Van dikke buik naar strakke buik - buikvet verliezen

Weg met die dikke buik

Vind jij je dikke buik lelijk en wil je daarom zo snel mogelijk je buikvet verliezen? Dan ben je hier op de goede plek! Op deze pagina vind je makkelijke stappen die je direct gaan helpen om buikvet te verbranden. Want buikvet is niet alleen lelijk, het verhoogt ook de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en andere chronische ziektes. Genoeg reden dus om afscheid te gaan nemen van je dikke buik. Hier lees je hoe je dat doet!

Ik heb mijn best gedaan om op deze pagina een overzicht te geven van alles wat je moet weten om effectief het vet op je buik of onderbuik aan te pakken. Zo lees je hier wat je zou moeten eten, wat je juist niet zou moeten eten en welke manier van sporten het beste werkt. Ook leg ik je uit wat de rol van hormonen is en hoe je je hormonen voor je kunt laten werken. Maar eerst zal ik wat dieper ingaan op de vorming van buikvet.

Buikvet bij mannen versus buikvet bij vrouwen

Mannen hebben door hormonen meer aanleg voor een dikke buik dan vrouwen. Voor de aanpak van het buikvet geldt echter in grote lijnen hetzelfde voor mannen en vrouwen. Voordat ik je uitleg wat je kunt doen aan je dikke buik, zal ik echter eerst uitleggen waarom zoveel mensen een dikke buik hebben.

Waarom hebben zo veel mensen een dikke buik?

Waar vet zich ophoopt in het lichaam is afhankelijk van vele factoren, waaronder:

Buikvet bij jonge vrouwen

Bij jonge vrouwen wordt vet vooral opgeslagen rond de heupen, onderbuik en billen. Bij sommige jonge vrouwen is de balans echter verstoord, waardoor het vet zich vooral concentreert rond de buik. De reden hiervoor is vaak het eten van te veel koolhydraten en suikers in combinatie met te veel stress en of te weinig slaap.

Buikvet bij vrouwen van middelbare leeftijd en mannen

Bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd hoopt vet zich met name op rond de buik en borsten. Van nature zit op deze plekken dus het meeste vet en bij (licht) overgewicht neemt vaak met name op deze plaatsen de hoeveelheid vet toe. Om de vetopslag op de buik te verminderen is het verstandig om je hormoonhuishouding te verbeteren. Hoe je dat doet kun je verderop op deze pagina lezen.

Wat je moet weten over hormonen en buikvet

Hormonen regelen vrijwel alle processen in het lichaam. Bijvoorbeeld of je lichaam vet opslaat en waar dit vet opgeslagen wordt. Wat veel mensen niet weten is dat de voeding die je eet effecten kan hebben op de hormoonbalans.

Hieronder vind je een overzicht van enkele voedingsmiddelen die bijdragen aan de vorming van buikvet door negatieve effecten op je hormoonbalans.

Hoe breng ik mijn hormonen in balans voor een strakke buik?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zijn er diverse hormonen betrokken bij de vorming van buikvet. Je zult daarom iets moeten doen om deze hormonen in balans te krijgen. Een goede eerste stap is het (geleidelijk) schrappen van de hierboven genoemde voeding die je een dikke buik geeft.

Daarnaast kan het helpen om juist meer van bepaalde voedingsmiddelen te eten die je lichaam helpen buikvet te verbranden.

Voeding die helpt buikvet van de onderbuik en buik te verbranden

Rood fruit zorgt voor een strakke buik

De zin en onzin van buikspieroefeningen om buikvet te verliezen

Buikspieroefeningen zijn goed om te doen, al is het alleen maar omdat je buik er strakker van wordt. Het is echter niet zo dat je met buikspieroefeningen specifiek het vet op de buik aanpakt. Waar vet zich ophoopt in het lichaam is afhankelijk van diverse genetische en hormonale variabelen.

Door te trainen of diëten wordt de hoeveelheid vet kleiner, maar deze vermindering vindt plaats over het hele lichaam. Het is dus niet mogelijk specifieke oefeningen te doen waardoor je alleen je buikvet kwijtraakt. Daarnaast is het vaak zo dat vet op de buik relatief gezien het langst blijft zitten, hiervoor zul je dus (helaas) een lange adem moeten hebben. Laat dit je vooral niet ontmoedigen om toch te beginnen met sporten!

Hardlopen om buikvet te verbranden, of toch niet?

Cardio lijkt voor de meeste mensen de makkelijkste en effectiefste vorm van sport om vet te verbranden. Verreweg de meeste mensen gaan dan ook hardlopen, skaten, roeien of fietsen. Toch is cardio zeker niet de effectiefste manier van sporten om vet te verbranden.

Het is vele malen beter om krachttraining te doen. Ook dat heeft weer te maken met hormonen. Met krachttraining stimuleer je namelijk de vorming van testosteron en groeihormoon. Twee hormonen die de vetverbanding aanzienlijk stimuleren. Ook zorgt krachttraining voor een afterburn effect: tot enkele dagen na de krachttraining verbruikt je lichaam meer energie en verbrandt je dus meer calorieën!

