Op een gezonde manier afvallen - slechte gewoontes

Gezonde eetgewoontes

Ieder mens en ieder gezin heeft zijn eigen eetgewoontes. De een staat elke dag vroeg op om een uitgebreid ontbijt te eten, inclusief vers geperste sinaasappelsap en vers gebakken brood, de ander vliegt snel de auto in met een kop koffie en een broodje om deze te nuttigen in de file.

Bovenstaand voorbeeld illustreert hoe de verschillen kunnen zijn tussen individuen, en het geeft ook goed aan dat iedereen andere maatstaven hanteert van wat gewoon is. Op deze pagina kun je lezen hoe je je eigen eetgewoontes kan doorgronden om op een gezonde manier af te vallen.

Eetgewoontes

Enkele voorbeelden van eetgewoontes

Sinds enkele decennia veranderen langzaam veel van onze eetgewoontes. De traditionele Hollandse maaltijd: aardappels, groenten en vlees wordt steeds vaker vervangen door een afhaal menu van de Chinees of een bezorgpizza. Om nog wat kenmerken van deze nieuwe / Amerikaanse eetgewoontes te noemen:

Alle hierboven genoemde eetgewoontes zijn ongezond en dus niet goed voor je lijf. Misschien herken je al enkele van bovenstaande slechte gewoontes terug in je eigen eetgedrag. De bedoeling is dat je voor jezelf bewust nagaat welke ongezonde gewoontes jij hebt. Voordat je iets in je mond stopt moet je jezelf afvragen; "Is dit goed voor mij, heb ik dit echt nodig?" "Of eet ik dit omdat ik mij verveel?" Pas als je zelf doorhebt dat je eigen eetgewoontes wellicht de kern van je 'gewichtsprobleem' vormen, kun je ook gaan werken aan dat overgewicht.

Enkele van de Nederlandse eetgewoontes die funest kunnen zijn bij het afvallen:

Het is onmogelijk om hier alle ongezonde eetgewoontes op te sommen. De meeste mensen weten echter vaak van zichzelf wel welke gewoontes dienen te worden afgeleerd. In de regel kun je alle voeding die te veel vet en/of suiker bevat het beste uit je dieet schrappen. Daarnaast is veel van hetzelfde bijna altijd ongezond, eet dus met mate.

Succesvol afvallen is niet mogelijk zonder het aanpassen van de eetgewoontes. Probeer dus altijd voor je zelf na te gaan wat wel kan en wat niet kan. Het is echt geen probleem om af en toe de verkeerde dingen te eten, maar zorg er wel voor dat je het met mate doet en dat je er van geniet als je iets eet wat eigenlijk te vet, zoet en/of calorierijk is. Moeite met volhouden? Denk eraan dat gewicht verliezen niet alleen om je uiterlijk draait; met een paar kilo minder gaat je algemen gezondheid er ook op vooruit!

Mijn wens voor jou in 2023:

De auteur
  • Een gezond en slank lichaam dat in balans is. Zonder jezelf uit te hongeren, zonder calorieën te tellen en zonder jezelf af te beulen in de sportschool.
  • Een gezonder voedingspatroon, dat zowel lekker als voedend is en makkelijk vol te houden.
  • Een stofwisseling die er voor zorgt dat je vet verbrandt in plaats van opslaat.
  • Maar vooral: de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, te doen wat je wilt doen en te dragen wat je wilt dragen.

Laten we dit samen bereiken! Doe nu gratis mee en ontvang mijn afslankcursus in je inbox. Vandaag ontvang je bovendien direct een gratis e-boek met recepten bij je aanmelding.


Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl