Raw food dieet recepten - voordelen en nadelen

Raw food recepten

Raw food wordt steeds populairder in Nederland en België. Wat houdt eten volgens het 'raw food principe' in? En wat zijn de voordelen en nadelen van het volgen van een raw food dieet? Dat lees je op deze pagina.

Aanhangers van het 'raw food dieet' geloven dat rauw voedsel beter is voor mensen, omdat ons lichaam en verteringssysteem er beter mee zouden kunnen omgaan. Daardoor zou je je beter voelen, meer energie hebben en beter slapen.

Raw food receptenboek

"Raw foodism" - wat is het?

"Raw foodism" is het eten van rauw voedsel. Rauw is hierbij een vrij ruim begrip, want eten mag wel worden opgewarmd tot een temperatuur van maximaal zo'n 44 graden.

Het gevolg van dit 'verbod' op gekookt voedsel is dat je eigenlijk geen enkel bewerkt product mag eten. Brood, pasta, rijst maar ook bijvoorbeeld de meeste zuivel horen daarom niet thuis in een rauw voedsel dieet.

Waarom zou ik rauw voedsel 'moeten' eten?

"Raw foodies" zeggen dat de in voedsel aanwezige enzymen kapot gaan door ze te koken. En deze enzymen zijn noodzakelijk om voedsel te kunnen verteren en alle voedingsstoffen uit het eten te halen, aldus de aanhangers van raw food. Wanneer mensen te veel gekookt voedsel eten dan worden onze lichamen gedwongen meer enzymen aan te maken. Hierdoor word je moe en futloos. Op den duur zouden als gevolg van een tekort aan enzymen er bovendien diverse lichamelijk klachten optreden. Denk daarbij aan verteringsproblemen en overgewicht.

Door rauw te eten krijgen de meeste mensen meer energie en voelen ze zich beter, zo zeggen "raw foodies".

Wat eten "raw foodies"?

De meeste mensen die een raw food dieet volgen zijn veganistisch. Dit betekent dat ze helemaal geen dierlijke producten eten. Ze halen dus hun energie uit groenten, fruit, noten en zaden.

Andere raw foodies eten wel sommige rauwe dierlijke producten, zoals bijvoorbeeld kaas (van rauwe melk), rauwe melk, rauwe vis (haring, sashimi etc.) of rauw vlees (zoals carpaccio).

Er zijn ook steeds meer mensen die gedurende een afgebakende periode raw food eten. Dit is dan vaak onderdeel van een detox kuur van bijvoorbeeld 7 dagen of meer.

Wat zijn de voordelen van raw food?

Mensen die raw food eten geloven dat dit diverse gezondheidsvoordelen heeft, waaronder:

Deze claims zijn waarschijnlijk waar. Een raw food dieet bevat immers zeer veel groente en fruit en daarmee veel vitamines, mineralen en vezels. En juist weinig transvetten, verzadigde vetten en suikers. Er zijn tientallen studies waaruit blijkt dat diëten die rijk zijn aan vitamines en vezels en arm aan verzadigde en transvetten, de kans op welvaartsziektes zoals hart- en vaatziekten en kanker verlagen. En bijvoorbeeld de weerstand verhogen.

Toch missen mensen die veganistisch rauw eten vaak wel degelijk belangrijke voedingsstoffen.

De nadelen van raw food

Mensen die raw food eten lopen het risico dat ze te weinig van de volgende voedingsstoffen binnenkrijgen:

Deze voedingsstoffen worden voornamelijk in dierlijke producten, zoals vlees en zuivel, aangetroffen. Dus de mensen die raw food eten met bepaalde dierlijke producten hebben een lager risico om een tekort te krijgen dan de pure veganisten.

Er zijn enkele studies gedaan naar de gevolgen van een raw food diet op de gezondheid. Één van die studies toonde aan dat volgers van een raw food diet lagere homocysteïne en lagere HDL-cholesterol waarden hebben als gevolg van een tekort aan vitamine B12. Dit is echter vaak makkelijk op te vangen door gevarieerder te eten of multivitamines te slikken.

De 'bijwerkingen' van raw food

Raw food kan zorgen voor 'diverse bijwerkingen' omdat je lichaam moet wennen aan je nieuwe dieet.

Sommige mensen ervaren een ontgiftingsreactie wanneer ze beginnen met het eten van rauw voedsel. Dit is vooral het geval als hun eerdere dieet rijk was aan vlees, suiker, zuivel en cafeïne. Bij zo'n ontgiftingsreactie treden vaak de volgende klachten op:

Deze bijwerkingen verdwijnen meestal na een paar dagen. Wanneer de meeste mensen juist meer energie krijgen en zich aanzienlijk beter voelen.

Hoe begin ik met raw food eten?

Wil jij ook (een tijdje) rauw gaan eten om te kijken of het wat voor je is? Het kan verstandig zijn om rustig te beginnen. Zo geef je je lichaam de tijd om te wennen aan je nieuwe eetpatroon. Begin bijvoorbeeld met één of twee rauwe maaltijden per dag. Je kunt ook een keer beginnen met een ontgiftingskuur die vooral bestaat uit rauw voedsel, zoals bijvoorbeeld een sapvastenkuur.

Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl