vrouwen met veel heupvet, en mannen met een dikke buik.

Doen:

Slaappatroon

Slaap voldoende, zo'n 7 tot 9 uur per nacht. Bij weinig slaap word je wakker met hogere niveaus van stresshormonen zoals cortisol. Deze hormonen kunnen zorgen voor een enorme trek in koolhydraatrijk eten en zijn dan ook vaak één van de oorzaken van vreetbuien. Het gevolg: een dikkere buik.

Slecht slapen heeft dus een negatief effect op de afgifte van stresshormonen. Goed slapen vermindert de afgifte van deze stresshormonen en heeft daarnaast ook nog eens een positieve invloed op de afgifte van hormonen die de eetlust reguleren, zoals leptine. Een ander hormoon dat bij mensen die last hebben van eetbuien vaak in disbalans is.

Doen:

Voedingspatroon

Ook je eetgedrag is belangrijk, en dan met name wanneer je eet! Hier geldt echter dat er twee mogelijkheden zijn die je kan onderzoeken: een stevig eiwitrijk ontbijt of juist het ontbijt overslaan.

Een stevig ontbijt: Voor sommige mensen geldt dat als ze niet eten in de ochtend, ze de rest van de dag veel trek hebben. Deze mensen doen er goed aan om binnen 30 minuten na het opstaan een eiwitrijke maaltijd te eten. Op deze manier voorkom je schommelingen in je bloedsuikerspiegel die aanzetten tot afgifte van 'verkeerde' hormonen die de eetlust stimuleren.

Het ontbijt overslaan: Een andere optie is om het ontbijt juist over te slaan in het kader van vasten met tussenpozen. Als je deze vorm van vasten probeert dan spreek je met jezelf af om bijvoorbeeld maar gedurende 8 uur per dag te eten en gedurende 16 niet. Je begint dan met eten om 12 uur 's middags en neemt niks meer na 20.00 uur 's avonds.

Doen:

Stress

Stress is op zeer veel manieren betrokken bij overgewicht. Zo worden onder invloed van stress minder vetverbrandende hormonen (zoals bijvoorbeeld testosteron) afgegeven, en juist meer stresshormonen (bijvoorbeeld cortisol). Cortisol saboteert de verbranding van vet en kan de eetlust stimuleren. Stress is dan ook misschien wel de grootste bijdrager aan hormonale disbalansen die je dik maken!

Doen

Help! Waar begin ik?

Het verbeteren van je hormoonhuishouding is zoals je ziet een complex proces. Zeker als je je bedenkt dat de maatregelen die hierboven beschreven staan slecht een klein gedeelte zijn van alle mogelijke dingen die je kunt doen! Maar vrees niet, de grootste winst is al te behalen met een paar simpele aanpassingen, de belangrijkste zijnde:

Voedingsmiddelen die om verschillende redenen erg goed zijn om hormonale disbalansen tegen te gaan:

Voedingsmiddelen die bijdragen aan hormonale disbalansen en daarom het beste geschrapt kunnen worden:

Het belang van sporten

Het wekelijks doen van de juiste spierversterkende oefeningen stimuleert de maximale aanmaak van hormonen die de vetverbranding stimuleren, zoals groeihormoon.

Tot slot: in actie komen

Wil je gestructueerd aan de slag met je hormoonhuishouding? Sinds kort is hiervoor een uitstekend programma beschikbaar: het 7 weken durende I'M RESET Food programma.

Het I'M RESET Food programma is gemaakt door Isa Hoes en Medina Schuurman (beste vriendinnen en als actrices o.a. bekend van de tv-serie Rozengeur en Wodka Lime) in samenwerking met Ralph Moorman (gezondheidsauteur).

Met het I'M RESET Food pogramma kun je op een laagdrempelige manier werken aan je hormoonhuishouding. Het programma bestaat uit 7 weken. Elke week krijg je een video met informatie over het hormoon dat die week centraal staat. Daarnaast ontvang je tips voor kleine aanpassingen in je dieet en leefstijl en wekelijks een voedingsschema.

Dit programma is wat mij betreft een absolute aanrader voor vrouwen die met hun hormoonhuishouding aan de slag willen gaan.

Bekijk het I'M RESET Food programma hier


Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl