5 Beste Detox sapkuren: tips voor thuis detoxen

Ontgiften met een detox kuur

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor: detoxen oftewel ontgiften of ontslakken. Maar wat is detoxen eigenlijk? En wat is het verschil tussen sapvasten, kuren met pillen, detox thee en andere vormen van detoxen? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over detoxen, waaronder de voordelen en nadelen en voor wie ontgiften geschikt is en voor wie niet. Tenslotte geef ik je een overzicht van mijn favoriete sapkuur, detox thee en detox dieet kuur voor thuis.

Wat is een detox kuur?

Detox is een afkorting van het Engelse woord detoxification. In het Nederlands wordt detoxen ook wel ontgiften of ontslakken genoemd. Detoxen is dus eigenlijk een ander woord voor schoonmaken.

Wat de meeste mensen bedoelen wanneer ze het hebben over een detox kuur is het volgen van een specifiek dieet of plan waarmee ze hun lichaam reinigen.

Sapvasten is de meest populaire vorm van detoxen

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat detoxen daadwerkelijk helpt om je lichaam te ontgiften (bron). Toch zijn heel veel mensen fan van detoxen. Dat komt onder andere doordat een detox een mooi moment kan zijn om een "reset" uit te voeren en een moment bewust met je voeding bezig te zijn.

Ook geeft het succesvol afsluiten van een kuur vaak een enorme wilskrachtboost en kan het een begin zijn van een verdere transformatie (bijvoorbeeld gezonder eten en/of afvallen). Tel daarbij op dat veel mensen ervaren dat hun huid en haar mooier worden en dat ze wat kilo's kwijtraken en je snapt waarom zoveel mensen zo positief zijn over sapvasten of detoxen.

Vaak duurt een detox-kuur drie dagen tot een week, maar er zijn ook kortere en langere programma's. Verderop op deze pagina vind je enkele van mijn favoriete programma's.

Waarom detoxen oftewel ontgiften?

Het is een groot misverstand dat het reinigen van het lichaam de enige of zelfs de hoofdreden is om te gaan detoxen. Voor fans van detoxen is een kuur namelijk veel meer dan lichamelijk ontgiften. Het is:

Bij veel mensen verbeteren door een detox het slaapritme, het emotionele welzijn en de algemene vitaliteit. Bovendien verliezen veel mensen een paar kilo en verbeteren huidklachten en huidonzuiverheden vaak.

Hét grote voordeel van detoxen is dan ook dat je je vaak beter zult voelen en er beter uit zult zien.

Voor wie zijn detox-kuren geschikt?

Af een toe een detoxkuur volgen kan aan te raden zijn voor vrijwel iedere volwassene. Ook mensen met gezondheidsklachten kunnen baat hebben bij een detox (bron). Vooral onderstaande klachten kunnen soms verbeteren door een detox, al is ook hiervoor geen wetenschappelijk bewijs.

Een detox kuur is geen garantie op een verbetering van deze klachten, maar sommige mensen merken wel een (aanzienlijke) verbetering. Alleen daarom al kan het de moeite waard zijn om eens een keer een detox te proberen.

Voor wie is een detox-kuur niet geschikt?

Detoxen is niet aan te raden wanneer je:

Hoe ziet een detox-dieet-kuur eruit? Welke soorten detox-kuren zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten kuren om te detoxen. Vaak bestaat de basis uit het eten en drinken van heel veel groenten en fruit(sapjes). Maar er zijn ook kuren waarbij je gewoon kunt eten en supplementen neemt die je lichaam ondersteunen bij het ontgiften.

Dit zijn de meest voorkomende detoxkuren:

Smoothie en raw food kuren

Verreweg de meeste detoxkuren bestaan uit het eten en/of drinken van rauwe voeding, zoals groenten en fruit. Dit kan zijn in de vorm van salades of rauwkost, maar in de meeste gevallen gaat het om sappen en smoothies op basis van groenten en fruit. Je maakt ofwel zelf thuis de smoothies, of je koopt een compleet pakket met alle benodigdheden. Verderop op deze pagina ga ik in op de voordelen en nadelen van het zelf maken versus een complete kuur kopen.

Sapvasten

Sapvasten is een extremere vorm van detoxen. Hierbij laat je alle soorten vast voedsel gedurende een periode staan, meestal een week. Tijdens een sapvastenkuur neem je groentesappen, fruitsappen, water en (kruiden)thee. Het idee achter sapvasten is dat je darmen worden schoon gespoeld. Je zou je hierdoor energieker en fitter moeten gaan voelen.

Detox pillen en supplementen

Er zijn zeer veel pillen en supplementen op de markt met Detox in de naam. Vaak bevatten ze een planten- of kruidenextract dat het lichaam ondersteunt om zichzelf te reinigen.

Over het algemeen werken pillen om te detoxen niet. Ik raad je deze commerciële producten dan ook niet aan. Wil je een gezonde, goede en natuurlijke detox-kuur volgen? Verderop vind je mijn favoriete methodes.

Eet veel groenten als je je lichaam wilt reinigen

Wat je (meestal) niet mag eten tijdens het detoxen

Tijdens een dieet-kuur mag je meestal geen sterk bewerkte voeding en suikers eten. Denk hierbij aan koek, snoep, maar ook kant- en klaarmaaltijden.

Andere voedingsmiddelen die, afhankelijk van de kuur, vaak "verboden" zijn:

Wat je wel mag nemen tijdens het detoxen

De meeste kuren zijn gebaseerd op een combinatie van groenten en fruit. Bijvoorbeeld in de vorm van smoothies of sapjes. Als je voor een strikte detox gaat, dan laat je het hierbij. Bij mildere kuren mag je soms ook noten en zaden nemen, volkoren graanproducten en in een enkel geval zure zuivelproducten zoals yoghurt.

De 5 beste detox kuren

Detoxen kan op zeer uiteenlopende manieren en met verschillende type kuren. Wil je een detox proberen, maar weet je niet zo goed welke vorm en welk type kuur? Hieronder geef ik je een paar voorbeelden van de beste kuren in een aantal situaties.

Sapjeskuur: een korte en intensieve cleanse

Een kant- en klare detox kuur box

Wil je vooral kort en krachtig je lichaam reinigen en de nodige kilo's verliezen? Dan kun je het beste kiezen voor een sapjeskuur.

Om de sapjes voor je sapjeskuur te maken kun je natuurlijk zelf in de weer gaan met een blender en sapcentrifuges. Makkelijker is het echter om een complete detoxbox aan te schaffen die alles bevat wat je nodig hebt. Zo hoef je niet kilo's groenten en fruit te kopen en bespaar je jezelf ook enkele uren met wassen, snijden, schillen en juicen. Bovendien zorg je er met een kant- en klare detox kuur ook voor dat je alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt.

Er zijn diverse aanbieders van kant- en klare detoxboxen, maar deze zijn lang niet allemaal van goede kwaliteit. Wil je een goede kant- en klare detox kuur kopen, let dan op het volgende:

 1. De samenstelling van de sapjes
  Kwalitatief goede kuren bevatten tenminste 60% groentesap, en bij voorkeur meer dan 80%. Goedkopere en kwalitatief mindere kuren bevatten vaak weinig groentesap en juist veel fruitsap. Groentesap heeft een paar duidelijke voordelen boven fruitsap:

  • Groentesap bevat veel minder suikers dan fruitsap
   Sommige fruitsappen bevatten evenveel suikers als cola. Deze suikers zorgen voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel en daarmee voor extra honger tijdens de kuur. Bij een groentesapkuur treedt dit probleem veel minder op.
  • Groentesap bevat meer heilzame voedingstoffen
   Groentesap heeft een hogere concentratie aan vitamines en mineralen dan fruitsap.
  • Groentesap bevat minder calorieën dan fruitsap
 2. Bereidingstechniek
  Sappen kunnen op meerdere manieren uit groenten en fruit gewonnen worden. De meest gebruikte technieken om sap uit groente en fruit te halen zijn centrifugeren, cold-pressing en slow juicen.

  • Centrifugaal sappen (met een sapcentrifuge)
   In een sapcentrifuge worden groenten en fruit op hoge snelheid rondgeslingerd waarbij er pulp en sap overblijft. Door het centrifugeren is er sprake van oxidatie van het sap waardoor er kwaliteitsverlies optreedt.
  • Cold pressing (koud geperst)
   Bij cold pressing worden groenten en fruit bij een lage temperatuur (meestal onder de 7 graden celsius) met een grote pers geplet. Hierbij worden de groenten en het fruit niet opgewarmd en ook treedt er weinig oxidatie op. Een nadeel is dat niet alle groenten en kruiden zich goed laten cold pressen en ook is het sap vaak wat waterig.
  • Slow juicen
   Slow juicen is een techniek waarbij met malende bewegingen het sap langzaam uit de groenten en het fruit worden gewonnen. Een slow juicer "kauwt" als het ware op de groenten. Omdat met slow juicen het beste het kauwen van eten wordt gesimuleerd is het de favoriete techniek van veel experts. Daarnaast blijkt uit een pilot studie die gedaan werd in Zeeland dat sap dat gemaakt is met een slow juicer gemiddeld 47% meer voedingswaarde bevat dan hetzelfde sap dat gemaakt is met cold pressing.
 3. De versheid van de sapjes
  Vers sap verliest snel zijn voedingswaarde, bovendien kunnen in onbehandeld vers sap bacteriën, gisten en schimmels groeien die schadelijk zijn voor je gezondheid. Dat is waarom fabrikanten gebruik maken van verschillende technieken om vers sap te conserveren.

  • Invriezen
   De beste manier om een verse juice te bewaren, met behoud van zo veel mogelijk enzymen, mineralen en vitamines, is door deze direct na het persen in te vriezen (bron). Door sap direct na het maken te bevriezen, wordt de tijd min of meer stop gezet tot het moment dat je het sap weer ontdooit om deze op te drinken.
  • HPP (High Pressure Processing)
   Met HPP wordt het sap na het persen blootgesteld aan een zeer hoge druk. Hierdoor gaan in het sap aanwezige bacteriën en schimmels dood, maar gaat ook direct zo'n 10% tot 20% van de heilzame stoffen verloren. Na een HPP behandeling kan sap in plaats van een paar dagen een paar weken veilig gedronken worden. Echter, hoe langer het sap staat, hoe groter het verlies van vitamines, mineralen, enzymen en andere heilzame stoffen. De meeste aanbieders van detox kuren maken gebruik van deze techniek om juices langer houdbaar te maken.
  • Pasteuriseren
   Pasteuriseren is een proces waarbij het sap kort wordt verhit. Hierbij worden de schadelijke bacteriën, gisten en schimmels vernietigt, maar helaas ook een heel groot deel van de heilzame stoffen. Gepasteuriseerde sappen zijn daarom met afstand de slechtste keuze. Er zijn voor zover ik weet geen aanbieders van detox kuren die gebruik maken van pasteurisatie. Veel van de "verse" smoothies in de supermarkt zijn echter wel gepasteuriseerd.
 4. De smaak
  De smaak van de juices is erg belangrijk om een detox kuur vol te kunnen houden. Kies voor een kuur waar over nagedacht is en die met passie gemaakt is. Vaak kun je aan de reviews goed zien of er nagedacht is over de samenstelling en de smaak van de juices.
 5. De opbouw van de kuur
  Elke aanbieder van detox kuren heeft zijn eigen schema. Kies voor een kuur waarbij je gedurende de dag verschillende juices mag nemen en bij voorkeur 's avonds een warm gerecht neemt. Dit maakt het makkelijker om de kuur vol te houden.
 6. Gebruik van lokale en biologische groenten en fruit
  Voor juices worden veel groenten en fruit gebruikt. Door te kiezen voor lokale en biologische ingrediënten verlaag je de impact die jouw detox kuur heeft op het milieu. Bovendien is het gezonder voor je lichaam.
De detox kuur van Sap.je is een goede keuze

Er zijn in Nederland en Vlaanderen niet veel aanbieders die aan bovenstaande kenmerken voldoen.

Een kuur die wel aan alle kenmerken van een goede sapkuur voldoet is de Sap.je detox kuur. Deze kuur bestaat voornamelijk uit biologisch groentesap, waarvoor 3 kg groente per dag gebruikt wordt. Sap.je is een van de weinige aanbieders die zijn sappen maakt met de slow juice techniek en direct na het persen invriest. Hierdoor worden de vitamines, enzymen en mineralen zoveel mogelijk bewaard. Over de smaak van deze juices is ook nagedacht, dat blijkt wel uit het feit dat sterrenchefs als Ron Blaauw en Jonnie Boer Sap.je ambassadeurs en gebruikers zijn.

Sap.je heeft ook de hoogste reviewscore van alle aanbieders van detox kuren: op Facebook Reviews scoren ze op het moment van schrijven een 4.9 van 5 op basis van 339 reviews. Sap.je is kortom een uitstekende keuze als je aan de slag wilt gaan met een kant- en klare verse detox kuur.

Bekijk hier de Sap.je detox kuur.

Detox dieet: complete reiniging met opbouwfase en afbouw

Sapvasten is zeer intensief. Wil je liever iets geleidelijker ontgiften? Dan is een detox-dieet wat voor jou. Met een detox-dieet werk je toe naar de detox en bouw je na afloop af. Het is een zeer effectieve manier om te ontgiften.

Een goed detox-dieet dat ik ten zeerste kan aanraden is de Bioprofiel Detox van personal trainer Jesse van der Velde.

Detox boek

Het BioProfiel Detox-programma van Jesse van der Velde bevat alles wat je nodig hebt als je op een serieuze en veilige manier je lijf wenst te detoxen. In het BioProfiel Detox-programma vind je onder andere:

Bekijk hier de BioProfiel Detox voor thuis

Teatox - ontgiften met thee

Detoxen met thee, ook wel teatox genoemd, is de laatste jaren populair aan het worden. Vooral in de wintermaanden geven mensen de voorkeur aan deze vorm van detoxen boven koude sapkuren.

Detox thee kuren bestaan uit thee die je trekt uit speciale kruidenmixen. De kruiden in de mixen zouden je lichaam helpen om zichzelf te reinigen.

Bootea teatox kuur

Veel van de teatox-kuren op de markt bestaan uit een ochtend- of dagmix en een avondmix. Vaak bevat de ochtend- of dagmix kruiden die je energie geven en die het lichaam ondersteunen bij de reinigingsprocessen. De nachtmix bevat vaak kruiden met een laxerend effect.

Veel gebruikte kruiden en plantenextracten in teatox kuren zijn:

Bij sommige kuren krijg je aanwijzingen om naast het drinken van de thee ook je dieet aan te passen, terwijl je bij andere kuren niks hoeft aan te passen en enkel de thee moet drinken.

Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat het volgen van een teatox kuur helpt om af te vallen of je lichaam te reinigen. Dat neemt niet weg dat veel mensen zich er goed bij voelen en er baat bij hebben en geregeld een kuur volgen.

Wil je een teatox proberen? De Bootea teatox is een goede keuze met veel positieve ervaringen.

Mini-detox: vervang af en toe een maaltijd met een groene smoothie of detox sapje

Wil je geregeld de dag beginnen met een mini-detox? Dan kan het drinken van een groene smoothie of groentesapje ter vervanging van je ontbijt een goed plan zijn.

Het detoxsapje van Sap.je

Groene smoothies zijn smoothies die een groene bladgroente bevatten. Dat kan bijvoorbeeld spinazie zijn, maar ook boerenkool of sla. Een groene smoothie kun je makkelijk zelf maken met behulp van een blender.

Groentesapjes worden gemaakt met een sapcentrifuge of slow juicer. Groentesapjes bevatten aanzienlijk meer vitamines en mineralen dan groene smoothies. Er wordt namelijk veel meer groente gebruikt om een sapje te maken dan voor een zelfde hoeveelheid smoothie.

Wil je af en toe je ontbijt of lunch vervangen voor een gezonde smoothie of sapje, dan kun je zelf aan de slag gaan met een blender of sapcentrifuge of voor de gemakkelijke optie kiezen en sapjes bestellen. Een goede keuze voor een kant- en klaar groentesapje is het Detox Sapje van Sap.je. Dit sapje van bijna 250 milliliter heeft ongeveer net zoveel voedingswaarde als circa 400 tot 500 gram groente en fruit en is speciaal ontwikkeld om je lichaam te ondersteunen bij het reinigen.

Detoxreis: ontgiften op vakantie of tijdens een detoxweekend

Veel mensen vinden het fijn om te detoxen in complete rust en zonder dagelijkse beslommeringen. De ideale manier om dit te doen is door een detoxreis te boeken.

Een detoxreis is een ontspannen manier van ontgiften

Er zijn veel verschillende detoxreizen mogelijk. Zo kun je een detoxweekend in eigen land boeken of een langere detox vakantie maken. Tijdens een detoxreis word je begeleid door specialisten en focus je je op een ontspannen en luxe manier op het ontgiften van je lichaam.

De meeste mensen die op detoxreis gaan, boeken een trip naar landen rond de Middellandse Zee zoals Spanje, Portugal, Turkije of Griekenland. Maar je kunt ook een detoxreis maken naar bestemmingen die verder weg zijn, zoals bijvoorbeeld India, Thailand of Costa Rica.

Bekijk hier alle beschikbare detoxreizen en vraag een gratis offerte aan.

Detoxen: werkt het?

Is een detox-dieet-kuur een wondermiddel dat je in een klap van al je klachten verlost? Nee, dat waarschijnlijk niet. Maar veel mensen voelen zich wel een stuk beter na een detox.

Maar betekent dat ook dat het werkt? Tegenstanders van detoxen beweren graag dat het overbodig is om te detoxen. Want je lichaam heeft immers zijn eigen systemen om zichzelf te reinigen. Zo kan je lever bijvoorbeeld toxines uit het bloed verwijderen. En je nieren filteren je bloed en zorgen er onder andere voor dat overtollig water zo veel mogelijk verwijderd wordt uit je lichaam.

Sommige voorstanders van detoxen denken wel dat het nodig is om je lichaam te reinigen. Dat zou nodig zijn omdat ons lichaam tegenwoordig dagelijks gebombardeerd wordt met sterke toxines en chemicaliën. Bijvoorbeeld door wat we eten, maar ook door de schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten die we gebruiken. Ook via de longen ademen we soms sterk vervuilde lucht in. Deze schadelijke stoffen belanden uiteindelijk in ons bloed en onze cellen en kunnen daar processen verstoren.

Een sapkuur wordt ook wel een juice cleanse genoemd

Volgens voorzichtige schattingen komen we dagelijks met duizenden tot tienduizenden verschillende toxische stoffen in aanraking. Deze stoffen krijg je vaak binnen op manieren waar je niet eens stil bij staat. Zo bleek bijvoorbeeld onlangs dat de gemiddelde vrouw dagelijks 515 chemische stoffen op haar lichaam aanbrengt via make-up en verzorgingsproducten. En 60% daarvan wordt via de huid opgenomen. (bron)

Ook in voeding zitten vaak toxische stoffen. De meeste bewerkte en verpakte voeding bevat wel één van de onderstaande gifstoffen:

Dat je lichaam zijn eigen reinigingssystemen heeft, betekent natuurlijk niet dat je niks kunt doen om je lichaam te ondersteunen bij het reinigen. En dat is precies wat een goede detox-kuur kan doen. Een goede kuur bevat de voedingsstoffen die de leverfunctie en nierfunctie ondersteunen, bijvoorbeeld voldoende water, vitamines, mineralen, omega-3 vetzuren en choline.

Doordat een detox-kuur de lever- en nierfunctie ondersteunt, maakt het volgen van een detox-kuur voor veel mensen een enorm verschil. Eigenlijk voelt vrijwel iedereen zich beter na een detox-kuur. Daarom zou ik zeggen: probeer het uit en bekijk voor je zelf hoe je je voelt na een detox kuur!

Hoe voelt het om te detoxen?

Het kan heel erg verschillen hoe mensen zich voelen tijdens een detox kuur. Hoe je je zult voelen is helemaal afhankelijk van je eigen omstandigheden. Zo maakt je huidige eetpatroon veel uit, maar ook hoe lichamelijk actief je bent.

Als je nu veel ongezonde dingen eet en drinkt, zoals koek, snoep en bijvoorbeeld veel frisdrank, dan is de kans groot dat je best een aardige 'klap' zult krijgen tijdens de detox. Zo kun je dan last krijgen van hoofdpijn en een gebrek aan energie. Wanneer je echter volhoudt, dan zul je je na de kuur vaak als herboren voelen.

Feitelijk kun je stellen dat hoe gezonder je bent bij het starten van de detox, hoe makkelijker het je af zal gaan.

Kan ik werken terwijl ik detox?

De meeste mensen kunnen gewoon werken tijdens een detox. Maar hou er wel rekening mee dat het vaak wat voorbereiding vereist. Als je werk fysiek zwaar is, dan is een kuur combineren met werk vaak niet slim.

Hoeveel kilo kan ik afvallen met een detox dieet?

Veel mensen verliezen een paar kilo in één week. De hoeveelheid vet die je zult verliezen is afhankelijk van je gezondheid en voedingspatroon. Hoe meer bewerkte voedingsmiddelen er nu in je dieet zitten, hoe meer kilo's je kunt verliezen!

Wat zijn veel gemaakte Detox-kuur fouten?

Veel mensen maken dezelfde fouten wanneer ze een detox kuur proberen. Val niet in deze valkuilen.

Te snel willen detoxen
Wanneer je te snel detoxt dan kun je je lichaam overbelasten en kun je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en/of vermoeidheid.
De oplossing: Kies voor een detox-programma waarbij je geleidelijk begint met detoxen of voor een programma met een opbouw en afbouwfase. De methodes die ik hierboven heb beschreven voldoen allemaal aan deze eisen en zijn daarmee geschikt voor een geleidelijke detox.

Het te gecompliceerd maken
Veel mensen maken het zichzelf te moeilijk en gaan zonder goed programma aan de slag. Detoxen is echt iets dat je beter kunt doen met een goed programma dan op eigen kracht. Zeker als je resultaat wilt boeken en je zo veel mogelijk uit je detox wilt halen.

Slechte timing
Detoxen vraagt best wat van jou en je lichaam. Het is daarom verstandig om een goed moment uit te kiezen om te beginnen aan een detox kuur. Zeker in combinatie met te snel willen detoxen is dit een grote valkuil.

Wat is het verschil tussen detoxen en vasten?

Detoxen en vasten zijn twee verschillende zaken die vaak door elkaar worden gehaald. Vasten betekent simpelweg niet eten. Tijdens een detox is het doel niet om zo weinig mogelijk te eten, maar om alle 'rotzooi' uit je dieet weg te halen.

Zowel met detoxen als met vasten kun je gewicht verliezen, maar het is dus zeker niet hetzelfde. Benieuwd hoe je met vasten kunt afvallen? Dan verwijs ik je graag naar mijn pagina over intermittent fasting.

Wat zijn de ervaringen van anderen met detoxen?

Hieronder heb ik enkele ervaringen verzameld, zodat je weet wat je kunt verwachten als je voor het eerst gaat detoxen. Ook heb ik een uitgebreide review geschreven waarin je mijn ervaring met een driedaagse sapkuur kunt lezen.

Normaal rolde ik met mijn ogen wanneer ik iemand hoorde over detoxen of ontgiften. Maar door het samenkomen van diverse gebeurtenissen ben ik recentelijk toch begonnen met detoxen. Ik heb net mijn eerste detox-week er op zitten. En, wat heb ik geleerd van mijn detox-ervaring? Nou, nadat ik over de vermoeidheid en 'kater' van de eerste dagen heen was voelde ik me geweldig! Ik sliep beter en voelde me uitgeruster, wat voor mij een wonder is. Ook mijn spijsvertering verliep beter. Maar misschien wel het allerbelangrijkste: alles smaakt nu veel lekkerder! Bovendien ben ik 2 kilo afgevallen. Ik ga dit vaker doen.
- Ervaring van Heidi

Afvallen met een sapkuur

Detoxen heeft absoluut wat voor mij gedaan. Mijn stoelgang is beter en ik ben afgevallen. Maar belangrijker, het heeft me er aan herinnerd hoe belangrijk het is om goed te letten op wat ik eet en wat nou écht gezonde voeding is.
- Detox Kuur ervaring van Anna

Mijn ervaring met Detoxen is niet zo positief. Ik vond het moeilijk om vol te houden en had last van hoofdpijn. Heb de kuur daarom niet afgemaakt.
- Detox Kuur ervaring van Jannie

Ik kwam deze website tegen toen ik op zoek was naar informatie over detoxen. Ik heb last van PD (prikkelbare darm) en heb me daarom altijd maar voor 70-80% goed gevoeld. Maar nu voel ik me 100%! Ik ga dit zeker geregeld herhalen en ik heb het ook aan vrienden aangeraden.
- Detox Kuur ervaring van Tony

Zoals je ziet hebben veel mensen positieve ervaringen met detoxen. Maar er zijn ook mensen die het niet volhouden. Daarom is het belangrijk om het juiste moment te kiezen om te gaan detoxen. Ook is het verstandig om een goede kuur te kiezen.

Tot Slot

Op deze pagina heb je kunnen lezen wat er allemaal komt kijken bij een detox-kuur. Ook heb ik geprobeerd uit te leggen wat de verschillen zijn tussen sapkuren, detox-diëten en detox-pillen. En welke van deze methodes je wel (sapkuren en detox-diëten) en welke je beter niet kunt gebruiken (detox-pillen).

Een detox is geen wondermiddel dat je van al je klachten gaat afhelpen. Wel kan een detox helpen om je beter te voelen en wat gewicht te verliezen.

Mocht je eens een detox of sapkuur willen proberen? Dan raad ik je aan om een van de hierboven genoemde kuren te volgen.


Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl