Wat is het beste dieet van 2023?

Welke diëten werken?

Als je wilt afvallen dan ga je op dieet. Onder een dieet wordt een aanpassing in een eet- en voedingspatroon verstaan. Je kunt echter een onderscheid maken tussen geleidelijk gezonder gaan eten en de diëten zoals deze in de volksmond bekend zijn: het volgen van een set voorgeschreven "eetregels" die strikt dienen te worden opgevolgd. Op deze pagina vind je een overzicht van enkele van deze diëten. Ook lees je wat voor jou het beste dieet is.

Daarnaast bespreek ik hier het nut van diëten en een veelvoorkomende 'complicatie' van diëten, het jojo effect.

Populaire diëten om af te vallen in het kort

Paleo Dieet - De regels van het Paleo dieet zijn simpel. Wie het Paleo dieet volgt mag alleen nog maar natuurlijke producten eten. En dus geen voedsel dat in de fabriek gemaakt of bewerkt is. Het idee is dat je hierdoor minder koolhydraten binnenkrijgt en juist meer eiwitten. Koolhydraatarme diëten werken, en dat is ook een van de redenen waarom je snel kunt afvallen met het Paleo dieet.
Zie ook: afvallen met het Paleo dieet

Weight Watchers online - Weight Watchers is de oudste en wereldwijd misschien wel meest bekende dieetmethode. Waar Weight Watchers nog vaak associaties oproept met ouderwetse meetings, is dat allang niet meer het enige wat Weight Watchers doet. Ook Weight Watchers is met zijn tijd meegegaan. In het nieuwe online programma kun je met behulp van je smartphone gemakkelijk bijhouden wat je eet en hoeveel je nog mag eten. Het is een zeer interactieve manier van afvallen. Benieuwd of het werkt?
Zie: Weight Watchers online recensie.

Het Keto dieet en de Keto Revolutie - Het Keto dieet is in korte tijd erg populair geworden. Waarom? Omdat veel mensen met dit dieet zonder honger relatief snel afvallen en zich bovendien vaak energieker voelen. Benieuwd hoe dit dieet er uit ziet? Lees mijn review van het keto dieet en de Keto Revolutie.

Het 7x7 Afslank dieet - Het 7x7 Afslank dieet van Jasper Alblas is in korte tijd erg populair geworden. Deze methode is net als Paleo gebaseerd op koolhydraatarm eten, waarbij je enkel natuurlijke voeding eet. Je ontvangt bij deze methode zeven koolhydraatarme recepten per dag. Genoeg voor alle maaltijden en tussendoortjes dus. Veel van mijn lezers zijn succesvol afgevallen met deze methode. Meer weten? Lees mijn ervaring met het 7x7 Afslank Receptenboek.

Atkins dieet

Atkins dieet - Het Atkins-dieet gaat er van uit dat het sterk gestegen gebruik van geraffineerde koolhydraten (suiker, fructose en meel) in de 20ste eeuw verantwoordelijk is voor de grote toename van stofwisselingsproblemen zoals overgewicht. Het Atkins dieet schrijft dan ook voor om weinig koolhydraten en juist veel vet en eiwit te eten. Een deelnemer aan dit dieet mag onbeperkt vis, vlees, kaas en eieren eten. Daarnaast mogen geen aardappelen, pasta, rijst en brood gegeten worden. Het Atkins dieet werkt, maar is niet in alle gevallen even gezond. Het is vooral belangrijk voldoende groenten en fruit te eten als je dit dieet gaat volgen.

Het Smoothie Afslank Plan van Jasper Alblas

Smoothie Afslank Plan - Het Smoothie Afslank Plan is een e-book met daarin 3 duidelijke programma?s om al je hardnekkige lichaamsvet te verliezen.

Lees mijn ervaring met het Smoothie Afslank Plan.

Zone Dieet - Het Zone dieet gaat ervan uit dat de spijsvertering het beste werkt als je slechts twee groepen voedsel gebruikt: voeding met veel eiwitten en natuurlijke koolhydraten (koolhydraten uit groente, fruit en vezelrijke voeding). Daarnaast wordt als supplement omega-3 visolie aanbevolen. Het Zone dieet werkt voor sommige mensen wel, maar er zijn ook mensen die er niet mee afvallen. Ik ben zelf niet de grootste fan van dit dieet.

South beach - Het South Beach dieet is niet vetarm en ook niet koolhydraatarm, maar geleerd wordt de goede vetten en goede koolhydraten te onderscheiden van de slechte vetten en koolhydraten. Als slechte koolhydraten worden overgeraffineerde producten genoemd zoals brood, koek, gebak, snacks en frisdrank. Het South beach dieet werkt, maar is best ingewikkeld. Daarom zou ik het zeker niet aan iedereen aanbevelen.

Is het nuttig om te diëten?

Over het nut van het volgen van een dieet wordt al jaren gediscussieerd. Uit een onderzoek van dokter Albert Stunkard en Mavis Mclaren-Hume bleek bijv. dat 95 procent van de diëten uiteindelijk niet tot een succesvol resultaat leiden. Daar staat tegenover dat iedereen mensen kent waarbij diëten wel een positief effect heeft gehad. Hoewel de meeste doktoren en diëtisten zullen aanraden om geleidelijk gezonder te gaan eten en meer te bewegen, kan het zijn dat je toch graag een dieet wilt volgen om snel in vorm te raken.

Wat mij betreft is een dieet volgen om de eerste kilo's kwijt te raken een prima strategie om te beginnen met afvallen. Zorg er wel voor dat je het je zelf niet te moeilijk maakt in het begin, en eet vooral niet te weinig. Want daarmee loop je het risico dat het Jojo-effect gaat optreden als je daarna weer wat meer gaat eten.

Het Jojo effect

Een bekend verschijnsel van het volgen van een dieet om af te vallen is het jojo effect. Je kan van een jojo effect spreken als je overgewicht hebt, gaat afvallen door een dieet te volgen, daardoor een paar kilo's afvalt, dan stopt met het dieet, weer terugvalt in de oude eetgewoonten (meestal te veel en te vet eten) en daardoor het verloren gewicht, of zelfs meer, weer aankomt. Deze cyclus kan zich meerdere keren herhalen waardoor je uiteindelijk ipv afvalt zwaarder wordt! Juist vanwege dit jojo-effect is het aan te raden je eetgewoontes definitief aan te passen om af te vallen, en niet alleen gedurende de periode dat je een dieet volgt!

Welk dieet is het beste dieet voor mij?

Erg vaak krijg ik de vraag: Wat is het beste dieet voor mij?

Dat hangt er van af! Wat is jouw wens?

Hieronder lees je voor bovenstaande drie situaties wat ik je aanraad.

Je wil gezonder eten en werken aan je gezondheid

Paleo

Beste dieet voor jou: Het Paleo dieet, of beter gezegd de Paleo levensstijl.

Waarom het Paleo dieet?

Het Paleo dieet is de beste methode om je lichaam voorgoed uit de vetopslagmodus te halen en over te schakelen naar vetverbranding. Je schrapt met dit dieet alle bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde voedingsmiddelen. Dit zijn de voedingsmiddelen die je dik en ziek maken. Ook belemmeren bewerkte voedingsmiddelen je lichaam om vet te verbranden.

Met Paleo eet je in plaats van bewerkte voedingsmiddelen juist natuurlijke voeding waar je lichaam goed mee overweg kan. Ik eet 5 a 6 dagen per week Paleo en ben daar niet alleen mee afgevallen maar voel me ook een stuk energieker!

Je hoeft met Paleo geen punten of calorieën te tellen. Wat wel? Je moet (zoveel mogelijk) afscheid nemen van bewerkte voedingsmiddelen en graanproducten. Dat betekent dus onder andere geen snoep, koek, brood, pasta en rijst. Daarentegen mag je zo veel vlees, vis, groenten, fruit, noten, zaden en bessen eten als je maar wilt.

Het dieet klinkt lastig, maar is vooral een kwestie van een andere mindset aannemen. Ik moet zeggen dat het mij heel erg mee is gevallen. De resultaten zijn zo goed dat veel mensen nooit meer anders willen als ze eenmaal aan hun nieuwe lifestyle gewend zijn.

Wil je Paleo proberen?

Meld je aan voor mijn Paleo nieuwsbrief en ontvang direct een aantal recepten om Paleo te proberen. Ook stuur ik je enkele tips en tricks die mij hebben geholpen bij het aannemen van de Paleo levensstijl.

Meld je hier aan voor de Paleo nieuwsbrief en ontvang gratis Paleo recepten.

Je wil snel een paar kilo afvallen, bijvoorbeeld voor een vakantie, een bruiloft, feest of andere belangrijke gebeurtenis

Eiwitrijke voeding

Beste dieet voor jou: een eiwitdieet

Waarom een eiwitdieet?

Ik ben een grote fan van eiwitten. En niet zonder reden. Eiwitten vormen de basis voor een succesvolle afslankpoging, omdat:

Sinds ik meer eiwitten ben gaan eten, is afvallen een stuk makkelijker gegaan.

Welk eiwitdieet is goed?

Het beste eiwitdieet dat ik ken is het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma. Het grote voordeel van dit programma is dat je snel en gemakkelijk leert om eiwitrijke gerechten te bereiden, die ook nog eens erg smakelijk zijn. Bovendien bereiken veel mensen mooi resultaten. Bekijk mijn Koolhydraatarm 50 Dagen Programma review

Wil je liever afvallen met eiwitshakes? Dan zijn Dieet Pro shakes en Weight Care maaltijdvervangers een uitstekende keuze.

Je hebt al van alles geprobeerd, eet al gezond maar toch lukt het niet om de laatste kilo?s kwijt te raken. Je wilt vooral af van de laatste kilo's bij probleemzones, zoals de buik

Als je al erg gezond eet en toch niet afvalt dan heb je wellicht last van een (kleine) disbalans in je hormoonhuishouding. Lees hier wat je aan zo'n hormoondisbalans kunt doen.

Hoe pas je je eetgewoontes aan zonder een dieet te volgen? Zie beginnen met gezond afvallen.

Mijn wens voor jou in 2023:

De auteur
  • Een gezond en slank lichaam dat in balans is. Zonder jezelf uit te hongeren, zonder calorieën te tellen en zonder jezelf af te beulen in de sportschool.
  • Een gezonder voedingspatroon, dat zowel lekker als voedend is en makkelijk vol te houden.
  • Een stofwisseling die er voor zorgt dat je vet verbrandt in plaats van opslaat.
  • Maar vooral: de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, te doen wat je wilt doen en te dragen wat je wilt dragen.

Laten we dit samen bereiken! Doe nu gratis mee en ontvang mijn afslankcursus in je inbox. Vandaag ontvang je bovendien direct een gratis e-boek met recepten bij je aanmelding.


Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl