Ervaringen - afvallen met kettlebell workout

Afvallen met kettlebell training

De kettlebell (soms ook geschreven als kettle bell) is ontzettend populair op dit moment. Je kan zelfs gemakkelijk spreken van een nieuwe fitness hype. Is het terecht dat kettlebell training zo populair is en, belangrijker, kan een kettlebell-schema je helpen bij het afvallen?

Op deze pagina lees je of een thuis workout met de kettlebell een goede vervanger is voor de sportschool. Ook geef ik je tips voor het kopen van een kettlebell.

Wat is dat, kettlebell training?

Een kettlebell is een soort van afgeplatte kanonskogel (je kan hem neerzetten) met daaraan een handvat.

Met de kettlebell zijn veel verschillende oefeningen uit te voeren, waarbij de basis vaak is dat je de kettlebell op tilt van de grond en er vervolgens zwaaiende bewegingen mee maakt. Op de bijgevoegde animatie zie je een voorbeeld van een kettlebell workout.

Klassieke kettlebell training

Arie Boomsma over de kettlebell workout in De Wereld Draait Door.

Kettlebell: voor mannen en voor vrouwen

De kettlebell is een zeer geschikte training voor zowel vrouwen als mannen. Vrouwen zijn vaak bang dat training met gewichten zorgt voor een 'bodybuilderslichaam'. Maar het tegenovergestelde is juist waar. Krachttraining zorgt voor een betere definitie van typisch vrouwelijke vormen, zoals een strakke taille en ronde billen.

Enkele beroemdheden die trainen met de kettlebell

Vrouwen zoals Jessica Biel, Jennifer Aniston, Katherine Heigl, Angelina Jolie en Vanessa Hudgens (zie foto) danken hun bikini-lichamen voor een groot deel aan krachttraining. En al deze vrouwen gebruiken de kettlebell in hun workout routine.

Ook voor mannen is de kettlebell geschikt, en die zullen als ze kiezen voor een wat zwaardere kettlebell flink meer gedefinieerde spieren krijgen en een veel lager vetpercentage.

Werkt de kettlebell als je wilt afvallen?

Een belangrijke vraag voor iedereen die op zoek is naar een goede fitness-methode om gewicht te verliezen: Werkt de kettlebell als je wilt afvallen?

Er is aardig wat onderzoek gedaan naar de effectiviteit van kettlebell workouts. Het blijkt dat wanneer kettlebell-training vergeleken wordt met een willekeurige krachttraining met gewichtjes, de kettlebell workout iets minder effectief is dan krachttraining. Hetzelfde geldt wanneer de kettlebell vergeleken wordt met cardiotraining, zoals joggen of hardlopen.

ECHTER, doordat de kettlebell zowel cardiotraining als krachttraining combineert, is kettlebelltraining overall effectiever dan losse krachttraining en cardiotraining. Met andere woorden, je hoeft minder lang te trainen met een kettlebell om hetzelfde effect te bereiken als met gewichtheffen en joggen. Dit maakt de kettlebell bij uitstek geschikt voor mensen die graag willen afvallen. Je kan namelijk met slechts een paar korte workouts per week al snel resultaat boeken.

Kettlebell training en groeihormoon

Kettlebell training stimuleert de productie van groeihormoon aanzienlijk. Dit is gunstig, omdat groeihormoon één van de belangrijkste vetverbrandende hormonen in het lichaam is.

Waarom is de kettlebell workout zo populair?

De kettlebell is vooral populair geworden door enkele 'celebrities'. Bekende vrouwen zoals Jessica Biel, Penelope Cruz en Angelina Jolie en bekende mannen zoals Matthew McConaughey en Lance Armstrong hebben zich meerdere keren zeer positief uitgelaten over deze trainingsmethode.

De voornaamste reden voor de grote populariteit van de kettlebell is het feit dat het één van de weinige fitnessoefeningen is die krachttraining en cardiotraining combineert. Krachttraining is een manier van trainen waarbij je specifieke spiergroepen traint. Cardiotraining is duursport, zoals bijvoorbeeld joggen, fietsen of skaten.

Tijdens een kettlebell-workout combineer je krachttraining en cardiotraining. Zo worden je spieren verstevigd, verbetert je conditie en verbrandt je lichaam vet. Juist de combinatie van kracht- en cardiotraining maakt dat de vetverbranding flink gestimuleerd wordt.

Is de kettlebell iets voor jou?

De kettlebell workout is geschikt voor mensen die:

Voordelen van de kettlebell

Trainen met een kettlebell heeft enkele grote voordelen:

De voordelen van trainen met een kettlebell

Ervaringen met de kettlebell

Hieronder zie je de ervaring van Marjolijn met kettlebell-training en lees je de ervaringen met de kettlebell workout van Rob en Maike.

Tips voor het kopen van een kettlebell

Wil je aan de slag met de kettlebell? Dan heb je twee opties:

Losse kettlebell kopen

Wil je een losse kettlebell kopen, maar weet je niet zo goed welk gewicht en waar je het beste de kettlebell kunt aanschaffen? Deze tips helpen je op weg:

Gewicht van de kettlebell
4 kg: Vrouwen van 60+, of vrouwen met blessures of andere lichamelijke klachten (bijv. rugklachten).
8 kg: De meeste vrouwen kunnen het beste kiezen voor dit gewicht, tenzij ze blessures hebben of ouder dan 60 zijn.
12 kg: Mannen boven de 60 en mannen met lichamelijke klachten of blessures. Ook sportieve vrouwen kunnen kiezen voor dit gewicht.
16 kg: De meeste mannen kunnen het beste kiezen voor een kettlebell van 16 kilo. Bij blessures of lichamelijke klachten kun je beter voor 12 kilo kiezen

Bekijk kettlebells op bol.com.

Kettlebell Trainingsprogramma

Liever een compleet trainingsprogramma? Probeer dan het kettlebell DVD-programma van Jesse van der Velde. Dit programma biedt een schema met oefeningen, een compleet coachingsprogramma van 12 weken en vele extra's.

Afvallen met 12 weeks kettlebell programma

Je krijgt met dit programma gegarandeerd een strakker en gezonder lichaam. Jesse helpt je ook met beginnersvragen zoals:

Ben je op zoek naar een effectief thuistrainingsprogramma? Volg het twaalf-weekse trainingsprogramma van Jesse en je zult gegarandeerd strakker, vitaler en slanker zijn. Dit pakket bevat alles wat je nodig hebt om met de kettlebell aan de slag te gaan, zoals natuurlijk een kettlebell maar ook de juiste oefeningen om zo snel mogelijk resultaat te gaan zien.

Bekijk het programma hier

Tot Slot

Wanneer je begint te trainen met een kettlebell en je zelf de resultaten ervaart (en ziet dat ze permanent zijn!) dan is er geen weg meer terug. Op deze manier heb ik diverse mensen fan zien worden van de kettlebell. En dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Het grote voordeel van deze manier van krachttraining is dat het geschikt is voor beginners en meer gevorderde sporters.

Mocht je op zoek zijn naar een goede manier om thuis te werken aan je lijn en conditie, dan raad ik je absoluut aan om eens met een kettlebell te trainen en te ervaren hoe dat is.

Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl