Sonja Bakker dieet review: over de boeken, weekmenu's & de app

Sonja Bakker

Sonja Bakker is een van de bekendste gewichtsconsulentes van Nederland. Door de enorme successen die ze vanaf 2005 had met haar dieetboeken, is sonjabakkeren inmiddels een officieel werkwoord en ook de SAS-dag (Schijt Aan Sonja-dag) is een ingeburgerd begrip. In dit artikel ga ik in op de methode van Sonja Bakker en lees je in het kort waar haar dieetboeken en online afslankprogramma over gaan. Daarnaast vind je hier ervaringen met Sonja Bakker en de voordelen en nadelen van de Sonja Bakker methode. Ook lees je hier met welk boek je het beste kunt beginnen als je de Sonja methode wilt proberen.

Actuele korting op Sonja Bakker boeken

Wie is Sonja Bakker? Waarom is ze bekend geworden?

Sonja Bakker werd geboren in Avenhoorn in Noord-Holland. Ze volgde in 1995 de schriftelijke LOI-cursus voor gewichtsconsulent. Ook volgde zij een opleiding orthomoleculaire voeding. Op basis van de kennis die ze leerde tijdens deze cursussen ontwikkelde zij haar eigen dieetmethode. In 1997 begon Sonja bakker met haar eigen gewichtsconsulentenpraktijk.

Sonja schreef een dieetboek over haar eigen methode en probeerde dat te laten uitgeven. Geen enkele uitgever wilde het boek uitgeven en daarop besloot Sonja Bakker in 2005 om in eigen beheer haar dieetboek (Bereik je ideale gewicht!) uit te geven. Dit werd een groot succes. Er werden bijna een half miljoen boeken verkocht in 2005 en 2006.

Na Dan Brown en Nicci French is Sonja Bakker de auteur die het langste op nummer 1 heeft gestaan in de Bestseller 60, de wekelijkse lijst met meest verkochte boeken. Ze stond in totaal maar liefst 40 weken op de eerste plaats.

Door het succes van haar eerste boek werd Sonja Bakker een Bekende Nederlander. Ze maakte haar opwachting in diverse televisieprogramma's. Ook ging ze zelf programma's presenteren op de zender SBS6. Daarnaast schreef ze columns in enkele kranten.

In 2008 volgde een eigen tijdschrift genaamd Sonja. Van de eerste editie werden bijna 200.000 exemplaren verkocht. In 2009 kwam de laatste editie van dit tijdschrift uit.

Hoewel Sonja Bakker niet meer zo populair is als in de eerste 4 jaren, heeft ze nog steeds een grote schare trouwe volgers. Ook stonden haar boeken de laatste jaren weer geregeld in de de bestsellerlijsten.

Wat is de Sonja Bakker methode?

De methode van Sonja Bakker kan als volgt worden samengevat:

De dieetboeken van Sonja Bakker in het kort

Vanaf 2005 heeft Sonja Bakker diverse dieetboeken uitgebracht en ook een roman en een zelfhulpboek. De boeken zijn in de regel dun, relatief goedkoop en praktisch in gebruik.

In het kort zijn dit alle dieetboeken van Sonja Bakker:

2005 - Bereik je ideale gewicht!

Sonja Bakker boek Bereik je Ideale Gewicht

Bereik je ideale gewicht! is het eerste en misschien wel bekendste boek van Sonja Bakker. Met dit boek maakte Nederland voor het eerst kennis met de Sonja Bakker methode: een caloriearm dieet met veel magere producten, bestaande uit 3 hoofdmaaltijden en een paar magere tussendoortjes. Het boek schrijft heel precies voor wat je wel en niet mag eten, met complete dag- en weekmenu's. Van dit boek werden bijna een half miljoen exemplaren verkocht.

2006 - Bereik je ideale gewicht voor kinderen en tieners!

Het tweede boek van Sonja Bakker is speciaal voor kinderen en tieners. De structuur is hetzelfde als bij het eerste boek: drie hoofdmaaltijden, caloriearm en mager eten, met een beperkt aantal tussendoortjes. De adviezen worden gegeven per leeftijdsgroep: baby's en peuters, kinderen van 4 t/m 5 jaar, 6 t/m 10 jaar, 11 t/m 14 jaar en voor tieners van 15 t/m 18 jaar. De specifieke problemen voor elk van deze groepen worden besproken met veel tips en recepten.

2006 - Bereik en behoud je ideale gewicht!

Bereik en behoud je Ideale Gewicht

In 2006 komt ook het derde boek van Sonja Bakker uit. Bereik en behoud je ideale gewicht! draait niet alleen om afvallen, maar ook om het aanleren van strategieën voor het behouden van het gewichtsverlies. Het programma bestaat uit 12 weken. Gedurende de eerste 8 weken volg je een typisch Sonja Bakker-menu dat caloriearm en mager is. Tijdens de eerste 8 weken kan je ongeveer 10 kilo afvallen. De laatste vier weken zijn wat minder streng en bedoeld om op gewicht te blijven. Wil je meer afvallen dan kun je het programma herhalen.

2007 - Zomerslank met Sonja

Dit dieetboek heeft Sonja Bakker ontwikkeld om mensen die snel willen afvallen om in vorm te raken voor de zomervakantie te helpen. Het is een zeer caloriearm dieet-programma van 4 weken, waarbij de recepten speciaal zijn aangepast voor de zomer.

2007 - Gezond genieten met Sonja

Het boek Gezond genieten met Sonja

In dit boek vind je weer Sonja's bekende weekmenu's, 8 in totaal. Daarnaast staan er recepten in om verantwoord te genieten van speciale momenten. Zo staan er vier feestelijke driegangenmenu's in, maar ook recepten voor brunches, tapas en een high tea.

2011 - Bereik je ideale gewicht! Deel 2

Na een pauze van een paar jaar - onder andere door haar eerste scheiding en een burn-out - keert Sonja Bakker weer terug met een nieuw dieetboek. Het boek bevat 8 nieuwe weekmenu's, met nu meer aandacht voor de Oosterse keuken en vegetarische gerechten. Er zit ook een zelfhulp-component in het boek, met onder andere schrijfopdrachten.

2012 - Bereik je ideale gewicht voor het hele gezin!

Dit Sonja Bakker boek bevat wederom 8 weekmenu's. Maar nu vind je in het boek van elk weekmenu een versie voor vrouwen, mannen, kinderen tot 12 jaar en tieners vanaf 12 jaar.

2013 - Winterslank

Dit is de eerste receptenbundel van Sonja Bakker. Geen weekmenu's, maar losse recepten speciaal voor de wintermaanden. De recepten komen uit het binnen- en buitenland.

2013 - Bereik je ideale gewicht voor het hele gezin Deel 2

De boekcover van Bereik je ideale gewicht voor het hele gezin deel 2

Net als deel 1 bevat dit boek 8 weekmenu's. Met van elk weekmenu een versie voor vrouwen, mannen, kinderen tot 12 jaar en tieners vanaf 12 jaar.

2014 - 2017 - Bereik je ideale gewicht voor het hele gezin Deel 3, 4 en 5

Tussen 2014 en 2017 kwamen er nog 3 delen van de gezinsboeken van Sonja bakker uit. Het concept is voor elk van deze boeken herkenbaar. Ook in deze boeken vind je weer 8 weekmenu's per leeftijdsgroep. Daarnaast heeft elk boek zijn eigen thema.

2017 - Bikiniproof met Sonja

Dit boek is een zeer caloriearm dieet-programma van 4 weken, speciaal ontworpen om snel wat kilo's kwijt te raken voor de vakantie.

2017 - Sonja's Bella Italia!

Eenvoudige en betaalbare Italiaanse recepten waarmee je 1 kilo per week kunt afvallen, dat is Sonja's belofte met dit boek. Wederom gepresenteerd in de vorm van 8 weekmenu's voor vrouwen en mannen.

2018 - Slimmer Slank met Sonja

Een van de nieuwste boeken, Slimmer Slank met Sonja

In 2018 lanceerde Sonja het boek Slimmer Slank met Sonja.

In dit strak vormgegeven boek tref je wederom de Sonja Bakker formule: 8 complete weekmenu's voor zowel vrouwen als mannen. De focus van dit boek ligt op goedkoper afvallen met lekkere budgetrecepten.

Volgens Sonja zou je elke maand een besparing van enkele tientallen euro's op je boodschappen hebben, als je de weekmenu's uit Slimmer Slank met Sonja volgt: "Over twee maanden ben je afgeslankt en alleen je bankrekening lijkt aangekomen."

2019 - Summerproof met Sonja

Een nieuw dieetboek van Sonja Bakker om de winterkilo's kwijt te raken en weer in vorm te raken voor de zomer. Al in de derde week na uitkomst belandde dit boek in mei 2019 op de eerste plek van de Bestseller 60 van Stichting CPNB.

Met Summerproof met Sonja omarmt Sonja de koolhydraatarme manier van eten: in plaats van recepten met rijst wordt er bijvoorbeeld broccolirijst gebruikt en in plaats van pasta courgette. Daarnaast bevatten de gerechten meer eiwit. Als je dit boek volgt zou je tot 6 kilo in 6 weken af moeten vallen.

2019 - Bella Italia deel 2

Eind 2019 kwam het tweede deel van de Bella Italia reeks uit. In dit boek vind je weer 8 uitgewerkte weekmenu's met Italiaanse gerechten. Het boek is onder andere verkijgbaar bij de Lidl.

2020 - Streetfood met Sonja

Streetfood met Sonja uit 2020

In Streetfood met Sonja staan 8 weekmenu's met pittige Oosterse streetfood gerechten. In dit boek vind je naast tips van Sonja bijvoorbeeld ook diverse alcoholvrije cocktails die goed samengaan met de streetfood gerechtjes. De wekmenu's zijn streng, waardoor je er redelijk snel mee kunt afvallen.

Bekijk alle Sonja Bakker boeken op bol.com

Ik wil beginnen met Sonja Bakker, welk(e) boek(en) kan ik het beste aanschaffen?

Het meest volledige boek en een goed boek om te beginnen met sonjabakkeren is wat mij betreft het boek Bereik en behoud je ideale gewicht! Dit boek geeft goed aan wat je wel en niet kunt eten volgens Sonja en bevat maar liefst 12 complete weekmenu's. Wil je direct wat meer variatie? Bestel dan bijvoorbeeld Bereik je Ideale Gewicht deel 2 mee met Bereik en behoud je ideale gewicht.

Wil je met je gezin afvallen dan kun je (daarnaast nog) een van de boeken uit de serie Bereik je ideale gewicht voor het hele gezin aanschaffen.

De voordelen van het Sonja Bakker dieet

Dit zijn de grootste voordelen van het Sonja Bakker dieet:

De nadelen van het Sonja Bakker dieet

Geen enkel dieet is zonder nadelen, en zo heeft ook de methode van Sonja Bakker de nodige nadelen.

Ervaringen met Sonja Bakker

Door de jaren heen is er veel kritiek geweest op Sonja Bakker. Vooral veel experts geven af op het dieet. Mensen die het dieet geprobeerd hebben zijn in de regel echter zeer positief.

Voor deze review ben ik zoals altijd op zoek gegaan naar enkele echte ervaringen. Hieronder vind je de echte ervaringen zoals ik ze tegenkwam op sociale media.

Een paar Sonja Bakker reviews

Sonja Bakker Online Afslankprogramma en App, moeite waard of niet?

Sinds enige tijd heeft Sonja Bakker ook een online afslankprogramma en enkele Sonja Bakker apps voor op je smartphone. Het online afslankprogramma bestaat onder andere uit een receptendatabank en een sociale component om samen af te vallen. De nieuwe versie van dit programma is eind oktober uitgekomen.

Een van de Sonja Bakker apps

Wat mij betreft voegen het programma en de Sonja Bakker app niet zoveel toe. De apps hebben in de appwinkels van Apple en Android vrij slechte beoordelingen. Het online programma zit beter in elkaar maar is wel vrij duur. Je kunt voor de prijs van het programma beter twee of drie boeken kopen, je bent dan goedkoper uit en krijgt meer achtergrondinformatie dan in het online programma.

Wil je graag direct beginnen met afvallen met behulp van een online programma? Dan kun je wat mij betreft op dit moment het beste kiezen voor het Weight Watchers Online programma. Dit programma is zeer uitgebreid, heeft een geweldige app en komt keer op keer als beste programma uit de bus voor blijvend gewichtsverlies.

Tot Slot

Sonja Bakker is nog altijd een begrip, al is ze niet meer zo populair als in de periode tussen 2005-2009. Haar methode sluit goed aan op de gemiddelde Nederlandse smaak en is daarom voor veel mensen een relatief makkelijke manier om af te vallen.

Er zijn wat mij betreft betere methodes om af te vallen dan die van Sonja Bakker, maar ook zeker slechtere. Het grote voordeel is dat het dieet van Sonja Bakker erg gemakkelijk is. Het grootste bezwaar dat ik heb tegen sonjabakkeren is het feit dat het erg gebaseerd is op mager en vetarm eten. Dit is wat mij betreft achterhaald en niet de meest duurzame of makkelijk vol te houden manier van afvallen.

Je kunt beter eiwitrijk en wat vetter eten als je zonder honger en blijvend wilt afvallen. Een goede keuze om op die manier te eten, waarbij je ook gebruik kunt maken van weekmenu's, is bijvoorbeeld de 7x7 methode van Jasper Alblas.

Wil je graag met Sonja Bakker aan de slag, kies dan voor het boek Slimmer Slank met Sonja of Bereik en behoud je ideale gewicht.

Bekijk hier actuele kortingen op alle Sonja Bakker boeken


Door: Benne Holwerda | Laatst gewijzigd:

Ontwikkeld door jannico.nl