Veel vrouwen beginnen niet aan krachttraining uit angst dat ze te 'mannelijk' gespierd worden. Maar dit is een ongegronde angst. Je zult namelijk extreem moeten trainen om er als een soort hulk uit te gaan zien. Vrouwen die aan krachttraining doen zullen in eerste instantie enkel meer gedefinieerde spieren krijgen. En dit zorgt bijvoorbeeld voor strakkere benen, billen en buik. Iets dat elke vrouw wel wil volgens mij.

Direct beginnen met buikvet verbranden

Het lichaam heeft twee voorname bronnen waar het energie uit kan halen:

Als je wilt afvallen dan is je doel dat je lichaam lichaamsvet gaat gebruiken als energiebron, dat lijkt me logisch. Maar als je veel koolydraten eet, dan komt je lichaam niet toe aan de verbranding van vetten. De oplossing lijkt simpel: je kunt immers minder koolhydraten eten en dan val je af. Maar helaas is het vaak niet zo simpel. Want veel mensen die koolhydraatarm eten vallen wel af, maar vaak slechts tijdelijk.

Waarom? Als je altijd veel koolhydraten hebt gegeten (zoals brood, pasta, aardappelen, rijst, koekjes, snoep, ontbijtkoek etc.) dan kan het zijn dat je lichaam 'vergeten' is om vetten te verbranden. Je bent dan een zogenaamde suiker-verbrander geworden. Alleen een tijdje koolhydraatarm eten is dan niet voldoende om je stofwisseling weer zo te veranderen dat je lichaam ook lichaamsvet als energiebron gaat gebruiken. Wel is het vaak een goede eerste stap om minder koolhydraten te gaan eten.

Voordat ik je uitleg wat je nog meer kunt doen om je lichaam te trainen om weer lichaamsvet te verbranden, wil ik eerst wat dieper ingaan op de kenmerken van suiker-verbranders.

Kenmerken van suiker-verbranders

Suiker-verbranders ervaren veel nadelen wanneer het gaat over diëten en hun gewicht:

Suiker-verbranders hebben kortom te maken met een ongunstige combinatie van lichaamshormonen die zorgen voor....
meer trek....
meer vetopslag.....
en meer vorming van vet op de buik!

Herkenbaar voor jou? Dan is de kans groot dat je een suiker-verbrander bent.

De oplossing? Je moet je lichaam trainen om weer vetten te gebruiken als energiebron. Met andere woorden, je moet een vet-verbrander worden.

Hoe word je een vet-verbrander en raak je buikvet kwijt?

Zo begin je met buikvet verbranden

Om een vet-verbrander te worden moet je de volgende stappen zetten:

In een notendop is dit wat je zult moeten doen om af te rekenen met buikvet, of vet op welke plek dan ook. Vind je het lastig om met deze informatie aan de slag te gaan? Hieronder vind je een aantal concrete tips om vandaag nog te beginnen.

Hoe begin ik vandaag nog met buikvet verbranden?

Volg onderstaande tips en je kunt vandaag nog beginnen met het verbranden van buikvet.

Eet meer groenten en fruit

Direct beginnen met buikvet verbranden?

Het Smoothie Afslank Plan ( hardcover en PDF)

Wil je graag direct beginnen met het verbranden van buikvet? Ik raad je het Smoothie Afslank Plan aan. Het Smoothie Afslank Plan is anders dan elk ander dieet of afslankplan. Je verbrandt met dit programma lichaamsvet (vooral buikvet) met behulp van groene smoothies als maaltijdvervangers. Het mooie aan dit plan is dat het 100% natuurlijk en gezond is. Hierdoor behaal je nog sneller een blijvend resultaat.

Mijn favoriete onderdelen van het Smoothie Afslank Plan, die ik je aanraad te lezen, zijn:

Veel van mijn lezers hebben de methode naar tevredenheid gebruikt, zoals bijvoorbeeld Hannie:

Recensie van Hannie

Bekijk Het Smoothie Afslank Plan hier.

Mijn wens voor jou in 2023:

De auteur
  • Een gezond en slank lichaam dat in balans is. Zonder jezelf uit te hongeren, zonder calorieën te tellen en zonder jezelf af te beulen in de sportschool.
  • Een gezonder voedingspatroon, dat zowel lekker als voedend is en makkelijk vol te houden.
  • Een stofwisseling die er voor zorgt dat je vet verbrandt in plaats van opslaat.
  • Maar vooral: de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, te doen wat je wilt doen en te dragen wat je wilt dragen.

Laten we dit samen bereiken! Doe nu gratis mee en ontvang mijn afslankcursus in je inbox. Vandaag ontvang je bovendien direct een gratis e-boek met recepten bij je aanmelding.


Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl