Eetlust onderdrukken met (natuurlijke) eetlustremmers
Voor veel mensen gaat afvallen gepaard met een constant hongergevoel en een constante zin in snacks en snoep. Heb jij ook vaak, of zelfs altijd honger? Dan is deze pagina voor jou! Je leest hier wat de meest voorkomende redenen zijn dat mensen honger hebben en wat je er aan kunt doen om je hongergevoel te onderdrukken. Ook beschrijf ik hier de zin en onzin van het gebruik van eetlustremmers en andere supplementen die de eetlust remmen.
Waarom heb ik zo vaak honger?
Er kunnen veel redenen zijn dat je vaak of altijd honger hebt. Hieronder noem ik er een paar:
- Je drinkt veel te weinig en bent wat uitgedroogd;
- Je eet te weinig of slaat maaltijden over;
- Je slaapt onvoldoende;
- Je eet heel veel "snelle" koolhydraten en suikers;
- Je eet te weinig vet en eiwitten;
- Je gebruikt medicijnen die je hongerig maken.
Honger zonder goede reden: een disbalans in je hormoonhuishouding?
Hormonen regelen veel processen in het lichaam. Zo ook je eetlust, dus of je honger hebt of niet. Het hormoon dat hierbij vooral betrokken is, heet Leptine. Dit hormoon geeft je hersenen na een maaltijd het signaal dat je genoeg gegeten hebt. Leptine wordt daarom wel het hongerhormoon genoemd. Bij mensen die vaak of altijd honger hebben, kan het leptinesignaal verstoord zijn.
Leptine en het hongergevoel: zo werkt het
Na de maaltijd geven vetcellen Leptine af aan het bloed waarna in de hersenen het hormoon hecht aan receptoren die je een verzadigd gevoel geven. Op deze manier laten je vetcellen aan je hersenen weten dat je gegeten hebt en dat je niet meer honger hoeft te hebben. Wanneer dit proces goed verloopt dan zal je lichaam er voor zorgen dat je niet te veel eet. Wanneer er een verstoring optreedt, dan wordt overeten mogelijk en wordt obesitas steeds waarschijnlijker.
Leptineresistentie en eetlust
Onderzoekers hebben ontdekt dat bij mensen die altijd veel hebben gegeten vaak een ongevoeligheid voor het hormoon leptine optreedt. Bij deze mensen stijgt na de maaltijd de leptinespiegel, maar de hersenen zijn door het vele eten ongevoelig geworden voor het hormoon, waardoor uiteindelijk geen verzadiging optreedt. In andere woorden: bij deze mensen ontbreekt het signaal dat zegt dat ze genoeg hebben gegeten. Hierdoor blijven ze honger houden, ook na een maaltijd.
Wanneer je last hebt van leptine resistentie dan is het vrijwel onmogelijk om je hongergevoel te onderdrukken. De constante zin in eten laat zelfs de mensen met de sterkste wilskracht uiteindelijk naar eten grijpen. Er is hierbij dus sprake van een negatieve spiraal die funest is als je wilt afvallen.
Het is lastig om te bepalen of iemands lichaam leptineresistent is. Als je op 3 of meer van de volgende stellingen 'ja' antwoordt, dan is de kans echter aanwezig dat er bij jou sprake is van leptineresistentie:
- Ik kan altijd blijven dooreten na een maaltijd
- Ik val langzaam af
- Ik heb vaak weinig energie
- Ik heb altijd een sterke behoefte aan tussendoortjes
- Ik heb na het avondeten altijd trek in iets zoets
- Ik heb last van het jojo effect
Als je op tenminste 3 van de bovenstaande vragen 'ja' hebt geantwoord, en je hebt last van overgewicht, dan zou het heel goed kunnen dat je last hebt van leptineresistentie. Het kan dit geval geen kwaad om wat veranderingen in je dieet en leefstijl toe te passen.
Afvallen zonder honger: leptineresistentie aanpakken
Het is mogelijk om door middel van veranderingen in je dieet de leptineresistentie te doen verminderen. Je zult hiervoor een dieet moeten aannemen dat vooral gebaseerd is op voedingsvezels en eiwitten.
Dit betekent dat je veel groenten en fruit, noten en zaden, vlees, vis en andere pure en onbewerkte voeding, zoals bijvoorbeeld eieren, moet eten.
Bewerkte voeding, pakjes en zakjes en snacks en koekjes moet je juist zoveel mogelijk uit je dieet schrappen.
Waarom je meer eiwit zou moeten eten
Het eten van een maaltijd met veel eiwit zorgt ervoor dat je minder snel een hongergevoel krijgt en dat je eerder vol zit. Daarnaast is er veel energie nodig voor de stofwisseling van eiwit. Het energiegebruik wordt met maar liefst twintig tot dertig procent verhoogd.
Eiwitten vind je onder andere in: eieren, vlees, vis, noten, zaden en kip en gevogelte. Maar ook in sommige groentes, zoals je hieronder kunt zien.
Waarom je meer voedingsvezel moet eten
Voedingsvezels nemen in de darmen water op waardoor ze in volume toenemen, de maag en darmen raken hierdoor meer gevuld en je hongergevoel neemt af. Daarnaast verminderen voedingsvezels de opname van koolhydraten en suikers en leveren ze zelf niet tot nauwelijks calorieën.
Voedingsvezels vind je onder andere in: groenten en fruit, zaden, noten en peulvruchten.
Hongergevoel onderdrukken - Het Ontbijt
Het is belangrijk om de dag te beginnen met een ontbijt met veel eiwit. Laat brood en andere ontbijtgranen in elk geval een tijdje staan en kies bijvoorbeeld voor een ontbijt bestaande uit twee gekookte eieren en een groene smoothie of smoothie op basis van kwark.
Een ander mogelijk ontbijt is een beetje yoghurt of kwark met een handje noten en wat (rood) fruit.
Waarom brood laten staan? Er is een theorie die stelt dat bepaalde stoffen in granen, lectines, bijdragen aan leptine ongevoeligheid. Hierdoor zou het eten van brood dus bijdragen aan een blijvende eetlust.
Hongergevoel onderdrukken - De lunch en het avondeten
Ook tijdens de lunch en het avondeten doe je er goed aan meer eiwit te eten.
Denk aan een salade met kip, vis, noten of eieren. Of roerbak wat groenten met een stukje vlees.
Probeer daarnaast het aantal graanproducten dat je eet, zoals rijst, brood en pasta te beperken. In plaats van rijst kun je bijvoorbeeld linzen nemen, of wat extra groenten en een klein beetje meer vlees. De eiwitten in vlees en de voedingsvezels in groenten geven je langer een gevuld gevoel en voorkomen schommelingen (en omzetten van suikers in vet!) in je bloedsuikerspiegel.
Het lijkt heel lastig om vrijwel geen brood, rijst en pasta meer te eten, maar als je je er toe zet, valt dit uiteindelijk best mee. Het streven hoeft ook niet te zijn om helemaal nooit meer rijst of pasta te eten, maar je doet er wel goed aan om er flink minder van te gaan eten.
Veel van mijn lezers hebben goede resultaten behaald door pasta en rijst te vervangen voor peulvruchten. Op het internet zijn tal van recepten met peulvruchten te vinden, die je kunnen helpen de overstap te maken.
Naast het eten van meer eiwit en voedingsvezels is het belangrijk om goede vetten binnen te krijgen. Goede vetten zijn bijvoorbeeld omega 3 en omega 9. Je vindt deze stoffen in vette vis, eieren, noten en bijvoorbeeld olijfolie.
Samenvattend:
Eet vooral de volgende producten om je eetlust te remmen:
- Eieren
- Vette vis
- Noten en zaden
- Groene bladgroenten
- Kip en gevogelte
- Vlees (met mate en alleen onbewerkt vlees, dus geen worstjes, ham, hamburgers etc.)
- Groente
En laat vooral deze voeding, die je hongerig maakt, staan:
- Brood, muesli, cruesli, cornflakes en andere graanproducten
- Snacks, zowel zoete tussendoortjes als koekjes als hartige snacks als chips
- Pasta
- Rijst
Honger onderdrukken met eetlustremmers of andere supplementen: werkt dat?
Wie wat zoekt op internet met zoekopdrachten als "altijd honger" of "hoe onderdruk ik mijn trek?" komt al snel eetlustremmers en pillen tegen die je beloven om je trek flink te verminderen. Dat klinkt goed natuurlijk! Maar werken ze ook? Er zijn enkele supplementen en pillen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze de eetlust kunnen remmen. Dit zijn de beste eetlustremmers:
Glucomannan eetlustremmer
Glucomannan is een extract dat wordt gewonnen uit de wortel van een plant genaamd konjak. Deze plant groeit in Oost-Azië. Glucomannan neemt in de maag water op en zet daardoor flink uit. Dit heeft een vullend en hongeronderdrukkend effect.
Er is veel wetenschappelijk bewijs dat glucomannan werkt. Zo zijn er diverse onderzoeken die aantonen dat de verzadiging toeneemt en de eetlust afneemt wanneer mensen glucomannan nemen. De EFSA (De Europese instantie voor voedselveiligheid) concludeert dan ook in een grote overkoepelende studie dat de stof veilig is en werkt om af te vallen (bron).
Groene thee extract (EGCG)
Groene thee bevat EGCG, waarvan bekend is dat het de vetverbranding ondersteunt en het hongergevoel onderdrukt. Om dit effect te krijgen moet je erg veel koppen groene thee drinken. Omdat het voor veel mensen niet realistisch is om 10-15 koppen groene thee per dag te drinken, brengen diverse fabrikanten nu geconcentreerde groene thee extracten op de markt. Deze pillen bevatten veel EGCG.
Uit onderzoek blijkt dat EGCG een positief effect heeft op diverse hormonen die de opslag van vet tegengaan en het hongergevoel onderdrukken. Ook gaat het metabolisme omhoog en wordt de vetverbranding gestimuleerd. In combinatie met cafeïne zou de vetverbranding zelfs 12% omhoog kunnen gaan. Hierbij moet wel aangetekend worden dat de onderzoeken nog in de kinderschoenen staan (bron).
Eetlustremmer proberen? Flinndal Slank & Fit is een supplement dat zowel Groene Thee extract als Glucomannan bevat. Met bovendien een goede prijs-kwaliteit-verhouding en positieve beoordelingen.
Andere tips tegen honger en eetlust
Wat kun je nog meer doen om het hongergevoel tegen te gaan?
- Meer bewegen
Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de invloed van sporten en beweging op de afgifte van hormonen die de eetlust reguleren. Uit vrijwel alle onderzoeken komt duidelijk naar voren dat beweging het hongergevoel onderdrukt. Probeer dus meer te gaan bewegen. - Eet vaker pikante voeding
Pittig eten, zoals cayenne, zwarte peper, spaanse pepers maar ook bijvoorbeeld gember staan er om bekend dat ze de honger onderdrukken. Bovendien hebben ze nog allerlei andere gezondheidsvoordelen, waaronder het verhogen van het metabolisme, het verbeteren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van het aantal vrije radicalen. Gebruik dus eens wat vaker deze stoffen tijdens het koken! - Drink meer water
Wist je dat mensen die te weinig drinken en (een beetje) uitgedroogd zijn meer honger hebben? Zorg er dus voor dat je altijd voldoende drinkt. Een tip kan zijn om een alarm op je telefoon te zetten die je er aan herinnert om te drinken. Ander voordeel: water in je maag vult en laat je minder eten. - Neem iets vloeibaars voor de maaltijd
Wil je graag minder eten? Neem dan een groot glas water een half uur voordat je gaat eten. Ook een heldere (groenten)soep is een slimme keuze. Het vocht vult je maag, waardoor je uiteindelijk minder eet. Zo blijkt uit diverse onderzoeken. - Stop met eten tijdens het TV kijken
TV kijken en eten is een fatale combinatie. Zo eet je zonder dat je het doorhebt meer als je TV kijkt. Daarnaast verlaagt TV kijken waarschijnlijk je metabolisme, zeker als je het lange periodes achter elkaar doet.
Tot Slot: afvallen zonder honger
Als je altijd - of heel vaak - honger hebt dan is op gewicht blijven of afvallen bijna onmogelijk. Daarom doe je er goed aan om de honger bij de kern aan te pakken door goed naar je eetgedrag en leefstijl te kijken. Drink je wel genoeg? Eet je genoeg eiwitten en vetten? Slaap je voldoende?
Door de onderliggende oorzaken van de honger aan te pakken kun je plezieriger en makkelijker afvallen. Veranderingen in je dieet en leefstijl doen vaak al veel, maar wil je nog wat extra ondersteuning dan kun je ervoor kiezen een eetlustremmer te gebruiken. Groene thee extract en glucomannan zijn bijvoorbeeld bewezen effectieve eetlustremmers.
Mijn wens voor jou in 2023:
- Een gezond en slank lichaam dat in balans is. Zonder jezelf uit te hongeren, zonder calorieën te tellen en zonder jezelf af te beulen in de sportschool.
- Een gezonder voedingspatroon, dat zowel lekker als voedend is en makkelijk vol te houden.
- Een stofwisseling die er voor zorgt dat je vet verbrandt in plaats van opslaat.
- Maar vooral: de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, te doen wat je wilt doen en te dragen wat je wilt dragen.
Laten we dit samen bereiken! Doe nu gratis mee en ontvang mijn afslankcursus in je inbox. Vandaag ontvang je bovendien direct een gratis e-boek met recepten bij je aanmelding.
Door: